Kawa, która podkreśli smak deserów

Białe kawy cieszą się w Polsce niebywałą popularnością. Lubimy pić kawę z mlekiem, która pasuje do wszelkiego rodzaju deserów – ciast, ciasteczek, deserów lodowych czy tortów. Które napoje najlepiej podkreślą smak ulubionych słodkości?

 
Kawa, która podkreśli smak deserów

Kawy białe na topie

Subtelny aromat i delikatny smak kawy z mlekiem wywołują w nas najczęściej miłe skojarzenia. Taka kawa sama w sobie może zastąpić deser, ale może też podkreślić słodycz bezowego tortu z malinami czy czekoladowego musu.

Ulubioną białą kawą Polaków jest cappuccino, czyli kawa z mlekiem o charakterystycznym lekko brązowym kolorze. Dotarła ona do nas w nieco zmienionej wersji – w Polsce cappuccino nie jest bowiem jedynie kawą śniadaniową, tak jak we Włoszech. Chętnie ją pijemy o każdej porze dnia. Równie lubianym napojem jest latte macchiato, czyli w dosłownym rozumieniu „mleko splamione kawą”. Ta kawa szczególnie dobrze komponuje się z wszelkimi deserami.

Jak przyrządzane jest latte macchiato?

Perfekcyjnie wykonane latte macchiato powinno mieć trzy wyraźnie odznaczające się warstwy. Pierwsza, u dołu przezroczystej wysokiej szklanki, ma postać płynnego mleka. W środku znajduje się z kolei delikatna warstwa aromatycznej kawy, a na górze szklanki – mleczna pianka. Trójwarstwowe latte macchiato to dobry pomysł na deser, zwłaszcza jeśli posypiemy je wiórkami czekoladowymi.

Odpowiednie przygotowanie latte macchiato wcale nie musi być trudne. Bariści wykorzystują do niego porcję espresso oraz gorące mleko, które wcześniej spieniają w specjalnym spieniaczu. Najpierw do wysokiej szklanki wlewane jest mleko, a dopiero później powoli, niewielkim strumieniem, dodawana jest kawa.

W warunkach domowych latte macchiato przygotujemy bez problemu, jeśli wykorzystamy ekspres ciśnieniowy na kapsułki, taki jak NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Wystarczy wówczas skorzystać z kapsułki z kawą oraz z kapsułki z mlekiem, aby uzyskać kawę taką jak w kawiarni. Ekspres przyda się także, gdybyśmy chcieli przyrządzić inną kawę pasującą do deseru – mokkę, która kusi swoim czekoladowym aromatem i smakiem.

Mokka – kawa typowo deserowa

Mocha czy też mokka – kawa doskonała do deserów. Sekret jej unikalnego smaku polega na połączeniu esencjonalnego espresso ze smakiem czekolady, w proszku lub w syropie. Do takiej aromatycznej mieszanki dolewane jest gorące, spienione mleko. Na wierzchu napoju często umieszcza się dodatkowo bitą śmietanę. W takiej postaci mokka potrafi z powodzeniem zastąpić deser.

Można powiedzieć, że mokka to słodsza wersja latte macchiato. Ją także przygotujemy przy użyciu ekspresu kapsułkowego. Obie kawy są tak samo efektowne i smaczne, w dodatku doskonale komponują się z deserami czy drugim śniadaniem na słodko.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
Zobacz również