TOP 9: Najlepsze warzywa na grilla

Sezon grillowy w pełni. Na ruszt najczęściej wrzucamy różnego rodzaju mięsa pod postacią kiełbaski, karczku czy udka z kurczaka. Nie obędzie się również bez odpowiedniego akompaniamentu - jakie warzywa na grilla są najlepsze?

 
TOP 9: Najlepsze warzywa na grilla
Warzywa idealne na ruszt

Trwa lato – sezon grillowy w pełni. Osoby dysponujące odpowiednią przestrzenią do zorganizowania grilla, na pewno nie przepuszczą ku temu żadnej okazji. Co wrzucić na ruszt? To pytanie pojawia się za każdym razem. Podpowiadamy, jakie warzywa na grilla są najlepsze.

Dlaczego akurat grillowane warzywa? Otóż okazuje się, że nie tylko weganie doceniają takie warzywne przysmaki. Warzywa wzbogacają menu i smak tradycyjnej kiełbasy oraz innych rodzajów mięs, ponadto są zdrowe – o tym nie trzeba nikogo przekonywać, bardzo pyszne, a w sezonie letnim niezmiernie tanie.

Różnorodne warzywa można kupić na lokalnych targach lub w markecie. Osoby posiadające uprawy mogą nawet pochwalić się własnymi plonami i te w prosty i smaczny sposób podać jako przekąskę lub danie główne na imprezie.

Dowiedz się więcej: Top 9: Najlepsze potrawy na grilla >>

Jakie warzywa na grilla kupić? Które są najlepsze do tego celu? Oto dziewięć naszych faworytów na pyszne dania z grilla.

Warzywa na grilla – TOP 9 pomysłów

1. Grillowana papryka

Należy do rodziny psiankowatych. Jej owoce urzekają aromatem, smakiem, a także kolorem. Najczęściej występuje w trzech odmianach: żółtej, czerwonej i zielonej. Konsystencja papryki po zgrillowaniu jest kremowa i delikatna. Prosty przepis polega na tym, że warzywa te kroimy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną ziół. Grillujemy 6-8 minut.

W jaki jeszcze sposób możemy przygotować paprykę z grilla? Polecamy przepis z bloga Rabarbarowo na paprykę faszerowaną kaszą bulgur. Jest to dość czasochłonne danie, ale trudy przygotowania wynagradzają walory smakowe i zdrowotne dania.

Dowiedz się więcej: Rodzaje kasz i ich zastosowanie w kuchni >>

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - papryka

2. Bakłażan z grilla

To warzywo na grilla posiada delikatne wnętrze i fioletową, sprężystą skórkę. Smażony bakłażan pochłania dużo tłuszczu, dlatego grillowanie to najlepszy pomysł na jego przygotowanie. Plastry bakłażana można, tak jak paprykę, spryskać lub posmarować oliwą. Czas grillowania to 5-8 minut. Po tym czasie jest gotowy i rozpływa się w ustach.

Grillowanego bakłażana warto także wykorzystać do przygotowania sałatki. Nam szczególnie przypadła do gustu ta z serem halloumi i pomidorkami. Przepis znajduje się na blogu kuchniaagaty.pl. Sałatka jest nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna, a właśnie takie receptury lubimy przecież najbardziej!

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - bakłażan

3. Co na grilla? Ziemniaki!

Każdy, kto kiedykolwiek rozpalał ognisko i wkładał do niego ziemniaki zna ten niezwykły, zaprawiony dymem smak. Ziemniaki myjemy i kroimy na połówki, wzdłuż szerszej strony, tak aby powierzchnia grillowania była jak największa. Ziemniaki można również pokroić w grube plastry. Czas opiekania na ruszcie to 10-12 minut.

Ziemniaki możemy także faszerować – jest to naprawdę proste i nie wymagające wysiłku danie z grilla, a końcowy efekt jest wspaniały. Szybki przepis podaje autorka bloga Kocham… lubię… gotuję…

Będziemy potrzebować jedynie pięciu składników: ziemniaków, żółtego sera, cebuli, natki pietruszki oraz podstawowych przypraw. Porcja pomysłowości, niewiele wysiłku, szczypta ochoty do eksperymentowania i pyszne ziemniaki z grilla gotowe!

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - ziemniaki

4. Pomidory z rusztu

Soczyste i wartościowe – pomidory to doskonałe warzywa na grilla. To jedne z ulubionych letnich warzyw, ze względu na smak i bogactwo aromatu. Ich obróbka jest łatwa. Wystarczy je przekroić na połówki lub ćwiartki i grillować. Powinno to trwać od 6 do 8 minut.

Jeszcze smaczniejsze będą faszerowane pomidory: z ryżem, cebulką i szałwią. Jak je zrobić? Przepis znajdziemy na blogu Weekendy w domu i ogrodzie. Co prawda autorka je piekła, lecz (jak podkreśla na swojej stronie), z powodzeniem można je grillować w folii aluminiowej. To danie na grilla jest wegańskie, więc fani kuchni bezmięsnej będą zadowoleni.

Co więcej także miłośnicy tradycyjnej pomidorówki będą usatysfakcjonowani. Autorka z przymrużeniem oka stwierdza, że:

„To taka skondensowana w smaku pomidorowa z ryżem, którą je się nożem i widelcem”.

