Jadłospis w żłobku - co najczęściej jedzą dzieci?

Planujesz zapisać dziecko do żłobka? Dowiedz się, jak powinien wyglądać codzienny jadłospis w żłobku i poznaj przykłady menu z polskich placówek!

 
Jadłospis w żłobku - co najczęściej jedzą dzieci?
Warto wiedzieć, co dziecko będzie jadło w żłobku

Wysłanie dziecka do żłobka jest zazwyczaj dużym przeżyciem nie tylko dla malucha, ale przede wszystkim dla jego rodziców. Większość z nich zamartwia się, czy ich dziecko będzie miało zapewnioną właściwą opiekę, a także czy będzie właściwie karmione.

Sposób odżywiania w tego rodzaju placówkach budzi wiele wątpliwości i pytań, dlatego warto wiedzieć, jak powinno wyglądać żywienie dzieci w żłobkach, a jak jadłospis w żłobku wygląda w rzeczywistości.

Jadłospis w żłobku – kto decyduje, co jedzą dzieci?

W Polsce nie ma przepisów regulujących szczegółowo, jak powinien być układany jadłospis w żłobkach dla dzieci w wieku do 3 lat. Zarówno placówki publiczne, jak i niepubliczne kierują się więc ogólnymi wytycznymi Instytutu Żywienia i Żywności dotyczącymi prawidłowego żywienia i dbają przede wszystkim o to, by przygotowywane posiłki spełniały normy higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawarte w Księdze GHP/GMP i Systemie HACCP.

Wiele placówek nie ma w ogóle własnej kuchni, lecz po prostu korzysta z usług zewnętrznych firm cateringowych, zakładając, że dostarczą one prawidłowo zbilansowane posiłki dla dzieci.

Dowiedz się więcej: Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej >>

Jadłospis w żłobku – dlaczego warto się nim zainteresować?

Przed zapisaniem dziecka do żłobka warto dowiedzieć się o stosowane w danej placówce standardy żywieniowe.

Sposób odżywiania najmłodszych dzieci jest niezwykle ważny, ponieważ w tym okresie kształtują się ich nawyki żywieniowe, które potem mają kolosalny wpływ na ich zdrowie.

Warto tutaj przypomnieć niepokojące statystki Światowej Organizacji Zdrowia, z których wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w Polsce nawet 3-krotnie wzrosła liczba dzieci z nadwagą. Nadwaga i otyłość u dzieci zwiększają ryzyko wielu groźnych chorób w wieku dorosłym m.in. cukrzycy i chorób układu krążenia.

Niestety wciąż zdarzają się przypadki, że jedzenie dla dzieci w żłobku obejmuje najtańsze parówki pełne tłuszczu, dania typu fast food, a także wysokokaloryczne słodycze, które od małego uczą ich niezdrowego i sprzyjającego tyciu jedzenia.

Na sposób komponowania jadłospisu w żłobku warto zwrócić uwagę także z innego powodu – podawane dzieciom posiłki powinny im dostarczyć wszystkich składników odżywczych i odpowiedniej ilości energii do ich prawidłowego rozwoju.

Normy żywieniowe dzieci do 3-go roku życia

Do żłobka trafiają dzieci w wieku do 3 lat, a w więc na bardzo ważnym dla nich etapie rozwoju. W tym czasie maluch może już teoretycznie jeść wszystkie produkty, o ile nie ma zdiagnozowanej nietolerancji pokarmowej. Niezwykle istotne jest jednak, aby jego codzienny jadłospis dostarczał w odpowiednich proporcjach wszystkich niezbędnych składników odżywczych, czyli białka, węglowodanów oraz tłuszczów, a także odpowiedniej ilości energii.

Według polskich ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka, którzy opracowali kilka lat temu Normy żywienia zdrowych dzieci w 1-3. roku życia (sprawdź tutaj), dobowa dawka energetyczna pożywienia dla dziecka w tym wieku powinna wynosić około 83,3 kcal na 1 kg masy ciała, co daje około 1 000 kcal dla dziecka ważącego 12 kg.

