Jarmuż i jego wykorzystanie w kuchni

Co to jest jarmuż? Jak go jeść i dlaczego w ogóle warto uwzględnić go w codziennym menu? Oto najważniejsze fakty na temat tej rewelacyjnej rośliny.

 
Jarmuż i jego wykorzystanie w kuchni
Jarmuż - właściwości i zastosowanie

Jarmuż to kuzyn kapusty o charakterystycznie postrzępionych liściach. Jest bardzo wartościową rośliną, którą z powodzeniem można, a nawet powinno się włączyć do codziennej diety. Wysoka zawartość witamin i minerałów, niska kaloryczność oraz obecność aktywnych związków czynią jarmuż bardzo atrakcyjnym produktem spożywczym.

Jarmuż – co to za roślina?

Jarmuż to roślina nieco zapomniana przez ostatnie lata, a obecnie zyskująca coraz większość popularność. Zalicza się do grupy warzyw krzyżowych, do której należą też między innymi kapusta, brukselka czy brokuł.

Najlepszy jarmuż to ten o jędrnych liściach i bez jakichkolwiek widocznych przebarwień. Nie jest straszny mu mróz – uważa się, że przymrozki pozytywnie wpływają na jego walory smakowe. Można go spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.

Jarmuż – właściwości i wartości odżywcze

Jarmuż jest niskokaloryczny, a co jeszcze ważniejsze – charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą. 100 g jarmużu to tylko 44 kcal, niecałe 4 g białka, ponad 0,5 g tłuszczu, prawie 3 g węglowodanów oraz ponad 5 g błonnika pokarmowego.

Ponadto zawiera dużo witaminy C wspomagającej odporność, a spora dawka witamin A i K przyczynia się między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu kostno-szkieletowego. Jarmuż jest również dobrym źródłem takich minerałów jak żelazo, magnez, potas i wapń oraz kwasu foliowego, będącego niezbędnym składnikiem diety przyszłych mam.

To warzywo krzyżowe znane jest przede wszystkim ze swoich właściwości antynowotworowych. Wykazuje ponadto działanie przeciwbakteryjne oraz pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

W tym miejscu należy również wspomnieć o negatywnych stronach tego zielonego warzywa. Zawiera ono dużo kwasu szczawiowego, przez co nie jest dobrym rozwiązaniem dla osób narażonych na rozwój kamicy nerkowej.

Kolejnym mankamentem jarmużu jest obecność związków wolotwórczych (goitrogenów) niewskazanych dla osób borykających się z chorobami tarczycy, np. z Hashimoto.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo: Zasady, jadłospis, opinie >>

Zielony, zielono-niebieski, a może purpurowo-fioletowy?

Warto zaznaczyć, że istnieją różne odmiany jarmużu. Na sklepowych półkach  można odnaleźć przykładowo:

  • Jarmuż Kadet – zielony, o mocno postrzępionych liściach,
  • Jarmuż Scarlet – o postrzępionych liściach i purpurowo-fioletowym zabarwieniu,
  • Jarmuż Toskański – o pomarszczonych, długich liściach w kolorze zielono-niebieskim.

Każda odmiana ma swój charakterystyczny smak – najlepiej samemu się przekonać, która smakuje najbardziej.

Dowiedz się więcej: Zdrowy jarmuż – przepisy, które pokochasz >>

Jarmuż toskański w kuchni

Jak jeść jarmuż?

Jarmuż jest bardzo uniwersalnym warzywem o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Dobrze smakuje na surowo, np. jako składnik odżywczego koktajlu lub jako baza do zielonego pesto.

Można go również upiec (chipsy z jarmużu to zdrowy zamiennik słonych przekąsek) lub ugotować (zupa na bazie jarmużu).

Pyszna przekąska na wieczór filmowy – przepis na chipsy jarmużowe

Szczególną popularnością cieszą się wspomniane wyżej chipsy jarmużowe. Są bardzo proste w wykonaniu, a do tego zdrowe i smaczne. Jak je przygotować?

Jarmuż w kuchni - chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu – składniki:

  • świeże liście jarmużu
  • oliwa z oliwek – Extra Virgin
  • sól – do smaku
  • ulubione przyprawy – wg gustu

Sposób wykonania:

  1. Świeże liście jarmużu dokładnie umyć i umieścić w misce.
  2. Z odrobiny oliwy z oliwek, soli i ewentualnie ulubionych przypraw sporządzić sos, który następnie należy dokładnie wymieszać z jarmużem. Tak przygotowane liście wykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec krótko (ok. 5 minut) w temperaturze ok. 150 st. C – monitorować na bieżąco, aby liście się nie spaliły, a jednocześnie by były chrupiące.

Aby lepiej wyobrazić sobie przygotowanie takich chipsów, zachęcamy do obejrzenia poniższego filmiku, przedstawiającego przepis na chipsy z jarmużu z dodatkiem cynamonu.

Sałatka z jarmużem – przepis

Jednym ze sposobów na skonsumowanie jarmużu jest włączenie go do sałatki. Warto spróbować np. tej z dodatkiem awokado.

Składniki:

  • jarmuż – garść drobno posiekanych listków (bez łodyg)
  • awokado – pokrojone w kostkę
  • ser feta – pół kostki (rozdrobnionej bądź pokrojonej w kostkę)
  • orzechy nerkowca – kilka sztuk
  • sos do sałatki: jogurt naturalny + sok wyciśnięty z ½ cytryny + ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) + sól i pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż, awokado, ser feta i orzechy umieścić w misce i dobrze wymieszać.
  2. Całość polać sosem jogurtowo-cytrynowym. Gotowe!

Jarmuż w kuchni - jarmuż gotowany

Interesujący przepis na sałatkę z jarmużem znajdziemy także na blogu prowadzonym przez Jagodę – missberry.pl. Jarmuż podajemy tu w towarzystwie owczego sera, rzodkiewki i pomidorów – to ekspresowa sałatka – wprost idealna do przygotowania podczas zabieganego dnia bądź do podania jako lekka, letnia przekąska.

Koktajl z jarmużu – przepis

Jarmuż może także posłużyć jako składnik zdrowego, zielonego koktajlu. Dobrze skomponuje się np. z jabłkiem i bananem oraz mlekiem roślinnym. Dokładny przepis znajduje się w filmiku poniżej.

Sok z jarmużem – przepis

Jeżeli natomiast posiadamy w domu wyciskarkę do soków, warto przygotować zielony sok z jarmużu i ogórka, np. ten autorstwa Agaty z bloga bookofspells.pl. Jest pyszny, a ponadto wykazuje właściwości moczopędne i oczyszczające.

Dowiedz się więcej: Koktajle odchudzające – 11 najlepszych przepisów >>

Jak widać potrawy z jarmużu są naprawdę różnorodne i raczej łatwe w przygotowaniu. Roślinę tę można zastosować jako odżywczy koktajl na śniadanie, a równie dobrze sprawdzi się jarmuż do obiadu czy kolacji (np. w formie sałatki).

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również