Kurkuma - właściwości i zastosowanie

Kurkuma to azjatycka przyprawa słynąca z pięknego koloru i właściwości zdrowotnych. Dowiedz się o jej działaniu na zdrowie i wykorzystaniu w kuchni.

 
Kurkuma - właściwości i zastosowanie
Kurkuma - zdrowie i smak / źródło zdjęcia: Getty Images/ pilipphoto

Kurkuma kojarzy się głównie z azjatycką kuchnią. Nic dziwnego, ponieważ przyprawa pochodzi z Indii. Pierwsze wzmianki o stosowaniu kurkumy pochodzą z 600 r. p.n.e. Kurkuma dotarła do Chin około 700 r.n.e. Już w zamierzchłych czasach starożytnych Indii i Chin dostrzeżono, że kurkuma ma wiele prozdrowotnych właściwości, jak choćby łagodzenie bólu miesiączkowego, wrzodów, chorób pasożytniczych i leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Obecnie kurkuma jest przedmiotem badań naukowych, które potwierdzają obserwacje starożytnych uzdrawiaczy, a nawet wskazują jeszcze inne właściwości zdrowotne tej przyprawy. Naukowcy twierdzą, że kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie i dlatego powinna być stałym składnikiem diety dorosłych i dzieci.

Kilka słów o kurkuminie

Lecznicze właściwości kurkumy wynikają z zawartych w niej związków zwanych kurkuminoidami. Najważniejszym z nich kurkumina, która była pierwszą wyizolowaną substancją. Szeroko prowadzone badania naukowe dowiodły, że kurkumina wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • antyoksydacyjne,
  • antynowotworowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne.

Kurkumina oddziałuje na wiele związków np. na białka, enzymy i czynniki wzrostu. Niestety, kurkumina stanowi tylko 2-5% kurkumy i jest trudno przyswajalna przez organizm – zanim osiągnie krążenie ogólne, jest metabolizowana w wątrobie. Zaletą kurkuminy jest to, że wspomaga działanie Taxolu -leku stosowanego w leczeniu raka piersi.

Kurkuma wykazuje liczne właściwości lecznicze

źródło zdjęcia: Getty Images / margouillatphotos

Najlepiej zbadana substancja lecznicza

Kurkuma jest prawdopodobnie najlepiej zbadaną rośliną na świecie. W trakcie różnorodnych badań okazało się, że kurkumę można stosować przy leczeniu takich dolegliwości i chorób jak:

  • katar,
  • żółtaczka,
  • czerwonka,
  • kolka,
  • schorzenia wątroby,
  • świerzb,
  • schorzenia dróg moczowo-płciowych,
  • niestrawność,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • zapalenie spojówek.

Właściwości przeciwzapalne kurkumy

Pomarańczowy proszek wykazuje przede wszystkim silne właściwości przeciwzapalne. Były one już znane wieki temu, ale badania naukowe potwierdziły ten fakt.

Ciekawostką jest to, że kurkuma ma właściwości przeciwzapalne porównywalne do leków przeciwzapalnych dostępnych w aptekach. W przeciwieństwie do leków jest jednak produktem całkowicie naturalnym. Wzmacnia odporność i niszczy drobnoustroje chorobotwórcze.

Herbatkę z kurkumy można podać nawet dziecku. Kurkuma jest także skuteczna w walce z grzybicą.

Kurkuma – potężna broń przeciwko chorobie Alzheimera

Badania naukowców niemieckich i amerykańskich z roku 2014 i roku 2007 wykazały, że kurkuma może przyśpieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu. Dzieje się tak za sprawą kolejnego bardzo cennego składnika kurkumy – tumeronu. Jest to związek, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu i może wspomagać naprawę mózgu po chorobie lub urazie. Ponadto wykazano, że kurkuminoidy stymulują system immunologiczny do niszczenia białek utrudniających przewodzenie sygnałów nerwowych, co w konsekwencji przyczyniało się do zaburzeń pamięci i osobowości.

Odkrycie opisanych powyżej właściwości kurkumy daje nadzieję osobom chorym na Alzheimera i pacjentom po udarze mózgu na powstanie nowych, skutecznych leków. Sprawa wymaga jednak dalszych badań i analiz.

Jedzenie kurkumy może poprawić pamięć i koncentrację. Ta aromatyczna przyprawa stymuluje mózg oraz przyśpiesza procesy uczenia się i zapamiętywania. Z tego względu kurkuma powinna wejść na stałe do menu uczniów i studentów oraz pracowników umysłowych.

Dowiedz się więcej: 10 sposobów na problemy z koncentracją

Przyprawa dobra dla serca

O kurkumie nie powinny zapominać osoby chorujące na choroby układu krążenia i mające problemy z sercem. Niezwykła przyprawa, jaką jest kurkuma, usprawnia funkcjonowanie komórek śródbłonka. Jej stosowanie chroni przed zawałem. Może być stosowana nawet u dzieci, u których zdiagnozowano problemy z sercem. Co więcej, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu zwalcza wolne rodniki, a przez to pomaga zapobiegać również miażdżycy i nadciśnieniu.

Kurkuma - zdrowa przyprawa, którą warto używać na co dzień w kuchni

źródło zdjęcia: Getty Images / Happy window

Zapobieganie nowotworom

Nowotwory należą do chorób cywilizacyjnych. Przyczyn ich powstania jest mnóstwo. Atakują ludzi niezależnie od ich wieku, a leczenie raka jest długotrwałe i niestety nie zawsze skuteczne. Nowotwory mają tendencję do nawracania i przerzutów. W wielu przypadkach medycyna nie jest w stanie pomóc pacjentom.

