Dobra kawa z przyprawami - jak przygotować

Dobra kawa z dodatkami smakuje po prostu wybornie. Poznaj kilka sposobów na wzbogacenie smaku Twojej kawy. Miód, imbir, kardamon, a może chilli? Dowiedz się, jak przygotować kawę po wiedeńsku, kawę kuloodporną, bądź jak zrobić pyszną kawę mrożoną – idealną na upalne dni. Odkryj nowe oblicze smaku kawy - na każdy dzień!

Dobra kawa z przyprawami - jak przygotować
Dobra kawa i przyprawy korzenne to sposób na udany poranek

Napój, który spożywamy codziennie. Praktycznie nie wyobrażamy sobie bez niego życia. Dobra kawa. Warto poznać, jak można ją pić oprócz tradycyjnego espresso, americano czy latte oraz za pomocą jakich składników urozmaicać jej skład.

Dobra kawa wymaga bowiem równie dobrych dodatków – można połączyć ją z naszymi ulubionymi przyprawami (np. kardamonem, imbirem, cynamonem), słodyczami, czekoladą, a nawet z pomarańczą lub olejem kokosowym.

Dobra kawa z przyprawami, czyli jak wzbogacić smak kawy

Dla każdego smakosza termin „dobra kawa” oznacza coś innego. Jedni nie wyobrażają sobie picie kawy bez śmietanki lub mleczka, inni wręcz przeciwnie – sądzą, że mleko psuje napój.

Do parzenia kawy zazwyczaj służy ekspres. Dzięki tej maszynie wydobędziemy z ziaren 100% aromatu i smaku. W domowych warunkach posłużyć może także kawiarka, którą stawiamy na gaz, bądź tzw. praska francuska (inaczej french press). Parzenie kawy w ten sposób jest bardzo proste i przyjemne.

Co możemy zrobić aby wzbogacić naszą kawę? Dodać do niej przyprawy!

Dobra kawa z przyprawami - jak przygotować - przyprawy

Kawa po arabsku (z kardamonem)

Słynna jest kawa po arabsku, gdzie do naparu dodaje się miodu i kardamonu. Taka kawa jest naprawdę pyszna. Jak ją przygotować?

Najlepiej zakupić dobrej jakości kawę ziarnistą i zmielić ją w młynku z ziarnami kardamonu* (w proporcji 2-3 ziarna kardamonu na 2 łyżeczki kawy). Tak przygotowaną mieszankę umieścić w specjalnym tygielku (jeśli go nie posiadamy, rondelek również spełni to zadanie) i zalać zimną wodą, a następnie zagotować. Po kilku minutach, gdy napar nieco przestygnie, kawę należy dosłodzić ulubionym miodem (ilość według uznania), gdyż dodany od razu do gorącej kawy straci swoje prozdrowotne właściwości. Tak przygotowaną kawę po arabsku należy przecedzić przez sitko i przelać do filiżanki.

*Warto wiedzieć: Przed mieleniem kardamon warto przez chwilę uprażyć na gorącej patelni, dzięki czemu wydobędziemy z niego bogaty aromat.

Niezwykle interesującą propozycję na zaserwowanie bardziej wykwintnej kawy po arabsku znajdziemy na stronie kawazmleczkiem.pl. Kawa z kardamonem uzupełniona została o dodatek szafranu i wody różanej. Taka mieszanka brzmi jeszcze bardziej orientalnie, z pewnością warto spróbować!

Dobra kawa z przyprawami - kawa po arabsku

źródło zdjęcia: Depositphotos / sablinstanislav

Kawa z imbirem

Inne przyprawy, które znajdziemy w naszej kuchni również wzbogacą smak czarnego napoju. Kawa z imbirem jest może niecodzienna, ale ta korzenna przyprawa, nawet w proszku, dodaje specyficznego aromatu naszej codziennej małej czarnej. W dodatku imbir to samo zdrowie.

W jaki sposób przygotować imbirową kawę? To bardzo proste. Jeżeli używamy imbiru sproszkowanego – wystarczy po prostu dodać go do kawy (ok. pół łyżeczki imbiru). Bardziej wyrazisty smak uzyskamy natomiast poprzez starcie świeżego imbiru (ok. 1 cm) i dodanie go do gotującej się w rondelku kawy. Przed podaniem kawę należy przecedzić. Najlepiej podawać z miodem.

