Szukasz nowego sposobu na sernik? Sprawdź nasze propozycje

Szukasz nowego sposobu na to pyszny sernik? Koniecznie zapoznaj się z naszymi propozycjami!

 
Szukasz nowego sposobu na sernik? Sprawdź nasze propozycje

Sernik odgrywa bardzo ważną rolę w polskiej tradycji kuchennej. Zajadamy się nim podczas świąt oraz różnych innych spotkań rodzinnych. Najbardziej oczywiście smakują nam serniki, które upieczemy samodzielnie.

Sernik z galaretką malinową

Sernik na zimno doskonale sprawdzi się jako letni deser. W sklepach i na targach wciąż nie brakuje pysznych malin, dlatego do przygotowania sernika użyjemy między innymi tych owoców.

Do stworzenia masy serowej potrzebować będziesz serka homogenizowanego o smaku waniliowym (700 g) oraz śmietany kremówki 36%, która powinna być wcześniej schłodzona. Dodatkowo przygotuj też cukier puder, żelatynę i jedno opakowanie malin. Spodem sernika będą biszkopty, a do dekoracji posłużą maliny. Nie obejdzie się również bez odpowiedniej galaretki.

W pierwszej kolejności przygotuj żelatynę według przepisu podanego na opakowaniu. Śmietanę kremówkę musisz ubić na sztywno, dosypując na samym końcu cukier puder. Do tak powstałej masy dodaj jeszcze serek homogenizowany, przez cały czas miksując, aż powstanie jednolita masa.

Teraz dodaj do mieszanki przestudzoną żelatynę. Biszkopty pokrusz w tortownicy i poukładaj na nich maliny, a następnie wlej masę serową. Sernik musi pozostać w lodówce do czasu, aż stężeje. Potem kolejną porcję owoców ułóż na wierzchu, a następnie wlej ulubioną ostudzoną galaretkę. My wybraliśmy Galaretkę malinowy smak WINIARY.

Sernik ponownie włóż do lodówki i poczekaj, aż całość stężeje.

Serniczki z suszoną żurawiną pieczone w jabłkach

Czas na wyjątkowo wykwintny i nietypowy przepis! Aby przygotować serniczki z suszoną żurawiną pieczone w jabłkach, wykorzystaj aromatyczny budyń, taki jak Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY, a także sześć jabłek, garść pokruszonych herbatników, kilka opakowań serka kanapkowego, 3 jajka, garść suszonej żurawiny, odrobinę cukru pudru oraz pół szklanki cukru.

Wydrążone wcześniej jabłka owiń folią aluminiową. Przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a serek połącz z żółtkami jaj i cukrem. Dodaj wszystko do budyniu i dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy serowej dodaj ubite białka i wymieszaj drewnianą łyżką.

Spód jabłek należy wyłożyć pokruszonymi herbatnikami, a następnie wlać do nich masę serową. Żurawinę ułóż z wierzchu. Serniczki powinny piec się przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Sernik na herbatnikach

A teraz gwóźdź programu, czyli sernik na herbatnikach! Do realizacji tego przepisu potrzebujesz budyniu o smaku śmietankowym, galaretki o smaku brzoskwiniowym, 1 kg sera, 8 jajek, 3/4 szklanki cukru, cukru waniliowego, śmietanki i oczywiście herbatników. W naszym serniku wykorzystaliśmy Galaretkę brzoskwiniowy smak WINIARY, której smak idealnie komponuje się z ciastem.

Żółtka jaj utrzyj wraz z cukrem. Mniejszymi porcjami dodawaj do nich zmielony wcześniej dwa razy ser oraz budyń w proszku. Następnie masę wymieszaj z ubitą pianą z białek i delikatnie miksuj. Na dnie foremki ułóż herbatniki, tak aby nie było pomiędzy nimi pustych przestrzeni, i zalej masą serową. Pieczenie powinno trwać maksymalnie 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Sernik powinien jeszcze przez 15 minut pozostać w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchyl drzwi piekarnika i odczekaj kolejny kwadrans. W trakcie studzenia ciasta możesz ubić śmietankę na sztywno oraz rozpuścić galaretkę w szklance wody. Gdy częściowo stężeje, dodaj ją do ubitej śmietanki i wyłóż na chłodny sernik. Gotowe!

 
Zobacz również