Dlatego coraz większą wagę przywiązuje się do zapobiegania nowotworom poprzez badania kontrolne i stosowanie zdrowego stylu życia. W profilaktyce nowotworów bardzo duże znaczenie ma dieta i wprowadzenie do niej składników, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Jedynym z takich składników jest kurkuma.

Badania naukowe wykazały, że zawarta w kurkumie kurkumina może zapobiegać wielu rodzajom nowotworów:

  • prostaty,
  • pęcherza moczowego,
  • szyjki macicy,
  • trzustki,
  • wątroby,
  • okrężnicy,
  • płuc,
  • przełyku,
  • żołądka.

Badania na zwierzętach dają optymistyczne wnioski – w przypadku niektórych guzów ich wielkość po zastosowaniu ekstraktu z kurkuminy zmniejszyła się o 30%. Kurkumina przyczynia się do ograniczenia przerzutów na inne narządy, dlatego jest polecana pacjentom onkologicznym.

Promyk nadziei

Jest za wcześnie, aby stwierdzić, że kurkuma leczy raka. Na pewno wspomaga profilaktykę nowotworów oraz wspiera terapię. Wiele nadziei dla chorych dają wyniki badań, z których wynika, że ekstrakt z kurkuminy może pomóc w zatrzymaniu wzrostu nowotworu i tworzenie się przerzutów. Do całkowitego potwierdzania tych odkryć potrzebne są jednak jeszcze badania na ludziach.

Zastosowanie kurkumy w kosmetyce

Kurkuma od wieków była stosowana w przygotowaniu różnorodnych składników kosmetycznych. Pomaga likwidować przebarwienia i odżywia skórę. Maseczka z kurkumy na twarz sprzyja likwidacji zmarszczek.

Przy regularnym stosowaniu maseczki z kurkumy już po trzech tygodniach można zaobserwować poprawę kolorytu cery, zmniejszenie trądziku i wszelkich stanów zapalnych na skórze. Kurkuma opóźnia procesy starzenia się organizmu, przeciwdziała powstawaniu zaskórników i swędzeniu skóry.

Na problemy z cerą – maseczka z kurkumą na przebarwienia

Aby stworzyć maseczkę z kurkumy, wystarczy zmieszać następujące składniki:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżeczki mleka

Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. Maseczkę nakładamy na twarz na noc. Należy to zrobić w rękawiczkach, ponieważ kurkuma barwi ręce. Żółty odcień z twarzy można usunąć maślanką lub jogurtem. Jeżeli przebarwienia nie znikną, należy przemyć skórę wacikiem nasączonym olejkiem lnianym lub olejem kokosowym.

Przeciwzmarszczkowa maseczka z kurkumy

Zmarszczki możemy wygładzić, przygotowując maseczkę z następujących składników:

  • 2 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju migdałowego

Po wymieszaniu składników, powstałą z nich maseczkę trzeba nałożyć na twarz, a także na szyję oraz dekolt. Po kilkunastu minutach zmyć.

Dowiedz się więcej: Najlepsze domowe maseczki na twarz

 

Kulinarne zastosowanie kurkumy

Kurkuma to przede wszystkim przyprawa. Jest też jednym ze składników tradycyjnej mieszanki przypraw indyjskiej curry.

Kurkuma może być podawana nawet niemowlętom od 6 miesiąca życia. Można ją dosypywać do zup, kaszy, ryżu, gulaszu. Świetnie komponuje się z wszelkimi potrawami warzywnymi, a kuchnia azjatycka zna tysiące przepisów na dania warzywne z kurkumą lub curry. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek i jajek.

Pyszna i bardzo zdrowa jest mieszanka kurkumy z imbirem, cytryną i miodem. Nadaje potrawom niepowtarzalny smak i zapach oraz piękny żółty kolor.

Kurkuma cechuje się lekkim, korzennym smakiem z nutą ostrości. Przez smakoszy wykorzystywana jest jako dodatek do kawy, mleka lub smoothie. Trzeba jedynie uważać, żeby nie przesadzić z jej ilością. Za dużo kurkumy ma niekorzystny wpływ na danie.

Aby poprawić wchłanialność cennych składników z kurkumy, należy ją zmieszać z pieprzem lub papryką. Kurkumę dodaje się do potraw na początku gotowania, ponieważ dłuższe gotowanie bardziej podkreśla jej smak.

Kurkuma jest składnikiem curry, tradycyjnej przyprawy w kuchni indyjskiej

źródło zdjęcia: Getty Images / AnastasiaNurullina

Badacze uważają, że sekret długowieczności mieszkańców Indii leży w spożywaniu przypraw typu: imbir i kurkuma. Są oni bardziej odporni na choroby cywilizacyjne. Warto brać przykład z ich sposobu odżywiania się i włączyć do swojego jadłospisu kurkumę. Zyska na tym smak potraw i nasze zdrowie.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Izabela Krzyczkowska Izabela Krzyczkowska [+ info]

Z wykształcenia jest polonistką - ukończyła Filologię Polską na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Interesuje się: prawami człowieka i zwierząt, kulinariami, historią, polityką, medycyną, urządzaniem wnętrz. Pisanie tekstów jest nie tylko jej zajęciem zawodowym, ale także pasją. Od lat pisze różnorodne artykuły, teksty blogowe, teksty na ulotki, informacje prasowe. Wykonuje również korekty tekstów.

Zobacz również