Dieta paleo: Kolacja (porady i przepisy)

Szukasz inspiracji na pyszne i zdrowe posiłki paleo? Zastanawiasz się, co można przekąsić wieczorem? Poznaj nasze porady i pomysły na przepisy zgodne z zasadami diety paleo. Kolacja jaskiniowca może zostać przygotowana na wiele różnych sposobów. Poznaj te najciekawsze i spraw, że Twoja dieta będzie bardziej urozmaicona.

Dieta paleo: Kolacja (porady i przepisy)
Przepisy na paleo kolację / źródło zdjęcia: Depositphotos / timolina

Jajka na twardo czy pieczony kurczak z warzywami to jedne z podstawowych przepisów na dania w diecie jaskiniowca. Pomysłów na dania paleo jest jednak praktycznie niezliczona liczba! Śniadania, obiady i kolacje paleo wcale nie muszą wyglądać każdego dnia tak samo.

Poniżej przedstawiamy interesujące przepisy na kolację zgodną z zasadami paleo – pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Dieta paleo w pigułce

Coraz więcej ludzi zastanawia się jak jeść zdrowiej, aby zadbać zarówno o swoje ciało, jak i dobre samopoczucie. Odstawienie wysoko przetworzonej żywności na rzecz produktów naturalnych, pozytywnie wpływających na prewencję wielu chorób cywilizacyjnych to dla wielu osób priorytet w sferze odżywiania.

Między innymi z tego powodu dużym zainteresowaniem cieszy się dieta paleo, czyli dieta jaką mieli stosować nasi przodkowie z okresu paleolitu.

Ten sposób odżywiania wyklucza z jadłospisu tzw. śmieciowe jedzenie, a także nabiał oraz w dużej mierze przetworzone produkty węglowodanowe (człowiek paleolitu nie jadał tego typu żywności).

Bazą diety są natomiast: mięso, ryby, jaja, orzechy i pestki oraz warzywa i owoce (przede wszystkim te, o niskim indeksie glikemicznym).

Właśnie tak w skrócie wyglądają zasady diety paleo, jeśli chodzi o kwestię odżywiania. Warto zaznaczyć, że dla niektórych osób paleo to też swoisty styl życia, którego myślą przewodnią jest zbliżenie się do natury.

Jeśli więc jesteś zwolennikiem diety jaskiniowca bądź po prostu zastanawiasz się nad zmianą stylu odżywiania, z pewnością poszukujesz inspiracji na szybkie paleo śniadania, smaczne obiady i kolacje, a nawet przekąski paleo.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo: Obiad (porady i przepisy) >>

Poniżej przedstawiamy garść inspiracji na pyszne przepisy paleo – idealne właśnie na kolację.

Dieta paleo: Kolacja mięsna

Potrawka wołowa ze szparagami

Dieta paleo: Kolacja (porady i przepisy) - potrawka wołowa

Jeśli mamy ochotę zjeść coś ciepłego, jednak nie mamy zbyt wiele czasu, poniższa propozycja sprawdzi się idealnie. Poznaj nasze danie dla zapracowanych jaskiniowców.

Składniki:

  • 2-3 łyżki oleju z awokado bądź innego paleo oleju (np. oleju kokosowego)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 3 małe cebulki (drobno posiekane)
  • Porcja polędwicy wołowej (ok. 150 g) – pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 czerwona papryka (pokrojona na kawałki)
  • Garść zielonych szparagów (ok. 300 g)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki sezamu
  • Szczypiorek (drobno posiekany)
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną wołowinę wymieszać z cebulką, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na około 15 minut.
  2. Po tym czasie rozgrzać na patelni olej i dodać zmarynowaną wołowinę z warzywami. Następnie całość zalać wodą i dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
  3. Gdy wołowina będzieprawie gotowa, dodać pokrojone na kawałki szparagi i dusić przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Danie posypać sezamem i obsypać obficie szczypiorkiem.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo: Przykładowy jadłospis tygodniowy (przepisy) >>

Dieta paleo: Przepis na bigos z wątróbką

 

Inną propozycją na pyszną kolację paleo będzie bigos w wersji niestandardowej, bo z wątróbką. Takie danie będzie zgodne z zasadami diety paleo, a jednocześnie dostarczy nam wiele cennych składników odżywczych. Wątróbka to świetne źródło m.in. żelaza, cynku, fosforu, witaminy A i witaminy B12.

Dowiedz się więcej: Niedobór żelaza – przyczyny, objawy i dieta >>

Jak zrobić taki paleo bigos? Przepis podstawowy znajdziemy na blogu paleosmak.pl. Autorzy zalecają, aby wątróbkę (500 g wątroby oczyszczonej i pokrojonej na nieduże kawałki) najpierw lekko obsmażyć na tłuszczu (bez dodatku soli), a następnie dodać do bigosu na 15-20 minut przed końcem gotowania. Więcej porad na temat dodawania wątróbki do bigosu znajdziemy tutaj.

