Koktajle warzywne - zdrowe i pyszne przepisy

Poznaj najlepsze przepisy na koktajle warzywne. Marchew, szpinak, pietruszka czy burak smakują naprawdę pysznie pod postacią koktajlu - najważniejsze to umiejętne połączenie składników. Odkryj niesamowite smaki i dowiedz się, które warzywa najlepiej się ze sobą komponują i jakie dodatki zastosować.

 
Koktajle warzywne - zdrowe i pyszne przepisy
Koktajle warzywne - smaczna przekąska na każdy dzień

Koktajle warzywne mają wiele zalet: odżywiają organizm, dodają energii, orzeźwiają bądź rozgrzewają, a do tego smakują wyśmienicie! Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a regularne spożywanie z pewnością doda wigoru niejednej osobie. Warzywa możemy bowiem spożywać na wiele sposobów, z czego właśnie zielone koktajle zaliczane są do najsmaczniejszych propozycji. Do dzieła!

Koktajle warzywne – co będzie niezbędne?

Lista potrzebnych składników jest tak naprawdę ograniczona jedynie naszą wyobraźnią. Niezbędne będą oczywiście wybrane warzywa – to nasz składnik bazowy.

Jeżeli chodzi o dodatki – tutaj pole do popisu jest znaczne i uzależnione od indywidualnych preferencji. Z warzywami świetnie komponują się owoce (np. do przygotowania koktajlu marchewkowo-jabłkowego) i różnego rodzaju pestki oraz nasiona. Nie zapomnijmy również uzupełnić nasze zapasy kuchenne o przyprawy, czy to w postaci świeżej (np. natka pietruszki, korzeń imbiru), czy też sproszkowanej (np. pieprz cayenne, cynamon).

Dobrze mieć również pod ręką wodę mineralną do ewentualnego rozrzedzania koktajlu (w zależności od indywidualnych preferencji), a czasami przydadzą się też przetwory mleczne (np. kefir).

Jeśli chodzi o inne niezbędne rzeczy do przygotowania koktajlu warzywnego, z pewnością musimy zaopatrzyć się w:

  • nożyk,
  • deskę do krojenia,
  • blender, sokowirówkę lub wyciskarkę do soków.

Dowiedz się więcej: Wyciskarka czy sokowirówka? Obalamy mity >>

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na zielone koktajle, które skradły nasze serca. Zachęcamy do wypróbowania.

Najlepsze koktajle warzywne – TOP 5

1. Koktajl pietruszkowy

Przedstawiamy zupełnie nowe, orzeźwiające oblicze natki pietruszki. Kto raz rozsmakował się w koktajlu pietruszkowym, ten wie, co mamy na myśli. Przyrządzenie tego odżywczego napoju zajmuje dosłownie kilka minut.

Poniżej przedstawiamy przepis na koktajl pietruszkowy w wersji podstawowej.

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • miód – do smaku (ok. 1-2 łyżki)
  • woda mineralna niegazowana – 1-1,5 litra
  • kostki lodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zmiksować umytą natkę pietruszki (same listki wraz z drobnymi łodyżkami) z sokiem wyciśniętym z cytryny. Następnie rozrzedzić koktajl wodą mineralną (ilość – według gustu, min. 1 litr) i doprawić miodem (do smaku). Latem przydadzą się również kostki lodu, które najlepiej zmiksować na gładką masę, od razu – wraz z natką pietruszki i cytryną.

Koktajl pietruszkowy z dodatkami

Można jednak pójść o krok dalej i koktajl z pietruszki przygotować w nieco innej, bogatszej wersji. Polecamy przepis Blendmana, gdzie zielony koktajl zostaje uzupełniony o pyszne i odżywcze składniki.

Dodatek wartościowych tłuszczów (masła z nerkowców bądź orzeszków ziemnych) oraz banana sprawi, że nasz koktajl zyska nowy, niepowtarzalny smak, a do tego będzie niezwykle pożywny. Taki posiłek to świetna propozycja na zdrowe i ekspresowe śniadanie bądź sycącą przekąskę. Dowiedz się, jak zrobić krok po kroku taki pyszny koktajl – sprawdź przepis na stronie blendman.pl.