Około 15% całej puli energii powinna pochodzić z białka, od 35 do 40% z tłuszczów, a od 45 do 65% z węglowodanów.

W przypadku węglowodanów niezwykle ważne jest ograniczenie ilości cukrów dodanych w pożywieniu (chodzi o biały cukier, syropy i wszelkie substancje słodzące), których nie powinno być więcej niż 10% wszystkich węglowodanów.

Eksperci wskazali również rekomendowaną ilość niezwykle ważnych dla rozwoju dzieci wapnia oraz witamin D i E w diecie: dzienny jadłospis dziecka powinien więc dostarczać 700 mg wapnia, 15 µg witaminy D oraz 6 mg witaminy E.

Jak powinien wyglądać zdrowy jadłospis w żłobku?

Zarówno dieta niemowlaka, jak i starszych dzieci powinna składać się z urozmaiconych i zbilansowanych pod względem odżywczym posiłków. Oczywiście jadłospis rocznego dziecka powinien się różnić od menu dzieci starszych.

Niemowlęta do 1-go roku życia powinny być w żłobku odżywiane zgodne z zasadami żywienia niemowląt, a także z uwzględnieniem zaleceń rodziców, czyli powinny otrzymywać np. określony rodzaj mleka modyfikowanego, kaszki, kleiki, zupki, a także lekkostrawne posiłki składające się z warzyw i mięsa.

Dzienny jadłospis w żłobku dla dzieci powyżej 1-go roku życia obejmuje najczęściej 4 posiłki:

  • śniadanie,
  • II śniadanie,
  • obiad,
  • podwieczorek.

Dobrze jest, jeśli posiłki są przygotowywane ze świeżych i wysokiej jakości produktów. Niestety rodzice nie zawsze są w stanie ocenić, czy podawane dzieciom wędliny nie zawierają szkodliwych konserwantów, a ser żółty jest prawdziwym serem, czy produktem seropodobnym.

Im bardziej urozmaicony jest jadłospis, tym lepiej, dlatego warto zwrócić uwagę, czy występują w nim różne warzywa, zupy, ryby, różne gatunki mięs, a oprócz ziemniaków serwowane są także ryż i kasze. Dzieci nie powinny jeść zbyt dużo białego pieczywa – znacznie zdrowsze jest pieczywo mieszane.

Dietetycy zwracają również uwagę na to, by w menu dla dzieci było jak najwięcej świeżych warzyw i owoców, a posiłki przygotowywane były z ograniczoną ilością soli i cukru. Według badań Instytutu Matki i Dziecka przeszło 80% małych dzieci do 3-go roku życia w Polsce otrzymuje posiłki dosalane, a 75% spożywa zbyt dużo cukru. Niestety w jadłospisach wielu żłobków znaleźć można gotowe ciasta, galaretki i desery, a także dosładzane płatki śniadaniowe oraz słodkie dżemy i marmolady.

Specjaliści wskazują również na konieczność przyzwyczajania dzieci od najmłodszych lat do picia czystej wody, a unikania podawania im dosładzanych napojów.

Oczywiście przepisy dla dzieci powinny także uwzględniać smak – zdrowe posiłki nie spełnią swojej funkcji, jeśli nie będą dzieciom smakować, ponieważ po prostu nie będą chciały ich jeść.

Jadłospis w żłobku a alergie pokarmowe dzieci

Dla dzieci ze zdiagnozowaną alergią pokarmową żłobek powinien zapewnić specjalną dietę eliminacyjną, wykluczającą z jadłospisu produkty wywołujące reakcję alergiczną. Zwykle jest to możliwe po dostarczeniu przez rodziców specjalnego zaświadczenia od lekarza.

W przypadku dzieci do 3. roku życia najczęstsze alergie i nietolerancje pokarmowe dotyczą białka mleka krowiego, jajek, orzechów ziemnych, niektórych ryb i skorupiaków, owoców cytrusowych, a także zbóż zawierających gluten.

