Lawenda - właściwości zdrowotne i kulinarne

Pachnąca lawenda to piękna dekoracja domu, środek kojący zszarpane nerwy, a także ciekawy dodatek do dań wytrawnych i słodkich.

 
Lawenda - właściwości zdrowotne i kulinarne

Lawenda kojarzona jest głównie z przemysłem perfumeryjno-kosmetycznym. I bardzo słusznie. Różnego rodzaju wody toaletowe, kremy i płyny do kąpieli to chyba najczęstsze zastosowanie tej aromatycznej rośliny. Mało kto zdaje sobie sprawę, że lawendę można również wykorzystać np. w kuchni do wzbogacenia smaku wielu potraw.

Lawenda właściwości

Lawenda – krótka historia rośliny

Lawenda to krzewinka o lancetowatych liściach i niebieskofioletowych kwiatach. Naturalnie występuje w krajach śródziemnomorskich, bardzo dobrze się zaaklimatyzowała również w naszym klimacie. Podczas wakacyjnych miesięcy jest popularną ozdobą polskich ogrodów, natomiast jesienią i zimą wysuszone kwiatostany stanowią wspaniałą dekorację domu.

Właściwości lawendy były znane już w starożytności – Rzymianie i Grecy używali jej jako dodatek do kąpieli. Łacińska nazwa rośliny związana jest właśnie z takim zastosowaniem, gdzie lavo lavare oznacza „kąpać się”, „myć się”. W średniowieczu natomiast poza kąpielami była również używana jako aromatyczny środek do nacierania ciała, a także jako specyfik pomagający w leczeniu zawrotów głowy.

Pole lawendy

Składniki zamknięte w lawendzie

Kwiaty lawendy zawierają wiele substancji czynnych, z których najważniejsze to:

  • Garbniki,
  • Olejek eteryczny,
  • Kumaryny,
  • Triterpeny,
  • Fitosterole,
  • Kwasy organiczne,
  • Antocyjany,
  • Sole mineralne.

Lawenda zastosowanie - Olejek lawendowy

Zastosowanie lawendy

Oprócz pełnienia funkcji dekoracyjnych, lawenda posiada również bardzo wiele innych zastosowań.

Przykładowo, lawendowe saszetki umieszczane w szafach znane są ze swoich właściwości odpędzających mole.

Swoje zastosowanie znajduje również w przemyśle kosmetycznym. Stanowi aromatyczny składnik różnego rodzaju perfum, płynów do kąpieli, kremów czy mydeł.

Dowiedz się więcej: Styl prowansalski w aranżacji wnętrz >>

Zastosowanie lawendy

Jak jeszcze można wykorzystać tę roślinę?

Ukojenie wyczerpanego nerwowo organizmu

Lawenda świetnie sprawdzi się w łagodzeniu różnych dolegliwości, takich jak: skurcze mięśni, bóle brzucha, kolki czy ból głowy spowodowany nadmiernym stresem.

Znana jest ze swoich właściwości uspokajających: obniża napięcie nerwowe, pomaga w zasypianiu, wspomaga leczenie depresji i jest zalecana w różnego rodzaju stanach osłabienia organizmu.

Olejek lawendowy może być stosowany jako składnik inhalacji przeprowadzanych do leczenia górnych dróg oddechowych lub do łagodzenia objawów niepokoju.

Lawenda jest też sprawdzonym dodatkiem do kremów i maści przeznaczonych do łagodzenia bólu reumatycznego. Posiada właściwości antybakteryjne, dzięki czemu może być stosowana jako komponent płukanek do jamy ustnej i gardła.

Ponadto kwiatostany lawendy wpływają na pobudzanie soków żołądkowych, poprawiając tym samym trawienie.

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Kwiaty lawendy

Mało znana przyprawa

Aromatyczne kwiaty lawendy mogą być wykorzystywane również w kuchni. Niestety jest to stosunkowo mało popularny sposób zastosowania tej rośliny, a szkoda!

Lawenda bywa często jednym ze składników mieszanki ziół prowansalskich. Świetnie komponuje się z cząbrem, tymiankiem, estragonem czy majerankiem. Ponadto, w kuchni dobrze harmonizuje z wytrawnymi daniami, których bazą jest dziczyzna, grillowane mięso czy baranina.

Lawendę (listki lub kwiaty) należy dodawać w niewielkich ilościach, gdyż jej intensywny smak i aromat bardzo łatwo może zdominować całą potrawę.

Pachnące kwiatostany mogą być również używane do wypieków, dzięki czemu różnego rodzaju ciastom i ciasteczkom nadadzą przyjemną, kwiatową nutę.

Lawenda w kuchni - zioła prowansalskie

Domowe zioła prowansalskie

Przepis na domową mieszankę ziół prowansalskich z dodatkiem lawendy:

  • 1 łyżeczka suszonej mięty pieprzowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonych i roztartych kwiatów lawendy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki suszonego cząbru
  • 3 łyżeczki suszonego rozmarynu

Wszystko zioła wymieszać ze sobą, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również