Kuchnia amerykańska - charakterystyka i najlepsze potrawy

Potrawy kuchni amerykańskiej są znane i lubiane głównie za sprawą tego, że za niewielkie pieniądze możemy zjeść dużo i smacznie. Co konkretnie zamówić?

 
Kuchnia amerykańska - charakterystyka i najlepsze potrawy
Kuchnia amerykańska w pigułce / źródło zdjęcia: Getty Images / bhofack2

Kuchnia amerykańska to jedna z tych najlepiej znanych na całym świecie – jest ona obecna niemalże w każdym państwie na całym globie. Jak podbiła serca swoich miłośników? Jest przede wszystkim bardzo smaczna oraz treściwa. W dodatku z reguły idzie za tym naprawdę niewielka cena, co przyczynia się do powstawia połączenia idealnego – dużo, syto i tanio. Kuchnia amerykańska idealnie wpasowuje się w obecny sposób życia znacznej części społeczeństwa. Budki z zachodnim jedzeniem są bardzo powszechne i można je obecnie znaleźć niemalże na każdej ulicy. To sprawia, że znalezienie tego kalorycznego posiłku jest niesamowicie proste.

Potrawy kuchni amerykańskiej – charakterystyka

Dania kuchni amerykańskiej nie bez powodu są określane mianem fast foodów. W końcu są to dania nie tylko szybkie w przyrządzeniu, ale również w konsumpcji. Bardzo szybko się je spożywa,  dlatego jest to dobry posiłek dla zabieganych osób, które bardzo często nie dość, że nie mają czasu na przygotowanie sobie posiłku, to jeszcze nie potrafią znaleźć chwili nawet by zjeść gotowe danie.

Z tego właśnie powodu fast foody są tak popularne – wybierają je zarówno młodzi jak i starsi. Charakteryzują się przede wszystkim wysoką zawartością tłuszczu, co zapewne nie jest polecane dla osób borykających się z dolegliwościami serca.

Potrawy kuchni amerykańskiej - zestaw

źródło zdjęcia: Getty Images / margouillatphotos

Źródła kuchni amerykańskiej

Kto miał wpływ na kuchnię amerykańską? W południowej części kraju byli to przede wszystkim emigranci z Afryki, Europy oraz Meksyku. Nierzadko są to więc po prostu modyfikacje powszechnych niemieckich dań, jednak zmiany są na tyle znaczne, że faktycznie dania te są uważane za amerykańskie.

Jednak co było najważniejszą inspiracją dla Amerykanów? Od początku najpoważniejszym wzorem była przede wszystkim kuchnia azjatycka. To właśnie tam należy się doszukiwać pierwszych przebłysków słynnych dziś fast foodów. Jednymi z najbardziej popularnych są hot dogi oraz hamburgery.

USA – kuchnia kuchni nie równa

Bardzo często bywa właśnie tak, że dana potrawa ma wiele odmian w swoim rodzimym państwie ze względu na rozkład danych dóbr żywnościowych, a co za tym idzie, wiele do powiedzenia w tym przypadku ma przede wszystkim geografia. Wschodnie części USA charakteryzują się przede wszystkim zastosowaniem ryb oraz owoców morza w kuchni. Idąc na zachód, można bardzo często spotkać się z przepisami kulinarnymi, które dotyczą zastosowania kukurydzy oraz wołowiny. Jednak upływ czasu jest bardzo ważnym czynnikiem kształtującym dane posiłki – po wielu latach te różnice zaczynają się wyraźnie zacierać.

Potrawy kuchni amerykańskiej - żeberka

źródło zdjęcia: Getty Images / Rimma_Bondarenko

Popularne dania amerykańskie

Jednymi z najbardziej powszechnych dań są:

  • hot dog,
  • hamburger,
  • cheeseburger,
  • apple pie,
  • fluffernutter,
  • brownies.

Dowiedz się więcej: Jak zrobić naleśniki amerykańskie – przepis

Potrawy kuchni amerykańskiej - hamburger

źródło zdjęcia: Getty Images / Kesu01

Czym jest fluffernutter?

Pod tą ciekawą nazwą kryje się bardzo proste danie. Jest to najzwyklejsza kanapka z kremem z pianek cukrowych oraz masłem orzechowym. Te produkty to dwa nieodłączne elementy amerykańskiego menu. Każdy je zna i kojarzy właśnie z USA.

Potrawy kuchni amerykańskiej - flurrernutter

źródło zdjęcia: Getty Images / bhofack2

W przypadku kuchni amerykańskiej wiele osób ceni ją sobie przede wszystkim za szybkość oraz taniość. To właśnie amerykańskie dania ukształtowały również, w pewnym sensie, mentalność ludzi. Wielu  z nich podchodzi do kwestii żywienia w niezdrowy sposób, ponieważ kuchni amerykańskiej niestety do najlepszych dla naszego organizmu na pewno nie można zaliczyć. Warto także podkreślić, że bardzo często istnieje duża rozbieżność w smaku danych potraw w wybranych knajpach pomimo tego, że zamawiamy i jemy pozornie ten sam posiłek.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Kamil Żółkiewicz i Martyna Kardyś Kamil Żółkiewicz i Martyna Kardyś [+ info]

Kamil i Martyna - połączyły nas podróże, jednak to nie jedyna nasza pasja. Na naszym blogu zwalizkami.pl znajdziesz różne porady, ciekawostki, a nawet przepisy na smaczne, zagraniczne potrawy.

Zobacz również