Mediolan: Restauracje TOP 11. Gdzie zjeść smacznie i tanio?

Jednym z najchętniej odwiedzanych włoskich miast jest Mediolan. Restauracje znajdują się tu na każdym kroku – jak więc wybrać najlepsze?

 
Mediolan: Restauracje TOP 11. Gdzie zjeść smacznie i tanio?
Restauracje i trattorie Mediolanu rozbrzmiewają dźwiękami włoskiej muzyki i śmiechem zadowolonych gości / źródło zdjęcia: Getty Images / repistu

Oprócz corocznych prestiżowych pokazów mody, ekskluzywnych instytucji biznesowych i legendarnych sukcesów tutejszych klubów piłkarskich, Włochy kojarzą się głównie z pysznym jedzeniem oraz specyficznym charakterem knajp i lokali, które można spotkać zarówno w niewielkich miejscowościach, jak również w dużym mieście, jakim jest chociażby Mediolan. Restauracje w Mediolanie oferują smaczne posiłki i nietuzinkową, typowo włoską atmosferę.

W obliczu tak szerokiego wachlarzu wyborów warto wiedzieć, jakie miejsca polecane są najczęściej i gdzie zjeść w Mediolanie, by z pozoru zwykła kolacja mogła stać się kulinarną przygodą.

Kulinarne nawyki w Mediolanie – restauracje na co dzień

Odpowiedź na pytanie, jak jada się w Mediolanie, jest prosta: zazwyczaj w locie. Typowo biznesowe miasto jest miejscem, w którym tradycja nieco ustępuje na rzecz nowoczesności i pędu wielkomiejskiego życia. Niewielkie, proste posiłki są dla mieszkańców Mediolanu codziennością. Gdy jednak zapragną oni bardziej treściwego posiłku niż małe i szybkie panini, oddają się w ręce najlepszych kucharzy Mediolanu.

Ciekawostką jest fakt, że nie zawsze wiąże się to z wysokimi kosztami i snobistycznymi wnętrzami wyrafinowanych restauracji, choć ceny we Włoszech są oczywiście zwyczajowo wyższe niż w Polsce.

Dowiedz się więcej: Włochy: Mediolan – atrakcje turystyczne i urokliwe miejsca

Mediolan restauracje - mieszkańcy w porze lunchu często sięgają po kanapki

źródło zdjęcia: Getty Images / ChiccoDodiFC

TOP 11 – najlepsze z najlepszych w Mediolanie: restauracje godne polecenia

Wakacje we Włoszech to często także wakacje od obowiązków domowych, sprzątania i gotowania. Podczas zwiedzania Mediolanu warto pozwolić sobie na nieco wygody i przynajmniej część posiłków jadać w tutejszych lokalach. Przekrój tawern i restauracji Mediolanu jest na tyle zróżnicowany, by można było zjeść smacznie na różnym pułapie cenowym.

11. Latteria Maffuci

Przy Via Privata Angiolo Maffuci 24 znajduje się niewielka, lecz zazwyczaj wypełniona po brzegi trattoria, której właściciel jest jednocześnie szefem kuchni i rdzennym mieszkańcem Mediolanu. Restauracja bazuje więc na tradycyjnych smakach, ale zaskakuje też innowacyjnym podejściem w przyrządzaniu potraw.

Jej specjalnością są dania złożone z owoców morza. Szef kuchni, bawiąc się gotowaniem, łączy je ze słodkimi owocami i innymi składnikami, które w otoczeniu ryb, kałamarnic i krewetek smakują niespodziewanie dobrze. By zapewnić sobie doświadczenie całego przekroju smaków, warto zamówić menu degustacyjne, składające się z gamy ośmiu przystawek, pasty, drugiego dania, włoskiej kawy, słodkiego deseru i kieliszka mirto.

10. Ravioleria Sarpi

Włoski rzeźnik i jego wspólnik rodem z Azji podjęli się interesującego przedsięwzięcia i wspólnymi siłami przy Via Paolo Sarpi 27 stworzyli miejsce, którego charakter bliski jest kuchni fusion.

Chińskie pierożki z mięsnym nadzieniem przygotowywane są zawsze na świeżo, a wieprzowina i wołowina w farszu to mięso najwyższej próby, najlepsze, jakie można znaleźć w całym Mediolanie. Restauracja, wychodząc naprzeciw współczesnym trendom i coraz wyższej świadomości konsumentów, produkuje pierożki, które można nabyć również w wersji wegetariańskiej.

 

9. Cantine Isola

Winiarnia w chińskiej dzielnicy (Ulica Paolo Sarpi 30) nie jest może restauracją, tylko ponad stuletnią winiarnią, jednak można tu skosztować wybornych przekąsek, świeżych wędlin i pysznych serów. Rozkosznej konsumpcji towarzyszą często piłkarskie rozgrywki oglądane na ekranie lub wieczory literackie i recitale na żywo.

Dowiedz się więcej: Włochy: TOP 7 – ciekawostki o Mediolanie, które musisz poznać

8. Pescaria

Ten alternatywny fast-food wcale nie jest już „fast” – by skosztować tutejszych rarytasów, należy cierpliwie odczekać swoje w kolejce. Nie jest szybko, ale za to pysznie i oryginalnie. Zamiast nudnych burgerów i warzyw bułeczki nadziewane są kalmarami w sosie anchois, frytkami z serem burrata z kawałkami czekolady czy smażoną cykorią. Na Via Nino Bonnet 5 czeka prawdziwa zmysłowa uczta!

