Jak oszczędzać na żywności latem i przez cały rok?

Jak oszczędzać na żywności nie tylko latem, ale i przez cały rok? Świadomy konsument nie przepłaca. Warto zastosować się do kilku trików, dzięki którym zaoszczędzimy na żywności.

 
Jak oszczędzać na żywności latem i przez cały rok?

Okres wakacyjny sprzyja oszczędzaniu na żywności. Wynika to z faktu większej dostępności warzyw i owoców, uprawianych lokalnie. Dzięki temu nie musimy za nie przepłacać w marketach. Sposobów na to, jak oszczędzać na żywności, nie tylko w lato, jest bardzo dużo.

Jak oszczędzać na jedzeniu – robienie zapasów

Mrożenie produktów spożywczych

Zapasy są świetną metodą na to, by oszczędzać na żywności przez cały rok. Dotyczy to zwłaszcza mrożenia np. nadwyżki obiadu, zupy lub surówek. Zamrażać można w zasadzie wszystko, dzięki czemu jesteśmy w stanie magazynować nawet takie produkty, jak wędliny, masło i owoce.

Dowiedz się więcej: Lodówka No Frost, czyli chłodzenie bez szronu >>

Żywność zamknięta w słoiku

Innym sposobem na poprawę domowego budżetu jest robienie przetworów. Zakupione w sklepach kiszonki czy dżemy są drogie. Dlatego warto w okresie letnim postawić na własne, domowe przetwory. Będzie to rozwiązanie o wiele tańsze, niż zakup gotowych produktów.

Własnoręcznie przygotowane przetwory posiadają też bardzo ważną cechę –są zdrowe. Nie zapominajmy, że w przemyśle spożywczym stosowane są różnego rodzaju konserwanty, ulepszacze i inne substancje wspomagające produkcję. Chemii tej unikniemy, jeżeli zdecydujemy się na zrobienie własnych przetworów. Dzięki temu będziemy zarówno zdrowsi, jak i bogatsi.

Dowiedz się więcej: Jadłospis tygodniowy sposobem na oszczędzanie? >>

Kupuj z głową

(Nie)korzystne promocje

Wchodząc do jakiegokolwiek marketu lub sklepu spożywczego jesteśmy dosłownie atakowani informacjami o promocjach. Możemy sporo zaoszczędzić, ale i sporo przepłacić. Dlatego warto sprawdzać etykiety cenowe, aby upewnić się czy dana promocja faktycznie nią jest.

Często stosowaną praktyką jest ustawianie produktów w widocznym miejscu i oznaczanie ich dużymi napisami „Promocja”. Jednak po dokładniejszej analizie ceny, okazuje się, że ów promocja dotyczy obniżki ogórków tylko o 3 grosze.

Dowiedz się więcej: Jak kontrolować finanse domowe >>

Nadmierny apetyt a marnowanie żywności

Sposobem na to, jak oszczędzać jest zakup tylko tych produktów, które są nam niezbędne. Pamiętajmy, że w okresie letnim mamy mniejszy apetyt, dlatego warto kupować z głową, aby nie przepłacać za coś, czego nie spożyjemy.

Przykładowo, latem zjemy mniej wędliny, niż w okresie zimowym. Natomiast jej nadmiar i tak zostanie wyrzucony do śmieci, ponieważ jest to produkt o krótkim terminie przydatności do spożycia.

Dowiedz się więcej: Jak oszczędzać, by podreperować swój budżet domowy? >>

Nie przepłacaj za paczkowany towar

Zazwyczaj dużo pieniędzy wydajemy kupując paczkowaną żywność. Producenci doliczają sobie dużą marżę np. za poszatkowanie dwóch sałat i utworzenie z nich mieszanki. Za taki zestaw zapłacimy średnio od 3 do 4 zł. Podobną kwotę zapłacimy za dwie całe sałaty, a tym samym ilość produktu będzie o wiele większa.

Ta sama sytuacja dotyczy wszystkich paczkowanych towarów, w szczególności warzyw – zarówno mrożonych (tych tzw. „na patelnię”) oraz świeżych (pieczarki, banany, grzyby, truskawki, pomidory itp.).

Dowiedz się więcej: Jak oszczędzać drobne kwoty każdego dnia – 9 najlepszych sposobów >>

Jak oszczędzać na żywności w trakcie całego roku? Oczywiście, istnieje więcej sposobów. Omówione powyżej metody zdaniem autora są jednak najważniejsze, zaś korzyści wynikające z ich stosowania największe. Praktycznie każdą żywność można mrozić i prawie z każdych warzyw i owoców można robić przetwory. Warto o tym pamiętać, jeżeli chcemy zaoszczędzić na jedzeniu nie tylko podczas lata.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
Zobacz również