Kawa bezkofeinowa z ekspresu – czy to możliwe?

Jednym z najbardziej znanych składników kawy jest kofeina. Większość z nas przypisuje jej wyłącznie pobudzające działanie. Jednak kofeinę zawiera nie tylko kawa, a pobudzenie nie jest jedynym efektem przyjmowania tego składnika. Są osoby, które z różnych przyczyn go nie tolerują. Jeśli pomimo tego chcą rozkoszować się kawą, czeka na nich napar bezkofeinowy. Jak go uzyskać w ekspresie?

 
Kawa bezkofeinowa z ekspresu – czy to możliwe?

Czym właściwie jest kofeina?

Kawa kojarzona jest z kofeiną i słusznie, ponieważ to właśnie ziarna kawowca są naturalnym źródłem tej substancji. Do innych zaliczyć możemy jeszcze herbatę czy kakao. Kofeina oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy, dzięki czemu pobudza, ale też wspomaga pamięć i koncentrację, a nawet poprawia humor.

Nie każda kawa ma taką samą zawartość kofeiny. Uzależniona jest ona od kilku czynników:

  • stopnia wypalenia kawy,
  • formy przygotowania kawy,
  • metody parzenia kawy,
  • rodzaju kawy – zwykle arabica zawiera mniej kofeiny niż robusta.

Kawa tradycyjna ma od 70 do 140 mg kofeiny w 200 ml napoju, a rozpuszczalna od 50 do 80 mg w tej samej objętości. Czarna herbata podobnie – od 50 do 60 mg w 200 ml, za to najmniej kofeiny ma gorąca czekolada, tylko od 2 do 7 mg w 150 ml.

Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Wbrew pozorom kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Jej ilość jest mniejsza niż w zwyczajnej kawie, dodatkowo podlega regulacjom Unii Europejskiej. Ilość kofeiny zgodnie z prawem nie może w kawie bezkofeinowej przekroczyć 0,1 proc. w zielonych ziarnach oraz 0,3 proc. w kawie rozpuszczalnej. W rezultacie w jednej filiżance kawy bezkofeinowej znajduje się od 1 mg do 5 mg kofeiny.

Kawa bezkofeinowa powstaje w procesie usuwania kofeiny ze zwyczajnych ziaren kawy, który nazywany jest dekofeinizacją. Najprawdopodobniej to niemiecki chemik Friedrich Ferdinand Runge podczas badania kawy odkrył w XIX wieku kofeinę. To on też rozpoczął proces dekofeinizacji. Pierwszy raz udało się przeprowadzić go w 1820 roku. Proces udoskonalił w 1905 roku Ludwig Roselius.

Celem dekofeinizacji jest otrzymanie kawy bezkofeinowej, ale z zachowaniem pełni jej smaku i aromatu. W procesie chemicznym usuwa się kofeinę jeszcze na etapie zielonych ziaren, likwidując ją w niemal 99 proc.

Czy ekspres automatyczny zrobi kawę bez kofeiny?

Kobiety w ciąży oraz osoby z nadciśnieniem i innymi schorzeniami wykluczającymi przyjmowanie kofeiny mogą skorzystać z kawy bezkofeinowej, którą można kupić w torebkach i kapsułkach. Dlatego jak najbardziej ekspres automatyczny na kapsułki pozwoli na przygotowanie takiego aromatycznego napoju.

Na przykład NESCAFÉ® Dolce Gusto® ma w ofercie kapsułki kawy bezkofeinowej, które powstały w 100 proc. na bazie ziaren arabiki. Eksperci stworzyli naturalną bezkofeinową kawę, gdzie kofeinę z ziaren wypłukano czystą wodą. Bogaty smak i aromat takiej kawy został starannie zakonserwowany i hermetycznie zamknięty w kapsułkach. Można go odkrywać, wykorzystując do tego celu ekspres automatyczny, dzięki któremu o każdej porze przyrządzimy kawę bezkofeinową. Wystarczy jedna kapsułka i dotknięcie przycisku na ekspresie.

 
Zobacz również