TOP 9: najlepsze warzywa na grilla

Sezon grillowy w pełni. Na ruszt najczęściej wrzucamy różnego rodzaju mięsa pod postacią kiełbaski, karczku czy udka z kurczaka. Nie obędzie się również bez odpowiedniego akompaniamentu - jakie warzywa na grilla są najlepsze?

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla

Trwa lato – sezon grillowy w pełni. Osoby dysponujące odpowiednią przestrzenią do zorganizowania grilla, na pewno nie przepuszczą ku temu żadnej okazji. Co wrzucić na ruszt? To pytanie pojawia się za każdym razem. Podpowiadamy, jakie warzywa na grilla są najlepsze.

Dlaczego warzywa? Otóż okazuje się, że nie tylko weganie doceniają grillowane warzywne przysmaki. Warzywa wzbogacają menu i smak tradycyjnej kiełbasy oraz innych rodzajów mięs, ponadto są zdrowe – o tym nie trzeba nikogo przekonywać, bardzo pyszne, a w sezonie letnim niezmiernie tanie.

Warzywa można kupić na lokalnych targach lub w markecie. Osoby posiadające uprawy mogą nawet pochwalić się własnymi plonami i te w prosty i smaczny sposób podać jako przekąskę lub danie główne na imprezie.

Dowiedz się więcej: Top 9: Najlepsze potrawy na grilla >>

Jakie warzywa na grilla kupić? Które są najlepsze do tego celu? Oto dziewięć naszych faworytów.

Warzywa na grilla – top 9 pomysłów

1. Papryka

Należy do rodziny psiankowatych. Jej owoce urzekają aromatem, smakiem, a także kolorem. Najczęściej występuje w trzech odmianach: żółtej, czerwonej i zielonej. Konsystencja papryki po zgrillowaniu jest kremowa i delikatna. Prosty przepis polega na tym, że warzywa te kroimy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną ziół. Grillujemy 6-8 minut.

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - papryka

2. Bakłażan

To warzywo na grilla posiada delikatne wnętrze i fioletową, sprężystą skórkę. Smażony bakłażan pochłania dużo tłuszczu, dlatego grillowanie to najlepszy pomysł na jego przygotowanie. Plastry bakłażana można, tak jak paprykę, spryskać lub posmarować oliwą. Czas grillowania to 5-8 minut. Po tym czasie jest gotowy i rozpływa się w ustach.

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - bakłażan

3. Ziemniaki

Każdy, kto kiedykolwiek rozpalał ognisko i wkładał do niego ziemniaki zna ten niezwykły, zaprawiony dymem smak. Ziemniaki myjemy i kroimy na połówki, wzdłuż szerszej strony, tak aby powierzchnia grillowania była jak największa. Ziemniaki można również pokroić w grube plastry. Czas opiekania na ruszcie to 10-12 minut.

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - ziemniaki

4. Pomidory

Soczyste i wartościowe – pomidory to doskonałe warzywa na grilla. To jedne z ulubionych letnich warzyw, ze względu na smak i bogactwo aromatu. Ich obróbka jest łatwa. Wystarczy je przekroić na połówki lub ćwiartki i grillować. Powinno to trwać od 6 do 8 minut.

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - pomidory

5. Czosnek

Z czosnku można zrobić przepyszną pastę na kanapki bądź też jego kremowym miąższem smarować inne grillowane pyszności. Aby dobrze udała się ta sztuka, czosnku nie obieramy przed umieszczeniem na ruszcie. Smarujemy tylko delikatnie oliwą i opcjonalnie zabezpieczamy folią aluminiową. Całe główki pieczemy około 10 minut. Potem obieramy z osłonki i gotowe!

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - czosnek

6. Cukinia

Również bardzo popularna jeżeli chodzi o najlepsze warzywa na grilla. Plastry cukinii są bardzo delikatne, dlatego nie należy ich co chwilę przewracać na drugą stronę. Cukinię można też przekroić wzdłuż lub w poprzek. Jest bardzo pyszna szczególnie, gdy doprawi się ją tymiankiem, solą morską i oliwą. To warzywo wręcz idealne na grilla. Czas, po którym jest gotowa to 8 minut.

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - cukinia

7. Kukurydza

Warto spróbować! Kolby kukurydzy należy przed przygotowaniem podgotować w osolonej wodzie. Tak przygotowaną kukurydzę należy opiekać bardzo powoli przez około 10 minut. Potem posypujemy ją solą i pieprzem.

Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza >>

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - kukurydza

8. Szparagi

To delikatne pędy rośliny zwanej Asparagusem. Niestety, sezon na szparagi jest krótki i trwa od maja do połowy lipca, dlatego łatwo go przegapić. Kojarzą się z daniem wykwintnym, ale równie dobrze mogą zagościć na grillu. Warzywa smarujemy oliwą i pieczemy ok. 8 minut.

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - szparagi

9. Pieczarki

Dawniej zaliczane do roślin, a obecnie tworzące osobne królestwo, grzyby, wbrew powszechnej opinii bezwartościowego jedzenia, oprócz smaku oferują wiele cennych wartości odżywczych. Pieczarka jako grzyb hodowlany jest bardzo popularnym produktem nadającym się zarówno do smażenia, jak i na grilla. Umyte kapelusze kładziemy na ruszt i pieczemy przez 6-12 minut.

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - pieczarki

Te i inne warzywa na pewno będą miłym dodatkiem do każdej imprezy, na której króluje ruszt. Sezon letni oferuje przecież tak wiele ich rodzajów i gatunków. Możliwości jest wiele, warzywa można grillować w całości lub w formie szaszłyków. Należy pamiętać, aby nie piec ich zbyt długo oraz by odpowiednio dobrać kratownicę – musi ona posiadać wąskie prześwity. Do dzieła i smacznego!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Julia Ziółkowska Julia Ziółkowska [+ info]

Julia Ziółkowska, absolwentka UKSW w Warszawie na Wydziale Historii Sztuki. Napisała dysertację na temat symboliki zwierząt w dziele Hieronima Boscha "Ogród rozkoszy ziemskich". Blogerka, od lat współpracuje z magazynami i portalami kulturalnymi, biznesowymi i lifestylowymi. Mieszka w Warszawie, mieście, które uwielbia. Najchętniej spędza czas w bibliotece lub swoim ogrodzie. Kocha życie, poezję, rękodzieło, teatr awangardowy, gry komputerowe oraz powieści Aldousa Huxleya i Philipa K. Dicka. Koneserka win i serów.

Zobacz również