Gotowanie jajek - ile gotować jajka na twardo i na miękko?

Gotowanie jajek to sposób na bardzo szybkie i smaczne śniadanie. Sprawdź, ile gotować jajko na miękko, a z kolei jak długo gotować jajka na twardo. Zobacz, jak przygotować jaja, aby zapewnić sobie najlepszy smak i odpowiednią konsystencję żółtek.

 
Gotowanie jajek - ile gotować jajka na twardo i na miękko?
Ile gotować jajka na miękko, a ile na twardo?

Nie bez powodu uwielbiamy jajka. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Zawierają dużo białka oraz wiele ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Eksperci są zgodni, że gotowanie jajek w skorupce zapewnia zachowanie witamin i minerałów w ich wnętrzu. Dlatego warto je jeść zarówno na twardo, jak i na miękko.

Chcesz wiedzieć jak długo gotować jajka na twardo, aby były idealne? A może szukasz odpowiedzi na pytanie – Ile gotować jajka na miękko? – tak, żeby żółtko było płynne, a białko ścięte? Odpowiedzi na te pytania podajemy poniżej.

Jak długo gotować jajka na twardo?

Zbyt krótkie gotowanie jajek na twardo sprawi, że będą one mieć półpłynną postać, która nie jest pożądana, jeśli potrzebujemy produktu do sałatki lub pokrojenia na kanapkę. Jeśli z kolei je przegotujemy, wokół żółtka pojawi się nieapetyczna, zielona otoczka, a konsystencja będzie zbyt twarda.

Ile gotować jajka na twardo, żeby było idealnie ścięte, a żółtko miało piękny kolor?

Najpierw należy wlać wodę do garnka, następnie wkładamy jajka. Woda powinna delikatnie je zakrywać.

Czekamy, aż woda się zagotuje i od tego momentu odliczamy dokładnie 8 minut.

Po upływie tego czasu przekładamy ugotowany produkt do miski z zimną wodą, aby go ostudzić. Po kilku minutach możemy już jajka obrać i cieszyć się ich pysznym smakiem i idealną twardością.

Dowiedz się więcej: Jak zrobić pyszny omlet na słono i słodko >>

Gotowanie jajek - ile gotować jajka na twardo

Jak i ile gotować jajka na miękko?

Gotowanie jajek na miękko jest trochę bardziej skomplikowane. Ale dla tego smaku warto się trochę pomęczyć. Jajka na miękko są niezwykle pyszne i wprost stworzone do delektowania się nimi podczas śniadania.

Aby je przygotować najpierw musimy zagotować wodę w garnku. Nie wrzucamy ich bezpośrednio do wody, ponieważ mogłyby popękać.

Kładziemy je po kolei na łyżce i w ten sposób zanurzamy we wrzątku. Najważniejsze pytanie brzmi: ile gotować jajka na miękko? Czas ten zmienia się w zależności od wielkości produktu.

Jajka na miękko – ile gotować?

Czas gotowania jajek na miękko zależy głównie od ich rozmiaru:

  • małe jajka: rozmiar S 3,5 minuty,
  • średnie jajka: rozmiar M – 4 minuty,
  • duże jajka: rozmiar L – 4,5 minuty.

Po upływie określonego czasu szybko wkładamy je do zimnej wody, aby zapobiec dalszemu ścinaniu się żółtka.

Gotowanie jajek - ile gotować jajka na miękko

źródło zdjęcia: DepositphotosStephanieFrey

Ciekawostka – gotowanie jajek na miękko bez zegarka

Znany kucharz Gordon Ramsay podzielił się ostatnio bardzo prostym trikiem na gotowanie jajek na miękko. Wkłada on je do garnka, zalewa zimną wodą i doprowadza do wrzenia. Według niego, w momencie kiedy woda zaczyna się gotować, jajka są ugotowane na miękko. Prawda, że proste?

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Urszula Stanisławska-Hunek Urszula Stanisławska-Hunek [+ info]

Politolog i dziennikarka stale poszukująca w życiu smaku. Podchodząca do życia z dystansem i lekkim przymrużeniem oka. Miłośniczka sportów zimowych i tenisa ziemnego. Stale poszukująca nowych rozwiązań, które pozwalają czynić życie łatwiejszym i przyjemniejszym. Z rozwagą podchodząca do finansów – także tych domowych. Specjalizuje się w sprawach związanych z branżą nieruchomości i budownictwa. Jej wielką pasją są podróże – te dalekie i bliskie.

Zobacz również