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - pomidory

5. Grillowany czosnek

Z czosnku można zrobić przepyszną pastę na kanapki bądź też jego kremowym miąższem smarować inne grillowane pyszności. Aby dobrze udała się ta sztuka, czosnku nie obieramy przed umieszczeniem na ruszcie. Smarujemy tylko delikatnie oliwą i opcjonalnie zabezpieczamy folią aluminiową. Całe główki pieczemy około 10 minut. Potem obieramy z osłonki i gotowe!

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - czosnek

6. Cukinia na grilla

Również bardzo popularna jeżeli chodzi o najlepsze warzywa na grilla. Plastry cukinii są bardzo delikatne, dlatego nie należy ich co chwilę przewracać na drugą stronę. Cukinię można też przekroić wzdłuż lub w poprzek. Jest bardzo pyszna szczególnie, gdy doprawi się ją tymiankiem, solą morską i oliwą. To warzywo wręcz idealne na grilla. Czas, po którym jest gotowa to 8 minut.

Bardzo pomysłowy przepis na faszerowaną cukinię z grilla znajdziemy na blogu Smak Mojego Domu. Kulki mozzarelli zatopione w przyprawionych aromatycznymi ziołami  krążkach cukinii to danie na grilla, które skusi każdego!

Dowiedz się więcej: Sałatka na grilla – 10 zdrowych pomysłów >>

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - cukinia

7. Pomysł na grilla: Kukurydza

Warto spróbować! Kolby kukurydzy należy przed przygotowaniem podgotować w osolonej wodzie. Tak przygotowaną kukurydzę należy opiekać bardzo powoli przez około 10 minut. Potem posypujemy ją solą i pieprzem.

Miłośnicy zagranicznych smaków z pewnością ucieszy przepis na grillowaną kukurydzę w stylu meksykańskim. Prosty przepis znajdziemy na blogu alemeksyk.eu. Autor zaleca, aby kukurydzę przygotować na grillu opalanym węglem – wtedy zyska charakterystyczny, przyjemny aromat. Ta z grilla elektrycznego będzie również smakowita, choć efekt końcowy nie będzie tak wyrazisty.

Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza >>

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - kukurydza

8. Warzywa na grilla: Szparagi

Szparagi to delikatne pędy rośliny zwanej Asparagusem. Niestety, sezon na szparagi jest krótki i trwa od maja do połowy lipca, dlatego łatwo go przegapić.

Dania na grilla z wykorzystaniem szparagów z pewnością będą imprezowym hitem. Dlaczego? Kojarzą się z daniem wykwintnym, ale równie dobrze mogą zagościć na grillu. Warzywa smarujemy oliwą i pieczemy ok. 8 minut.

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - szparagi

Możemy także nieco urozmaicić podstawowy przepis na grillowane szparagi i wzbogacić go o szynkę parmeńską lub brandenburską. Jak to zrobić? Polecamy obejrzeć poniższy krótki filmik instruktażowy:

9. Pieczarki z grilla

Dawniej zaliczane do roślin, a obecnie tworzące osobne królestwo, grzyby, wbrew powszechnej opinii bezwartościowego jedzenia, oprócz smaku oferują wiele cennych wartości odżywczych. Pieczarka jako grzyb hodowlany jest bardzo popularnym produktem nadającym się zarówno do smażenia, jak i na grilla. Umyte kapelusze kładziemy na ruszt i pieczemy przez 6-12 minut.

Warto także przygotować faszerowane pieczarki z grilla – będą stanowić fantastyczne urozmaicenie kulinarne imprezy na świeżym powietrzu. W tym celu będziemy potrzebować dużych pieczarek, przeznaczonych właśnie na grillowanie.

Prosty i pyszny przepis przedstawia autorka bloga kulinarneprzygodygatity.pl. Jej pieczarki faszerowane fetą i kolorowymi przyprawami to prawdziwa uczta dla każdego żołądka!

TOP 9: najlepsze warzywa na grilla - pieczarki

Te i inne warzywa na pewno będą miłym dodatkiem do każdej imprezy, na której króluje ruszt. Sezon letni oferuje przecież tak wiele ich rodzajów i gatunków. Możliwości jest wiele, warzywa można grillować w całości lub przygotować kolorowe szaszłyki na grilla – obie wersje smakują wybornie.

Należy pamiętać, aby nie piec ich zbyt długo, oraz by odpowiednio dobrać kratownicę – musi ona posiadać wąskie prześwity.

Warzywne przepisy na grilla urozmaicą niejedną imprezę i będą świetnym uzupełnieniem mięsnego menu bądź po prostu samodzielnym daniem – przeznaczonym nie tylko dla osób na diecie bezmięsnej, ale dla każdego poszukiwacza nowych smaków.  Do dzieła i smacznego!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Hintigo Hintigo [+ info]

HINTIGO to źródło najlepszych rozwiązań, porad i inspiracji, pozwalających szybko i skutecznie rozwiązać problemy życia codziennego. Wierzymy, że podejmowanie decyzji staje się łatwiejsze kiedy dysponujemy kompletnymi i rzetelnymi informacjami. Pragniemy, aby każdy użytkownik odwiedzający nasz portal znalazł dokładnie to, czego w danym momencie poszukuje - odpowiedzi na pytanie, porady, instrukcji, przewodnika.

Zobacz również