Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie, o których nie wiedziałeś

Jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych jest olej kokosowy. Co w nim takiego wyjątkowego?

Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie, o których nie wiedziałeś

Olej kokosowy to tłuszcz, z którym warto się zaprzyjaźnić. Dlaczego? Posiada wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki którym można go zastosować nie tylko w kuchni, ale też i w kosmetyce.

Jest produktem, który docenią nie tylko dorośli – świetnie się sprawdzi w pielęgnacji wrażliwej skóry niemowlaka. A jakby tego było mało, ma przyjemną konsystencję i pięknie pachnie.

Skład oleju kokosowego

  • 100g oleju kokosowego to 900 kcal.
  • 90% składu oleju kokosowego stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy: laurynowy (ok. 47%), mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy.
  • Pozostała ilość to tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone.
  • Olej kokosowy bogaty jest również w witaminy (B, C, E) i minerały (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk), a także kwas foliowy, polifenole, fitosterole.

olej kokosowy skład

Cena oleju kokosowego

Olej kokosowy jest dostępny w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Nie jest najtańszym produktem, jednak to co go wyróżnia to wysoka wydajność i liczne benefity zdrowotne wynikające z jego zastosowania.

Ceny różnią się od siebie w zależności od jakości oleju: nierafinowany jest droższy, rafinowany można kupić taniej. Który wybrać?

Rafinowany czy nierafinowany?

Olej kokosowy nierafinowany (zimnotłoczony, Extra Virgin, nieoczyszczony) wytwarzany jest metodą tłoczenia na zimno. Proces ten pozwala na zachowanie jego kokosowego smaku, zapachu oraz właściwości prozdrowotnych. Jest to olej najwyższej jakości.

Olej kokosowy rafinowany (oczyszczony, bezzapachowy) posiada mniej substancji prozdrowotnych (m.in. mniej kwasu laurynowego i witamin) oraz pozbawiony jest swojego charakterystycznego smaku i zapachu. Metoda jego pozyskiwania jest bardziej wydajna, czego skutkiem jest właśnie niższa i cena, i jakość produktu.

Dowiedz się więcej: Do czego przyda się olej kokosowy w kuchni? >>

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie

Wysoka termostabilność oleju kokosowego sprawia, że znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Może być używany na zimno (do smarowania pieczywa, do sałatek, do koktajli) lub do pieczenia, smażenia, grillowania.

Najważniejsze właściwości oleju kokosowego:

  • działa antybakteryjnie, grzybo- i wirusobójczo,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran,
  • pomaga w leczeniu i zapobieganiu miażdżycy, otyłości i oporności insulinowej,
  • pomaga w leczeniu choroby Parkinsona i choroby Alzheimera,
  • wspomaga prawidłowe wchłanianie składników odżywczych przez organizm,
  • pielęgnuje skórę oraz włosy –nawilża, odżywia i wygładza.

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Olej kokosowy właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy na odchudzanie

Tłuszcz zawarty w oleju kokosowym to głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Są one owiane złą sławą i omijane szerokim łukiem przez wiele osób. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zasługują jednak na szczególną uwagę. Dlaczego?

Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha – MCFA (z ang. Medium Chain Fatty Acids) w znaczącym stopniu różnią się od długołańcuchowych kwasów tłuszczowych – LCFA (z ang. Long Chain Fatty Acids). Ze względu na swoją budowę MCFA są wchłaniane bezpośrednio do krążenia wrotnego i błyskawicznie przetwarzane na energię.

Te kwasy tłuszczowe nie są więc gromadzone w postaci tkanki tłuszczowej. Ich szybkie utlenianie w wątrobie poprawia przemianę materii oraz wspomaga utratę wagi. MCFA mogą również wpływać na zmniejszenie apetytu.

Fani niestandardowych smaków mogą się zasmakować w kawie z dodatkiem oleju kokosowego, która ma przyczyniać się do spalania tkanki tłuszczowej.  Autorem przepisu jest Dave Asprey, a sama kawa nosi nazwę Bulletproof Cafe (Kawa Kuloodporna).

Tłuszcze MCT (z ang. Medium Chain Triglicerides) są również przydatne dla sportowców – przyczyniają się do oszczędzania glikogenu mięśniowego podczas treningów i przyspieszają regenerację organizmu.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo: Zasady, jadłospis, opinie >>

Olej kokosowy na odchudzanie

Zastosowanie w kosmetyce

Olej kokosowy znajduje ogromne zastosowanie jako naturalny kosmetyk. Posiada silne właściwości nawilżające, dzięki czemu jest doskonałą bazą dla domowych balsamów do ciała i maseczek do włosów. Chroni przeciw szkodliwym działaniom promieni słonecznych oraz łagodzi podrażnienia skóry.

Olej kokosowy dla niemowląt i małych dzieci

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce nie kończy się na osobach dorosłych. To produkt, który może być wykorzystany przez rodziców do pielęgnacji niemowlaka. Przyda się jako naturalny balsam do ciała dziecka lub olejek do masażu delikatnej skóry malucha, ponadto ukoi podrażnioną skórę niemowlaka w przypadku pieluszkowego zapalenia skóry, będzie też skutecznym preparatem do zwalczania ciemieniuchy.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również