Dowiedz się więcej: Miód – rodzaje i właściwości >>

Możemy także skorzystać z wyjątkowego przepisu dostępnego na blogu Bajkorada, gdzie dowiemy się w jaki sposób przygotować iście aromatyczną kawę z imbirem, pomarańczą i czekoladą. To propozycja wprost idealna na pochmurne dni – zapach korzenno-owocowy rozprzestrzeni się po całej kuchni i z pewnością poprawi nam humor podczas jesienno-zimowej słoty bądź letniego, lecz deszczowego poranka.

Pamiętajmy jednocześnie, że to czy słodzimy kawę cukrem brązowym, czy białym jest w dużej mierze bez znaczenia, gdyż i tak jest to cukier rafinowany. Na pewno lepszym i zdrowszym zamiennikiem będzie miód lub inne naturalne zamienniki cukru.

Dobra kawa z przyprawami - kawa z imbirem

źródło zdjęcia: Depositphotos / bizoner777.gmail.com

Kawa z kakao

Inną propozycją, zwłaszcza dla osób które boją się o obniżenie poziomu magnezu, będzie kawa z dodatkiem kakao. Proszek po prostu wsypujemy do napoju. Serwujemy z mlekiem lub bez mleka. Aromatyczna, dobra kawa gotowa!

Stąd już o krok do kawy po wiedeńsku, tak bardzo lubianej przez kawowych smakoszy. Jej bazę stanowi mocna kawa połączona z czekoladą i bitą śmietaną, oprószona kakao bądź cynamonem.

Przepis na pyszną kawę po wiedeńsku przygotowaną na bazie podwójnego espresso znajdziemy tutaj: wloskiekawy.pl. Jest niezwykle prosty, okraszony dodatkowo krótką historią wyjaśniającą, w jaki sposób kawa po wiedeńsku dotarła do naszego kraju i za co pokochali ją mieszkańcy Wiednia.

Jeśli mamy natomiast ochotę na bardziej wyszukaną kawę z dodatkiem kakao, warto wypróbować przepis 2drink.pl. Ten napój z pewnością nas zaskoczy, gdyż jest połączeniem kawy mrożonej z koktajlem mlecznym, a w dodatku głównym składnikiem jest mrożony banan! Kawa bananowa będzie znakomita na letnie upały, a w dodatku to prawdziwy rarytas dla wszystkich łasuchów.

Dowiedz się więcej: Jak zrobić pyszny koktajl bananowy >>

Dobra kawa z przyprawami - kawa z kakao

źródło zdjęcia: Depositphotos / DmitryPoch

Kawa z cynamonem

Do kawy można dodać też cynamon. Ta przyprawa wykazuje właściwości zdrowotne – reguluje poziom cukru we krwi, i to na dwa sposoby: gdy jest za wysoki obniża go, a gdy jest za niski – podwyższa. Kawa cynamonowa jest bardzo pyszna. Jak ją przygotować? Wystarczy dosypać szczyptę cynamonu do świeżo zaparzonej kawy i gotowe!

Niecodzienną inspirację na kawę cynamonową podaje natomiast Madame Edith – znajdziemy tu przepis z dodatkiem m.in. mleka skondensowanego, likieru owocowego i skórki z cytrusów. Jest to kawa barraquito popularna na Wyspach Kanaryjskich. Gorąco polecamy!

Dobra kawa z przyprawami - kawa z cynamonem

źródło zdjęcia: Depositphotos / boule1301

Kawa po irlandzku, czyli Irish Coffee

Kolejną propozycją na pyszną kawę jest znana i lubiana Irish Coffee, czyli kawa z whisky. Ten napój rozgrzewa, pobudza i przede wszystkim świetnie smakuje. Jak ją przygotować? Potrzebować będziemy świeżo palonej kawy, irlandzkiej whisky, odrobinę cukru (najlepiej brązowego) oraz solidnej porcji bitej śmietany na wierzchu. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i dobra kawa gotowa!

