Dieta śródziemnomorska w ciąży

Szukasz zdrowej diety na czas ciąży? Dowiedz się, dlaczego dieta śródziemnomorska w ciąży jest nie tylko całkowicie bezpieczna, ale wręcz zalecana!

 
Dieta śródziemnomorska w ciąży
Dieta śródziemnomorska w ciąży jest zdrowa i dla kobiety, i dla jej dziecka / źródło zdjęcia: Getty Images / evgenyatamanenko

Sposób odżywiania się kobiety podczas ciąży ma duży wpływ na prawidłowy rozwój dziecka oraz przebieg ciąży. Ogólna zasada mówi, że w tym czasie kobieta nie powinna stosować żadnych diet odchudzających, lecz przestrzegać zdrowych zasad odżywiania. Są jednak wyjątki – dieta śródziemnomorska w ciąży jest wręcz zalecana przez lekarzy, ponieważ pozytywnie wpływa na zdrowie kobiety, a także może uchronić dziecko przed zachorowaniem na niektóre choroby.

Dlaczego podczas ciąży nie są wskazane diety odchudzające?

Eksperci do spraw żywienia zalecają kobietom ciężarnym, by przez całe 9 miesięcy oczekiwania na dziecko stosowały zbilansowaną dietę opartą na ogólnych zasadach zdrowego odżywiania.

Tylko taka dieta, która dostarcza do organizmu kobiety wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jest w stanie zapewnić prawidłowe warunki do rozwoju dziecka.

Dieta śródziemnomorska opinie ma właśnie takiej idealnie zbilansowanej i zdrowej diety. Nie jest to natomiast typowa dieta odchudzająca.

Typowe diety odchudzające, zwłaszcza te eliminacyjne, są dla kobiet w ciąży niebezpieczne, ponieważ mogą skutkować:

  • anemią,
  • ogólnym osłabieniem,
  • nadciśnieniem tętniczym,
  • depresją poporodową,
  • przedwczesnym porodem,
  • wadami rozwojowymi u dziecka,
  • problemami z karmieniem piersią,
  • zwiększonym ryzykiem poronienia.

Warto pamiętać, że podczas ciąży kobieta nie powinna ograniczać liczby spożywanych kalorii, ale także nie musi ich drastycznie zwiększać – przyjmuje się, że w pierwszych trzech miesiącach powinna jeść dokładnie tyle, co przed ciążą, dopiero od II trymestru dzienne zapotrzebowanie na kalorie wzrasta o około 300 kcal.

Dowiedz się więcej: Dieta w ciąży – żywienie przyszłej mamy krok po kroku

Odchudzanie w ciąży grozi poważnymi powikłaniami

Dieta śródziemnomorska w ciąży to zdrowy sposób odżywiania dla kobiety

Założenia diety śródziemnomorskiej zostały sformułowane w drugiej połowie XX wieku, kiedy to liczne badania wykazały prozdrowotne właściwości tradycyjnej diety mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, głównie mieszkańców Krety oraz południowych Włoch.

Badacze ustalili przede wszystkim niższą zachorowalność na choroby układu krążenia wśród ludności stosujących prostą dietę opartą na świeżych warzywach, owocach, rybach i oliwie z oliwek. Dzisiaj wiemy, że dieta śródziemnomorska chroni także przed rozwojem cukrzycy, otyłości, nadciśnienia, a nawet wielu nowotworów. Jak się okazuje, może być ona traktowana jako zdrowa i zbilansowana dieta dla kobiet w ciąży.

Warto jednak zaznaczyć, że dieta ta zakłada eliminację, bądź znaczne ograniczenie spożycia wielu produktów np. słodyczy oraz czerwonego mięsa. W przypadku kobiet oczekujących dziecka, dla których ważne są wszystkie składniki odżywcze, wskazane jest jedynie ograniczenie pewnych produktów, a nie całkowita ich eliminacja.

Pozostałe zasady diety są jak najbardziej bezpieczne dla przyszłych mam i ich przestrzeganie może im przynieść same korzyści.

Oparta na lekkostrawnych, pełnych witamin i błonnika, a do tego niskokalorycznych daniach dieta śródziemnomorska w ciąży może pomóc uniknąć kobiecie wielu przykrych dolegliwości ciążowych ze strony układu pokarmowego np. zgagi oraz zaparć.

Ten sposób żywienia pozwala kobiecie również uniknąć nadmiernego przybrania na wadze podczas ciąży i szybko wrócić do dawnej figury po porodzie.

Dowiedz się więcej: Przyrost wagi w ciąży – ile powinna przytyć przyszła mama?

Dieta śródziemnomorska pomaga dbać o prawidłowy przebieg ciąży

źródło zdjęcia:  Getty Images / Vasyl Dolmatov

Dieta śródziemnomorska w ciąży pozytywnie wpływa na zdrowie dziecka

W 2008 roku na internetowych stronach Komisji Europejskiej zostały opublikowane wyniki badań częściowo finansowanych z budżetu UE, z których jednoznacznie wynika, że dieta śródziemnomorska stosowana przez kobiety w ciąży może ograniczać ryzyko pojawienia się u ich dzieci takich chorób jak alergia lub astma. Z badań wynika, że pozytywny wpływ na zdrowie dzieci mają następujące zasady diety śródziemnomorskiej:

  • spożywanie minimum 8 porcji warzyw w ciągu tygodnia,
  • jedzenie minimum 3 porcji ryb w tygodniu,
  • jedzenie minimum 1 porcji roślin strączkowych tygodniowo,
  • spożywanie dużej ilości oliwy z oliwek.

Wymienione wyżej produkty dominujące w menu diety śródziemnomorskiej dostarczają nie tylko wielu cennych witamin i mikroelementów ważnych dla kobiety w ciąży, ale także dużej ilości przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na rozwój układu oddechowego i immunologicznego u dziecka.

Dowiedz się więcej: Dieta śródziemnomorska: Przykładowy jadłospis dzienny (przepisy)

Dieta śródziemnomorska w ciąży jest zdrowa i bezpieczna dla kobiety i jej dziecka

Dieta śródziemnomorska dobra na płodność

Na koniec warto dodać, że dieta śródziemnomorska jest zalecana nie tylko dla kobiet w ciąży, ale także dla mężczyzn, którzy planują zostać ojcami. W 2011 roku zostały opublikowane wyniki badań Harvard School of Public Health, z których wynika, że spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa i fast foodów zawierających szkodliwe tłuszcze trans znacznie obniża płodność u mężczyzn. Dieta śródziemnomorska natomiast sprzyja płodności – również u kobiet!

Jak widać, dieta śródziemnomorska w ciąży może być dla kobiety doskonałym sposobem na zadbanie nie tylko o własne zdrowie i urodę, ale także o prawidłowy rozwój maluszka. Warto się tą dietą zainteresować także dlatego, że jest po prostu smaczna, kolorowa i wyjątkowo aromatyczna!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
Zobacz również