Koktajle warzywne - zdrowe i pyszne przepisy

2. Koktajl ogórkowo-jarmużowy

Zielone koktajle na bazie warzyw potrafią zaskakiwać swoim bogatym smakiem. Warto więc sięgnąć po pyszny koktajl na bazie ogórka i jarmużu. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 2 garście liści jarmużu
  • 2 ogórki
  • 1 kiwi
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

Liście jarmużu umyć, ogórki i kiwi obrać ze skórki, z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne. Wszystkie składniki zmiksować, a w celu uzyskania pożądanej konsystencji najlepiej wycisnąć z nich sok za pomocą wyciskarki.

Koktajl z jarmużem, ogórkiem i gruszką

Pyszny koktajl można także uzyskać poprzez miksowanie podstawowych składników z innymi owocami i przyprawami. Czy połączenie ogórka, gruszki i jarmużu to dobry pomysł? Zdecydowanie tak, a tego potwierdzeniem jest przepis znajdujący się na stronie Muffin&Muffins.

Ten koktajl warzywny smakuje cudownie przez cały rok – uzupełnieniem powyższych składników jest orzeźwiająca pomarańcza w akompaniamencie rozgrzewającego imbiru. Dodatek oleju lnianego jeszcze bardziej podwyższa wartości odżywcze zielonego smoothie. Warto spróbować!

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>

Koktajle warzywne - zdrowe i pyszne przepisy - koktajl jarmużowy

3. Koktajl marchewkowy z dodatkiem kurkumy

To obowiązkowa pozycja na jesienno-zimowe słoty. Gdy za oknem szaro i zimno, nasz organizm potrzebuje większej dawki witamin oraz składników wzmacniających odporność. Zdrowe koktajle, które rozgrzeją ciało i ukoją duszę, będą wówczas strzałem w dziesiątkę. Idealną propozycją będzie więc koktajl z marchewki i kurkumy.

Składniki:

  • 3-4 marchewki
  • korzeń kurkumy (ok. 1,5 cm) lub sproszkowana kurkuma (1-1,5 łyżeczki)
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Marchewkę i pomarańczę obrać ze skórki i przecisnąć w wyciskarce do soków. Na końcu wycisnąć sok ze świeżego korzenia kurkumy lub dodać do napoju sproszkowany. Koktajl dosłodzić miodem.

Cytrusowy koktajl z kurkumą

Nieco inną propozycją na koktajl jest ten autorstwa takemycake.eu. Oprócz marchewki główną rolę w koktajlu odgrywają cytrusy (m.in. grejpfrut) oraz aromatyczne przyprawy korzenne: imbir, chili, cynamon oraz kurkuma.

To połączenie jest wprost idealne na chłodniejsze dni – koktajle warzywne na bazie takich składników przyczynią się do poprawy odporności organizmu, rozgrzeją, a dodatkowo pozytywnie wpłyną także na oczyszczenie organizmu z toksyn.

Dowiedz się więcej: Koktajl truskawkowy – 7 prostych przepisów >>

Koktajle warzywne - zdrowe i pyszne przepisy - koktajl marchewkowy

4. Sok z imbirem

Korzeń imbiru świetnie komponuje się z naprawdę wieloma warzywami i owocami. Już jego niewielka ilość sprawi, że nasz koktajl nabierze wyraźnego smaku i rozgrzeje ciało. Poniżej przepis na prosty napój z imbirem.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 jabłko
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • korzeń imbiru – ok. 2 cm

Sposób przygotowania:

Marchewkę i imbir obrać ze skórki, z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne. Następnie ze wszystkich składników uzyskać sok za pomocą wyciskarki. Gotowe!

Warzywno-owocowy sok z imbirem

Inny pomysł na imbirowy koktajl? A może sałata w koktajlu? Tak! Niezbędna jednak po raz kolejny będzie tutaj wyciskarka do soków, swoim działaniem różniąca się nieco od sokowirówki. Tylko dzięki tej maszynie uda nam się odpowiednio zmiażdżyć liście sałaty, a co za tym idzie – uzyskać gęsty, bogaty w składniki odżywcze sok z warzyw liściastych.

Aby uzyskać taki niestandardowy napój, oprócz sałaty będą nam również potrzebne: jarmuż, jabłka, ogórek, imbir, limonka. Zobacz oryginalny przepis na stronie surojadek.com.

Tego rodzaju soki warzywne udowadniają, że nasze pole manewrów w kuchni jest naprawdę nieograniczone. Smaki można łączyć na wiele różnych sposobów, a do koktajli używać składników, które być może nie przyszłyby nam łatwo na myśl.

