Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy)

Stosujesz modną dietę paleo wzorowaną na diecie ludzi pierwotnych? Sprawdź, jakie możesz jeść przekąski według diety paleo, a z jakich musisz zrezygnować. Dowiedz się także, jakie dieta paleo przekąski proponuje na co dzień, a jakie na imprezy. Poznaj kilka ciekawych przepisów na eleganckie przystawki paleo.

 
Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy)
Dieta paleo dopuszcza jedzenie przekąsek bez ograniczeń! / źródło zdjęcia: Depositphotos / peterzsuzsa

Komponowanie posiłków w oparciu o dietę naszych prehistorycznych przodków jest dość trudne w XXI wieku, gdy na półkach sklepowych dominują przetworzone produkty spożywcze. Jeszcze trudniej znaleźć naturalne przekąski, które byłyby zgodne z zasadami diety paleo. A przecież dieta paleo przekąski dopuszcza w codziennym jadłospisie i warto wiedzieć, jak je przygotować, by były zdrowe i smaczne, a także skutecznie zastąpiły zakazane w diecie chipsy, paluszki oraz ciasteczka.

Dieta paleo – przekąski zakazane

Osoby, które dopiero rozpoczynają odżywianie zgodne z dietą paleo, będą musiały pogodzić się z eliminacją wielu popularnych przekąsek.

Zakazane przekąski w diecie paleo to między innymi:

  • chipsy, paluszki, krakersy,
  • ciasta, ciastka i cukierki,
  • batoniki (także te „zdrowe” zbożowe),
  • jogurty, kefiry, serki homogenizowane,
  • kanapki i pieczywo (również to chrupkie), wafle ryżowe.

Uwaga! Dieta paleo nie dopuszcza jedzenia roślin strączkowych, a więc także orzechów ziemnych, czyli popularnych fistaszków.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo dla początkujących – porady >>

Proste i szybkie przekąski według paleo

Każdy od czasu do czasu ma ochotę na szybką przekąskę między posiłkami, która zaspokoi głód w oczekiwaniu na obiad lub kolację. Jeśli naszym sposobem odżywiania jest dieta paleo, przekąski do przygotowania na szybko w pracy, szkole lub w domu mogą być na przykład takie:

  • świeże owoce – najlepiej te występujące lokalnie, czyli np. jabłko, gruszka, śliwki, poza sezonem mogą to być także cytrusy np. grejpfrut, ananas, banan, pomarańcza,
  • owoce suszone – na szybką przekąskę wg paleo świetnie nadają się rodzynki, suszone morele, suszone jabłka, śliwki, daktyle itp.,
  • orzechy – np. garść orzechów laskowych, migdałów lub pistacji,
  • pestki – np. pestki dyni lub słonecznika,
  • warzywa – w formie surówki lub sałatki lub solo np. marchewki pokrojone w słupki lub seler naciowy,
  • oliwki – wielbiciele śródziemnomorskich smaków mogą na przekąskę wybrać garść oliwek, albo przyrządzić na ich bazie sałatkę – oliwki warto jeść, ponieważ są bogate w kwas oleinowy, witaminy A i E, a także błonnik i polifenole.

Powyższe propozycje to bardzo zdrowe przekąski, które są łatwo dostępne, nie wymagają żadnej obróbki, a do tego dostarczają organizmowi mnóstwa cennych witamin i minerałów. Warto je uwzględnić w komponowaniu codziennego menu.

Przykładowe jadłospisy dzienne i tygodniowe według diety paleo są dostępne tutaj: dieta paleo – jadłospis dzienny, dieta paleo – jadłospis tygodniowy >>

Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy) - przystawka paleo

Przekąski w diecie paleo – uważaj na kalorię i jakość produktów

Warto pamiętać, że choć dieta paleo przekąski dopuszcza w codziennym jadłospisie i w dodatku nie stawia żadnych ograniczeń ilościowych spożywanych pokarmów, należy uważać na kaloryczność także tych najmniejszych posiłków. Szczególnie kaloryczne są orzechy – garść orzechów laskowych zawiera około 188 kcal, a garść migdałów około 172 kcal.

Zdradliwe mogą być także suszone owoce ze względu na dużą ilość cukru. Wybierając bakalie, należy także pamiętać, by były one rzeczywiście naturalne. Pod tym kątem dieta paleo zasady ma dość jasne – w spożywanych produktach nie powinno być żadnych sztucznych substancji, a więc także sztucznych konserwantów, dlatego najlepiej kupować bakalie ekologiczne.

Aby być w zgodzie z zasadami paleo, należy kupować orzechy nieprażone i bez dodatku soli.

Również należy uważać na oliwki – te sprzedawane w słoikach często zawierają sztuczne substancje konserwujące. Najlepsze są oliwki w zalewie z naturalnej solanki i oliwy z oliwek – aby je znaleźć, wystarczy czytać uważnie etykiety.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo a odchudzanie >>

Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy) - daktyle

Dieta paleo: przekąski na imprezę (przepisy)

Przekąski zajadamy nie tylko na co dzień, ale także od święta podczas różnych imprez i uroczystości. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na zgodne z paleo przekąski na zimno i ciepło (na eleganckie przyjęcia) oraz szybkie przystawki (na spotkania z przyjaciółmi).

