Jak zrobić sernik idealny? Poznaj sekret udanego sernika

Czy można upiec sernik idealny? Renata Czelny-Kawa – autorka bloga Raj dla Podniebienia i książki „Serniki słodkie i wytrawne” zdradza nam swoje sernikowe rady, aby to wyjątkowe ciasto uraczyło nasze podniebienia w 100%!

 
Jak zrobić sernik idealny? Poznaj sekret udanego sernika
autorka zdjęcia: Renata Czelny-Kawa (rajdlapodniebienia.pl)

W czym tkwi sekret udanego sernika? Sernik. To już nie ciasto, ale wyjątkowy deser, który jest wymagającym wypiekiem na etapie jego przygotowania. Wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad, od doboru składników począwszy, na odpowiednim sposobie pieczenia skończywszy.

Sernik a odpowiedni twaróg

Podstawowym składnikiem sernika jest twaróg i to on wiedzie tu prym. Trzeba się postarać, aby był dobrej jakości, świeży i naturalny. Najlepiej wybierać twaróg półtłusty, choć maziste serniki idealnie sprawdzają się na bazie tych tłustych.

Można także pokusić się o połączenie w masie dwóch typów sera, a za sprawą śmietanki kremówki uzyskać pożądaną konsystencję serowca. Niewiele osób wie, ale to właśnie dodatek słodkiej śmietanki wpływa na delikatność i lekkość sernika po upieczeniu.

Jeżeli natomiast chodzi o twaróg z wiaderka, to zostawmy go sobie do przygotowania jedynie sernika na zimno. Pieczony powinien być przygotowany na bazie samodzielnie zmielonego, pewnego sera.

Jak zrobić sernik idealny? - dekorowanie sernika

autorka zdjęcia: Renata Czelny-Kawa (rajdlapodniebienia.pl)

Dobór pozostałych składników na sernik

Wszystkie składniki dodane do ciasta powinny być jak najbardziej naturalne. Ciemne, wydrążone ziarenka ze świeżej laski wanilii nie mają sobie równych i żaden, nawet najlepszy cukier wanilinowy nie zastąpi ich prawdziwego aromatu.

Wyciśnięty sok z cytryny, pomarańczy lub grejpfruta doda świeżości sernikowi i z powodzeniem zastąpi sklepowe olejki.

Warto także poeksperymentować ze smakami. Dlaczego nie pokusić się o sernik chałwowy? A może z dodatkiem amaretto? Lubisz orzeszki ziemne? Nic prostszego, jak przygotować z nich domowy krem i wzbogacić nim sernik. Gwarantuję, że Twoi goście będą się oblizywać po tak pysznej porcji sernika!

Poznaj przepis na pyszny sernik, którego autorką jest Renata Czelny-Kawa: Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu.

Jak zrobić sernik idealny? - ozdabianie sernika

autorka zdjęcia: Renata Czelny-Kawa (rajdlapodniebienia.pl)

Pieczenie sernika

Kolejny sekret smacznego serowego wypieku to sposób jego pieczenia. Sernik pieczony w wysokiej temperaturze, ale w krótkim czasie urośnie szybko, mocno się zrumieni i zyska ciemną, suchą skórkę. Czy o to własnie nam chodzi? Raczej nie. Sernik powinien być równy, a to własnie osiągniemy, piekąc go w niskiej temperaturze z wydłużonym czasem pieczenia.

  1. Sernik dobrze wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, np. 200 st. C na co najmniej kwadrans.
  2. Po tym czasie należy zmniejszyć temp do ok. 155-165 st. C i dopiekać sernik przez ok. 1-1,5 godziny w zależności od wielkości tortownicy.

Sernik nie urośnie nam i nie pęknie brzydko, jeśli w momencie miksowania twarogu wbijemy do masy całe jajka, bez oddzielania ich na żółtka i białka. To właśnie piana z białek podnosi nam sernik w trakcie pieczenia i powoduje, że masa pęka, a na samym końcu opada, tworząc w serniku nieestetyczne wgłębienie.

Jak podawać sernik?

Sporo osób piecze sernik w prostokątnej blaszce, ale według autorki okrągły sernik przełożony na paterę zyskuje na elegancji. Serwowane na deserowe talerzyki kawałki w kształcie trójkąta wyglądają niezwykle atrakcyjnie.

Jak zrobić sernik idealny? - serwowanie sernika

autorka zdjęcia: Renata Czelny-Kawa (rajdlapodniebienia.pl)

Przestrzeganie powyższych zasad pieczenia i doboru składników gwarantuje nam udany serowy wypiek! Warto pokusić się o zakup dobrych jaj z pewnego źródła, dodatków, a przede wszystkim sera. Warto również zweryfikować dotychczasowe techniki pieczenia sernika, a może następny wypiek wyjdzie idealnie równy i gładki?

Ostatni szlif to ozdobienie ciasta. Starajmy się, aby było takie, jak cały sernik – jak najbardziej naturalne. Użyjmy świeżych lub suszonych owoców, bakalii, posiekanych orzechów, płatków kokosowych lub podprażonych migdałów. A jeżeli lubimy polewy, podgrzejmy trochę masła, mleka, cukru i kakao i stwórzmy pyszną, domową, mocno czekoladową ozdobę naszego wypieku!

Zasmakujcie Waszymi podniebieniami w niezwykłych sernikach!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
Zobacz również