Dokładną instrukcję na sporządzenie Irish Coffee wraz z ciekawie opisaną historią powstania tego napoju znajdziemy na blogu finestcoffee.pl. Zdecydowanie warto wejść na stronę i poznać szczegóły. Znana niemalże na całym świecie kawa po irlandzku powstała bowiem przez przypadek… na lotnisku!

Dobra kawa z przyprawami - Irish Coffee

Kawa z chilli

Kawa i chilli są znanym połączeniem, co potwierdza autorka strony Blog kawowy (czyli co w kawie piszczy…).  Ta ostra przyprawa dodaje charakteru napojowi i wyostrza zmysły. Jest to propozycja oryginalna i zdecydowanie godna uwagi. Dodatkowo w połączeniu z gorzką czekoladą i mlekiem staje się niezwykle aromatyczna. Doskonały przepis na taką pikantną kawę znajdziemy tutaj: blogkawowy.pl.

Dobra kawa z przyprawami - kawa z chilli

źródło zdjęcia: Depositphotos / lyulka.86

Kawa latte dla wegan i osób z nietolerancją laktozy

Dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy istnieje także sposób na latte: kawa z mlekiem kokosowym. Mleczko to jest słodkie i aromatyczne. Inne roślinne mleka, jakie możemy dodać do kawy to ryżowe i sojowe.

Dobra kawa z przyprawami - kawa latte

Kawa dla sportowców i osób na diecie odchudzającej

Bulletproof Coffe, czyli kuloodporna kawa, ma swoich zwolenników na całym świecie. Nic dziwnego! Smakuje wybornie, gdyż dodatek oleju kokosowego nadaje kawie przyjemny, kokosowy posmak.

Dowiedz się więcej: Do czego przyda się olej kokosowy w kuchni? >>

Nie sam smak przyciąga jednak tylu zwolenników…

Warto wiedzieć, że olej kokosowy dodany do kawy ma przyspieszać przemianę materii, a co za tym idzie, pomagać w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Kuloodporna kawa jest też bardzo popularna pośród zwolenników diety nowoczesnego jaskiniowca (idealnie wpisuje się w zasady diety paleo). To także dobra kawa dla sportowców bądź poszukiwaczy nowych smaków.

Wystarczy po prostu dodać 1-2 łyżeczki oleju kokosowego oraz 1 łyżeczkę masła do porannej kawy, aby otrzymać Bulletproof Coffe.

Aby urozmaicić sobie przepis podstawowy, kuloodporną kawę warto przygotować także według przepisu cocoil.pl, czyli z dodatkiem m.in. wanilii i mięty pieprzowej. Alternatywą dla cukru będzie tu stewia bądź miód naturalny. Z takiej receptury z pewnością ucieszą się miłośnicy Bulletproof Coffe, którzy będą mogli spróbować odmiennej wersji swojego ulubionego czarnego napoju.

Dowiedz się więcej: Co jeść aby schudnąć – najważniejsze zasady >>

Dobra kawa z przyprawami - kawa kuloodporna

źródło zdjęcia: Depositphotos / Thamkc

Kawa mrożona

Dobra kawa na upały? Podczas gorących dni warto zaserwować sobie pyszną kawę mrożoną – orzeźwi i doda energii. Wystarczy zaopatrzyć się w porcję zimnego mleka i gałkę lodów waniliowych. Jak zrobić kawę mrożoną? Powyższe składniki wystarczy dodać do ulubionej kawy (ewentualnie zmiksować w blenderze, jeśli zamierzamy dodać kilka kostek lodu).

Istnieje wiele przepisów na uzyskanie mrożonej kawy – wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Nam wyjątkowo przypadł do gustu przepis Fashion Cooking Life na kawę mrożoną z Baileys. To rarytas dla miłośników słodkich smaków: taka kawa w połączeniu z mlekiem i słodkim likierem oraz dodatkowo schłodzona lodem będzie kompozycją smakową, która na pewno zasmakuje nam w letnie, upalne popołudnie.

Dobra kawa z przyprawami - kawa mrożona

źródło zdjęcia: Depositphotos / anaumenko

Zielona kawa

Jeżeli z kolei nie jesteśmy zwolennikiem klasycznej czarnej kawy, alternatywą będzie zakup kawy zielonej (green coffee, raw coffee). Są to niepalone ziarna kawy wyróżniające się dużą zawartością kwasu chlorogenowego, będącego silnym antyutleniaczem.