Paluszki warzywne z guacamole

Jest to pyszna i kolorowa przekąska, która przy okazji jest prawdziwą bombą witaminową.

Składniki na guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z jednej limonki
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki chili drobno posiekane
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i pozbawione pestek awokado należy rozgnieść widelcem i do miąższu dodać pozostałe składniki.
  2. Powstałą masę należy umieścić w miseczce. Do tego dipu przydadzą się wszelkie surowe warzywa, z których można zrobić zgrabne i chrupiące słupki np.: marchewki, seler naciowy, kolorowe papryki.

Do takich warzyw świetnie pasują także inne dipy np. ajwar, czyli bałkański sos z papryki i bakłażana. Na stronie mlecznakrowa znaleźliśmy prosty przepis na jego przygotowanie w warunkach domowych i zgodnie z zasadami paleo. Autorki bloga wspominają, że gotowy ajwar można co prawda kupić w sklepie, jednak tak naprawdę nigdy nie będzie smakować tak pysznie, jak ten domowy. Warto spróbować zrobić go samodzielnie!

Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy) - guacamole

źródło zdjęcia: Depositphotos / TeriVirbickis

Jajka faszerowane

Jest to danie doskonale znane w kuchni polskiej, które tradycyjnie gości na wielkanocnym stole. Jajka są w diecie paleo jak najbardziej wskazane, podobnie jak łosoś, dlatego właśnie tych składników można użyć do stworzenia eleganckiej przekąski.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g wędzonego łososia
  • sok z cytryny lub limonki oraz sól do smaku
  • szczypiorek lub koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jajka należy przekroić na pół i delikatnie oddzielić białka od żółtek.
  2. Żółtka po umieszczeniu w miseczce należy rozgnieść widelcem z miąższem awokado na gładką masę, dodając do niej sok z limonki i sól.
  3. Tak przygotowaną pastą należy napełnić każdą połówkę jajek – można do tego użyć szprycy cukierniczej.
  4. Na wierzch każdego jajka wystarczy położyć kawałeczek łososia i posypać je posiekaną, świeżą zieleniną.

Jajka można faszerować pastami z różnych składników. Ponieważ do większości z nich przydaje się majonez, warto poznać przepis na majonez paleo – na przykład taki, który znajduje się na stronie dieta-paleo.pl. Do przygotowania majonezu potrzebne są żółtka, sok z cytryny, oliwa z oliwek, olej kokosowy i odrobina musztardy.

Dowiedz się więcej: Pasta z awokado – przepisy >>

Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy) - jaja faszerowane

Grillowane mini szaszłyki z kurczakiem

Dieta paleo oparta jest przede wszystkim na mięsie, dlatego warto z niego przyrządzić jakąś przekąskę. Smaczne i szybkie w przygotowaniu będą szaszłyki z piersi z kurczaka.

Składniki:

  • 3-4 piersi z kurczaka (lub z indyka)
  • 2 papryki
  • 2 młode cukinie
  • 3 cebule
  • ulubiona mieszanka ziół
  • oliwa z oliwek
  • około 10-12 krótkich patyczków do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Mięso należy pokroić w kostkę o wielkości mniej więcej 1,5 x 1,5 cm, a paprykę na podobnej wielkości kawałki.
  2. Cukinie i cebulę wystarczy pokroić w plasterki.
  3. Poszczególne elementy trzeba nabić naprzemiennie na patyczki, wszystko skropić oliwą z oliwek i posypać ulubionymi ziołami.
  4. Tak przygotowane szaszłyki wystarczy zgrillować na grillu lub na patelni grillowej.

Równie smaczne mogą być szaszłyki z samego mięsa z kurczaka. Autorka bloga berberrus.com proponuje na przykład smaczne szaszłyki przygotowane z piersi kurczaka marynowanych wcześniej w sosie cytrynowym (z dodatkiem plastrów cukinii). Szaszłyki są bardzo proste w przygotowaniu, a cieniutkie plasterki cukinii (wykonane obieraczką) prezentują się bardzo oryginalnie. Taka przystawka paleo z pewnością zachwyci niejedną osobę!

Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy) - szaszłyki

Chipsy z jarmużu i buraka

Kolorowe chipsy z warzyw domowej roboty są niedrogie i szybkie w przygotowaniu, a na imprezie stanowią bardzo atrakcyjną przekąskę.

Składniki na chipsy z jarmużu:

  • świeży jarmuż (kilka liści lub opakowanie)
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

  1. Liście jarmużu należy umyć i dokładnie wysuszyć, a także oderwać je od twardych łodyżek.
  2. Następnie należy je dokładnie skropić oliwą i wymieszać, po czym wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Blachę z jarmużem należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180-190 st. C na około 10 minut.