7. II Massimo del Gelato

Ulica Lodovico Castelvetro 18 to obietnica słodkiej rozpusty pod postacią lodów powstających w obłożonym niezwykłą ilością obostrzeń procesie produkcji. Gdy składniki i surowce nie spełniają standardów, jakie życzy sobie właściciel lodziarni, smak zostaje wycofany. Kładzie on również nacisk na produkty bez laktozy i korzysta z dziesięciu rodzajów czekolady.

Sam zapach kremowych pyszności gwarantuje, że każdy, kto przyjechał na wakacje w Mediolanie i skosztował pysznych lodów Massimo del Gelato, zrobi wszystko, by powrócić po dokładkę.

W Mediolanie koniecznie trzeba zjeść lody!

źródło zdjęcia: Getty Images / Pierre Aden

6. Latteria San Marco

Menu w San Marco zależne jest od dostępności świeżych (często sezonowych) składników i wyobraźni szefa kuchni – Artura. Kuchnia Artura słynie z przepysznego makaronu z bakłażanem i plastrami cukinii o dumnej nazwie testaroli.

Sekretem niezwykłego smaku jest podobno oryginalna srebrna patelnia, której właściwości przyczyniają się do lekkostrawności posiłków. Hitem jest także chłodnik z warzyw (crudajola) – jeśli pojawi się w menu, warto czym prędzej dokonać zamówienia.

5. Lùbar

Lokal przy Via Palestro 16 prowadzony jest przez dzieci projektanta Luisa Beccaria i jak przystało na osoby od dziecka obcujące z pięknem, urządziły one swą restaurację z wyjątkowym smakiem. Wystrój w stylu zimowego ogrodu to wspaniała przestrzeń dla uczty składającej się z tradycyjnych potraw serwowanych w ceramicznej gustownej zastawie w stylu Mediolanu. Restauracja ma niepodważalny urok, o którym należy przekonać się osobiście!

4. Panzarotti

Panzarotti to świetne przekąski na każdą kieszeń. Smażone lub pieczone ciasto (nieco przypominające węgierskie) skrywa w sobie pyszne nadzienie, które można skomponować z szerokiej oferty dodatkowych składników, takich jak świeże warzywa i owoce, klopsy, owoce morza, sery czy słodkie dodatki.

Ponadto w lokalu dostępne są piwa rzemieślnicze z różnych zakątków świata. Ta knajpka w Mediolanie – atrakcja turystyczna największych smakoszy – z pewnością nie zawiedzie żadnego głodomora. Szef kuchni czeka na głodnych gości pod adresem Viale Bligny 1.

 

3. Maison Touareg

Gdy kuchnia włoska nam już nieco się znudzi, pozostaje szukać nowych smaków, których nie zabraknie w Mediolanie. Restauracje prosperujące równie dobrze, co tradycyjne, to często lokale serwujące dania azjatyckie.

W przypadku Maison Touareg przy Via Varessina 77  są to natomiast potrawy kuchni marokańskiej o znakomitym stosunku jakości do ceny. Marokańskie pyszności podane w sposób tradycyjny i elegancki zachwycają świeżością, a gotujący właściciel cierpliwie odpowiada na wszystkie pytania.

2. Pomet by Pasqualle Pometto

Setki pochlebnych opinii na temat kuchni Pasqualle Pometto mówią prawdę – przyjazna atmosfera i doskonałe jedzenie we wnętrzu lokalu to sprawdzony przepis na udany wieczór i zwieńczenie zwiedzania Mediolanu.

Restauracja wita gości od progu kieliszkiem Prosecco i włoską muzyką. Można skosztować prawdziwej włoskiej pizzy, ale i innych dań o rdzennych charakterze. Pasqualle Pometto czeka pod adresem: Angolo Via torino Via Valpetrosa 1.

Dowiedz się więcej: Mediolan: Zabytki, które musisz zobaczyć

Tradycyjna pizza serwowana jest w wielu mediolańskich restauracjach

źródło zdjęcia: Getty Images / Anna Draganova

1. TheLab – Niekonwencjonalne Doświadczenie Burgera

Ciekawostką jest, że to właśnie burgerownia jest jedną z najlepiej ocenianych knajp w Mediolanie. Restauracje serwujące tego typu dania nie mają szans z nią konkurować.

Hamburgery podawane w TheLab uchodzą przez gości za najlepsze w ich życiu. Miejsce jest niewielkie i żeby trafić na wolny stół, trzeba nieco poczekać, ale gwarantujemy, że nikt nie będzie tego żałował. Via Pasquale Sottocorno 5A zaprasza na  „mięsne dzieło sztuki”.

Podróż do miejsc pełnych smaków zdecydowanie powinna obejmować Mediolan. Restauracje tego miasta odpowiadają na potrzeby różnego rodzaju klientów, zarówno tych poszukujących ekskluzywnych kulinarnych doświadczeń, jak i głodnych turystów pragnących po prostu smacznie zjeść.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Michał Nielub Michał Nielub [+ info]

Z wykształcenia marketingowiec, z doświadczenia przedsiębiorca. Prowadzi własną firmę B&M Outsources, poza tym wspiera projekty inwestycyjne m.in. producenta mebli dla statków, hoteli, biur oraz gastronomii. Od 2014 roku jako wiceprezes zarządza Stowarzyszeniem Kreacje Innowacje, zajmującego się rozwojem przedsiębiorczości oraz kultury. Funkcję wiceprezesa pełni również w Stowarzyszeniu Pasażerów Kolejowych Siemianice. Poza pasjami biznesowymi, prywatnie podróżnik i stały bywalec festiwali, na które zabiera zarówno żonę oraz o ile okoliczności pozwalają - również dzieci. Ulubione miejsca? Kaszuby, Kraków oraz Toskania.

Zobacz również