Jadłospis w żłobku: przykłady z polskich żłobków

Jak wygląda przykładowy jadłospis w polskim żłobku, można się przekonać, odwiedzając strony internetowe takich placówek. Wiele żłobków prezentuje na nich kompletne jadłospisy na każdy dzień lub przynajmniej opisuje stosowane zasady odżywiania swoich podopiecznych. Poniżej przedstawiamy wybrane jadłospisy znalezione na stronach polskich żłobków publicznych i niepublicznych.

Jadłospis w Żłobku Gminnym w Żninie (sprawdź tutaj)

  • Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane, ser żółty, sałata, ogórek, pomidor, owoc – borówka;
  • Obiad: zupa z cukinii, risotto z filetem z indyka z warzywami, surówka z selera i jabłka, kompot malinowy;
  • Podwieczorek: bułka maślana z miodem plus mleko.

Jadłospis w Miejskim Żłobku Integracyjnym w Sochaczewie (sprawdź tutaj)

  • Śniadanie: kasza manna na mleku, pieczywo mieszane, masło, pasztet pieczony, ogórek kiszony, pomidor, herbata z cytryną;
  • II śniadanie: marchewki do chrupania;
  • Obiad: zupa z czerwonej soczewicy, ziemniaków i pomidorów, placuszki ryżowe z serkiem homogenizowanym i sosem jagodowym, kompot z owoców mieszanych;
  • Podwieczorek: pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa, sałata, papryka, rzodkiewka, herbata z miętą.

Jadłospis w Klubie Malucha Gąska Balbinka w Rajach (sprawdź tutaj)

  • Śniadanie: zupa mleczna z kaszką, chleb pszenny z masłem twarogiem i dżemem nisko słodzonym, jabłka;
  • Obiad: zupa jarzynowa z natką, woda, herbata rumiankowa, risotto z mięsem i warzywami, kompot;
  • Podwieczorek: sałatka owocowa (arbuz, brzoskwinia, banan), chałka, jogurt, woda, herbata miętowa.

Uwaga: Klub Malucha to rodzaj placówki edukacyjnej, w której zgodnie z przepisami mogą przebywać dzieci do lat 3, ale tylko przez 5 godzin dziennie.

Jadłospis w Żłobku i Przedszkolu Montessori Kotki Dwa w Poznaniu (sprawdź tutaj)

  • Śniadanie: pieczywo pszenne lub żytnio-razowe, masło, szynka, kiełbasa żywiecka, ogórek pomidor, papryka, herbata;
  • II śniadanie: świeży sok z marchwi i buraków, jabłka i kalarepka do chrupania;
  • Obiad: kapuśniak z białej kapusty, gulasz z szynki, kasza jęczmienna, buraczki;
  • Podwieczorek: kanapki i owoce.

Na powyższych przykładach doskonale widać, że zarówno żłobki publiczne, jak i niepubliczne starają się rzeczywiście zapewnić maluchom urozmaicone menu zgodne z zaleceniami ekspertów. Uwagę zwraca szczególnie obiad, który składa się zawsze z dwóch dań. To duży plus, ponieważ zupy dla dzieci są zwykle ulubionym daniem, w którym można „przemycić” wiele zdrowych i niskokalorycznych warzyw.

Warto zauważyć, że w żadnym jadłospisie nie figuruje kolacja dla dzieci – tę rodzice muszą zapewnić swoim pociechom w domu we własnym zakresie.

Aby dowiedzieć się, co najczęściej jedzą dzieci w żłobkach, warto przejrzeć sobie przykładowe jadłospisy udostępnione przez poszczególne placówki na stronach internetowych. Znając najważniejsze zasady żywienia dzieci do lat 3, ułatwi to wybór właściwego miejsca dla własnego dziecka.

Warto przy okazji zauważyć, że zdrowy jadłospis w żłobku może być prawdziwą inspiracją dla rodziców przygotowujących posiłki w domu dla swoich pociech – na przykład na zdrowy i szybki obiad dla dzieci.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
Zobacz również