W niemal identyczny sposób można przygotować zdrowe chipsy z buraka i marchewki – warzywa trzeba pokroić w bardzo cienkie plasterki, a oprócz oliwy dodać do nich także zioła. Ze względu na dużą zawartość wody chipsy z buraka i marchewki piecze się nieco dłużej – według przepisu ze strony ekocentryczka.pl ok. 30 minut. Warto zapoznać się z dokładnym przepisem autorki, aby poznać więcej szczegółów!

Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy) - chipsy z jarmużu

Melon zawijany w szynkę parmeńską i inne koreczki

Jest to pyszna przystawka znana z kuchni włoskiej, która świetnie oddaje zasady diety paleo. Do jej przygotowania potrzebne są zaledwie dwa składniki:

  • dojrzały melon
  • szynka parmeńska w plasterkach (ewentualnie hiszpańska szynka serrano lub szynka szwarcwaldzka)
  1. Melona należy obrać i pokroić w równą kostkę, natomiast plasterki szynki pokroić w paski o szerokości pasującej do szerokości kostek.
  2. Każdą kostkę trzeba owinąć w pasek z szynki i nabić na wykałaczkę, by powstały zgrabne koreczki.

Koreczki są w ogóle bardzo ciekawym sposobem na przygotowanie przystawek w zgodzie z tym, co nakazuje dieta paleo. Przekąski takie zawsze wybornie smakują i ładnie wyglądają na stole.

Inne pomysły na paleo koreczki na imprezę:

  • koreczki z kolorowych oliwek,
  • koreczki z kostek z szynki i pomidorków koktajlowych,
  • koreczki z łososia wędzonego i kawałków awokado skropionych cytryną,
  • koreczki z ugotowanych na twardo jajek przepiórczych i pomidorków koktajlowych,
  • koreczki z grillowanych krewetek i pomidorków,
  • koreczki ze śledzia i ogórków kiszonych.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo w podróży >>

Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy) - koreczki z łososia

Elegancka sałatka z krewetek

Owoce morza są bardzo zalecane w diecie paleo, dlatego nie mogło ich zabraknąć w naszych propozycjach na przekąski.

Składniki:

  • świeże lub mrożone krewetki średniej wielkości (około 12-15 sztuk)
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożone krewetki należy obsmażyć krótko na oliwie z oliwek, dodając pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane chili.
  2. Do salaterki wrzucić pokrojoną w większe kawałki paprykę, pomidorki koktajlowe oraz przestudzone krewetki.
  3. Całość skropić sokiem z cytryny oraz posypać posiekanymi listkami kolendry – wszystko wymieszać i podać na stół.

Ciekawą przystawką są również kokosowe krewetki paleo zaproponowane przez autorkę bloga missberry.pl. Ugotowane krewetki wystarczy usmażyć na oliwie w panierce przygotowanej z rozbełtanego jajka, wiórków kokosowych i przyprawami. Tak przygotowane owoce morza świetnie będą smakowały z dipem np. guacamole lub ajwarem.

Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza >>

Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy) - sałatka z krewetek

Dieta paleo: przekąski na imprezę na słodko z owoców

Owocowe szaszłyki

Niniejsza przekąska jest bardzo efektowna, pyszna, zdrowa i zaspokaja apetyt na słodycze, które w diecie paleo niestety są niedozwolone.

Składniki:

  • winogrona
  • melon pokrojony w kostkę
  • owoce kiwi pokrojone w plasterki
  • kawałki bananów
  • duże truskawki
  • inne owoce, które można nabić na patyczek.

Sposób przygotowania:

Owoce wystarczy ponabijać na patyczki do szaszłyków, a te z kolei umieścić np. w przezroczystej wazie lub wbić w połówkę arbuza, żeby ładnie je zaprezentować i ułatwić gościom poczęstunek.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo dla początkujących – porady >>

Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy) - szaszłyki owocowe

Sałatka owocowa

Alternatywą dla owocowych szaszłyków może być sałatka owocowa np. według przepisu autorki bloga justmydelicious.com. Tak przygotowana sałatka z pewnością będzie wyglądać zachęcająco jako przystawka podczas imprezy. Warto zwrócić uwagę na zastosowane tutaj dodatki do owoców – cynamon, miód i świeże listki mięty, które na pewno wzbogacą smak sałatki.

Dieta paleo: Przekąski (porady i przepisy) - sałatka owocowa

Jak widać istnieje mnóstwo ciekawych pomysłów na przekąski, które są zgodne z tym, co zaleca dieta paleo. Przepisy są zwykle proste do wykonania i zawierają łatwo dostępne produkty.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Hintigo Hintigo [+ info]

HINTIGO to źródło najlepszych rozwiązań, porad i inspiracji, pozwalających szybko i skutecznie rozwiązać problemy życia codziennego. Wierzymy, że podejmowanie decyzji staje się łatwiejsze kiedy dysponujemy kompletnymi i rzetelnymi informacjami. Pragniemy, aby każdy użytkownik odwiedzający nasz portal znalazł dokładnie to, czego w danym momencie poszukuje - odpowiedzi na pytanie, porady, instrukcji, przewodnika.

Zobacz również