Dowiedz się więcej: Koktajle odchudzające – 11 najlepszych przepisów >>

Koktajle warzywne - zdrowe i pyszne przepisy - koktajl z sałatą

5. Koktajl z buraka

Ma piękny kolor, jest zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Najprostszy koktajl buraczany, bo o nim mowa, możemy zrobić w sposób opisany poniżej.

Składniki:

  • świeży burak – 1 szt.
  • mrożone maliny – 1 szklanka
  • banan 1 szt.
  • jogurt naturalny – 150 ml

Sposób przygotowania:

Buraka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować w blenderze. Gotowe!

Koktajl buraczany z awokado

Kolejnym koktajlem warzywnym o niesamowitym składzie jest ten proponowany na stronie odczarujgary.plWzmacniający odporność burak w połączeniu m.in. z kremowym, lekko orzechowym miąższem awokado oraz cenionym za swoje właściwości zdrowotne miodem to prozdrowotna mieszanka, która z pewnością powinna zagościć na dłużej w naszej kuchni.

Dowiedz się więcej: Miód – rodzaje i właściwości >>

Koktajle warzywne - zdrowe i pyszne przepisy - koktajl z burakiem

Koktajle warzywne a własne receptury

Powyższe przepisy na koktajle warzywne to nasze propozycje, które warto wypróbować – niezależnie od pory roku. Gotowe receptury z pewnością zainspirują nas do tworzenia swoich własnych mieszanek warzywnych. Pamiętajmy, że ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia i preferencje smakowe bądź ewentualne problemy zdrowotne (kiedy to pewnych składników będziemy po prostu musieli unikać).

Aby na dobre rozpocząć swoją przygodę z koktajlami i sokami warzywnymi, warto zaopatrzyć się w „podstawowe” produkty spożywcze, z których zawsze przygotujemy interesujący napój. Co więc warto mieć w swojej kuchni?

Koktajle warzywne – najpopularniejsze składniki:

  • szpinak,
  • jarmuż,
  • burak,
  • marchewka,
  • natka pietruszki,
  • seler naciowy,
  • cytrusy (zwłaszcza cytryny),
  • jabłka,
  • gruszki,
  • imbir,
  • pieprz cayene lub sproszkowane chili,
  • miód.

Połączenie jedynie kilku wybranych składników z powyższej listy pozwoli nam na otrzymanie odżywczego i bogatego w smaku koktajlu. Te produkty spożywcze można łączyć ze sobą w dowolnej konfiguracji i ilości, dzięki czemu uzyskamy napój, który będzie w 100% dopasowany do naszych preferencji smakowych lub potrzeb zdrowotnych.

Oczywiście, powyższa lista to tylko baza do otrzymania podstawowego koktajlu, który możemy uzupełniać o inne, dowolne składniki.

Dowiedz się więcej: Co jeść aby schudnąć – najważniejsze zasady >>

Koktajle warzywne - zdrowe i pyszne przepisy - kolorowe koktajle

Blender, sokowirówka czy wyciskarka do soków – co wybrać?

Aby przygotować koktajle warzywne, niezbędne będzie przynajmniej jedno z wyżej wymienionych urządzeń. Które z nich wybrać? Wszystko zależy od rodzajów przygotowywanych koktajli, zamiaru częstotliwości ich wykonywania oraz zasobów finansowych.

Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem jest blender. Przy jego pomocy możemy wyczarować naprawdę wiele interesujących napojów.

Sokowirówka jest już urządzeniem bardziej zaawansowanym, nieco droższym, ale pozwalającym na uzyskanie klarownych soków z różnych warzyw i owoców.

Jeżeli jednak chcemy uzyskać koktajle warzywne naprawdę wysokiej jakości, warto zainwestować w wyciskarkę do soków. Jest to najdroższe rozwiązanie, jednak pozwoli nam na uzyskanie gęstego soku wraz ze wszystkimi składnikami odżywczymi. Wyciskarka jest więc idealna do tworzenia różnego rodzaju koktajli dietetycznych, gdzie zawartość składników mineralnych, witamin czy enzymów powinna być jak najwyższa.

Soki i koktajle warzywne bądź warzywno-owocowe to wspaniały sposób na uzupełnienie codziennej porcji witamin. Możemy je przygotowywać na naprawdę wiele sposobów, nasza pomysłowość nie powinna się ograniczać do żadnych sztywnych ram. Do wykonania najprostszych kompozycji potrzebujemy niewiele czasu i zaledwie kilka składników, a każdy taki napój dostarczy nam solidnej porcji wartościowych składników, które przyczynią się do polepszenia naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również