Dzięki zawartości wielu składników biologicznie aktywnych (polifenole, olejki eteryczne, witaminy, kwas arganowy itp.) kawa zielona wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości m.in. antynowotworowych,  a także wspomaga proces odchudzania i poprawia wydolność fizyczną.

Uwaga! Zielonej kawy nie należy zalewać wrzątkiem, gdyż utraci wówczas swoje cenne właściwości. Najlepiej zalewać ją wodą o temperaturze 90 st. C i parzyć przez ok. 3-5 minut.

Gdy mamy natomiast ochotę na zieloną kawę frappe, warto sięgnąć po przepis kuchniawformie.pl. Odkryjemy wówczas zupełnie nowe oblicze tego prozdrowotnego napoju. Zielona kawa z miętą i mlekiem sojowym to niestandardowe rozwiązanie dla osób lubujących się w nowych doznaniach kulinarnych!

Dobra kawa z przyprawami - kawa zielona

źródło zdjęcia: Depositphotos / jirkaejc

Wokół kawowego stolika

Wokół kawy istnieje wśród dietetyków całkiem dużo sporów. Jedni są zdania, że wypłukuje z organizmu magnez, inni, że jest dobrym źródłem antyutleniaczy. My zaś wiemy, że pita rozsądnie i z umiarem nie powinna zaszkodzić, chyba że istnieją poważne ku temu przeciwwskazania.

W XVII wieku, epoce kolonializmu, kawa należała do napojów o dość spornej reputacji. Jan Sebastian Bach napisał nawet żartobliwy utwór pod tytułem „Coffee Cantata”, w którym nieposłuszna córka buntuje się przeciwko zakazom ojca i chce pić kawę. Na początku XX wieku kawiarnie nadal cieszyły się złą sławą i były miejscem spotkań bohemy i podejrzanych towarzystw.

Obecnie kawę pije większość dorosłych ludzi, delektujemy się jej bogatym aromatem i smakiem, a do kawiarni warto zaprosić na spotkanie swoją sympatię lub kontrahenta, gdy chcemy omówić ważne sprawy. Dobra kawa cieszy wyrafinowane gusta.

Dobra kawa z przyprawami - mielona kawa

źródło zdjęcia: Depositphotos / Hudozhnytsya

Za najlepszy gatunek kawy uważana jest Arabica, zaś inna odmiana – Robusta cieszy się nieco gorszą reputacją. Lecz nie zawsze Robusta jest gorsza od tej pierwszej. Ba, dobrej jakości Robusta jest czasem nawet lepsza od gorszych zbiorów Arabiki.

Czym w dużym skrócie różni się Robusta od Arabici? Ta pierwsza ma wyrazisty aromat i miewa też nieco gorzki posmak. Większa zawartość kofeiny sprawia, że idealnie nadaje się do przygotowania mocnego espresso. Z kolei Arabica jest łagodniejsza i zawiera nawet o połowę mniej kofeiny niż Robusta – to propozycja dla miłośników subtelniejszych smaków, którzy właściwości pobudzających kawy nie stawiają na pierwszy miejscu.

Warto wiedzieć, że dobre efekty przynosi także mieszanie obu odmian, wówczas smak jest pełniejszy i możemy cieszyć się naprawdę wysokiej jakości naparem.

Cieszmy się bogactwem smaku i aromatu w każdej filiżance. Eksperymentujmy i pijmy czarny napój na wiele sposobów. Dobra kawa może być przecież przygotowana na wiele różnych sposobów.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Hintigo Hintigo [+ info]

HINTIGO to źródło najlepszych rozwiązań, porad i inspiracji, pozwalających szybko i skutecznie rozwiązać problemy życia codziennego. Wierzymy, że podejmowanie decyzji staje się łatwiejsze kiedy dysponujemy kompletnymi i rzetelnymi informacjami. Pragniemy, aby każdy użytkownik odwiedzający nasz portal znalazł dokładnie to, czego w danym momencie poszukuje - odpowiedzi na pytanie, porady, instrukcji, przewodnika.

Zobacz również