Nie zapominajmy, że bigos swój prawdziwy smak uzyskuje nawet do kilku dni po przygotowaniu (kiedy wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą i „przegryzą”), dzięki czemu będzie stanowić pomysł nie tylko na kolację, ale z powodzeniem możemy go konsumować jako obiad paleo. Jeśli nie damy rady zjeść go za jednym razem, część warto zamrozić.

Dieta paleo: Kolacja w stylu orientalnym

Jeżeli jesteśmy miłośnikami azjatyckich smaków, to poniższe pomysły z pewnością przypadną nam do gustu.

Stir-Fry z krewetkami

Dieta paleo: Kolacja (porady i przepisy) - stir fry

To bardzo proste danie, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jednocześnie będzie miłą odmianą od wszechobecnych na diecie paleo jajek.

Świetnie sprawdzi się także jako oryginalne danie na kolację z przyjaciółmi (jeżeli nie są zwolennikami diety paleo – osobno możemy przygotować dla nich ryż, który skomponuje się tu wprost idealnie).

Składniki:

  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka wody
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • Olej kokosowy (ok. 3 łyżki – do podsmażenia krewetek)
  • Krewetki koktajlowe (ok. 200 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ świeżego ananasa
  • 1 pomidor
  • 1 cukinia
  • Świeże liście kolendry
  • Kurkuma, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować marynatę: sos rybny wymieszać z wodą i sokiem z cytryny.
  2. Ząbki czosnku przecisnąc przez praskę. Cebulę, ananasa, pomidora i cukinię pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w mieseczce, połączyć z uprzednio przygotowaną marynatą i odstawić na bok.
  3. Krewetki podsmażyć na oleju kokosowym.
  4. Następnie dodać pozostałe składniki i podsmażyć przez krótki czas, do momentu aż nieco zmiękną.
  5. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną kurkumy.
  6. Danie obficie udekorować posiekanymi listkami kolendry.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo: Przykładowy jadłospis dzienny (przepisy) >>

Kokosowe krewetki paleo

Dieta paleo: Kolacja (porady i przepisy) - smażone krewetki

Pamiętajmy, że dieta paleo jadłospis tygodniowy powinna mieć urozmaicony. Ciekawą propozycją na kolację paleo w wersji orientalnej będą więc krewetki obtoczone w panierce kokosowej autorstwa Wojtka Osłowskiego, autora bloga oslov.pl. Inspirację do tego przepisu autor zaczerpnął prosto z USA, a następnie wprowadził modyfikacje zgodnie z zasadami diety paleo.

Już same krewetki w kokosowej panierce zachęcają do schrupania, a przełamane sosem Sweet Chilli z pewnością smakują wybornie.

Jeśli dodatkowo podamy je z porcją ulubionych warzyw okraszonych pestkami słonecznika, uzyskamy pożywną i smaczną kolację paleo. Niemniej jednak, możemy skonsumować je bez dodatków – będzie to wówczas lekka kolacja albo po prostu pyszna przekąska paleo.

Dieta paleo: Kolacja jajeczna

Jadłospis dzienny w diecie paleo często obfituje w jaja przygotowane na różne sposoby. Naszą propozycją jest awokado z farszem z jajek i natki pietruszki. Jak je przygotować? Przepis poniżej.

Faszerowane awokado

Dieta paleo: Kolacja (porady i przepisy) - faszerowane awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • Sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżeczka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Cebula szalotka – 1 szt.
  • Papryka czerwona ½ sztuki
  • Posiekana natrka pietruszki
  • 1-2 łyżeczki sezamu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ i skrapiamy sokiem z cytryny. Skórki nie wyrzucamy.
  2. Do miąższu dodajemy jajko i natkę pietruszki (ilość według uznania).
  3. Kroimy drobno szalotkę i paprykę, następnie dodajemy do miąższu z awokado.
  4. Całość dobrze mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak uzyskana pasta z awokado pięknie prezentować się będzie w skórce po awokado.
  5. Pastę dekorujemy sezamem (np. czarnym).

Chleb paleo

Dieta paleo: Kolacja (porady i przepisy) - chleb paleo

Dobrym uzupełnieniem wyżej przygotowanej pasty będzie chleb paleo. Własnoręcznie przygotowane pieczywo przyda się zwłaszcza w diecie paleo dla początkujących, gdyż nie każdemu łatwo rozstać się z tym składnikiem. Interesujący przepis znajdziemy na stronie Prosto i Swojsko.

Dzięki instrukcjom autorki przygotujemy pyszny chlebek na bazie cukini i marchewki – całkowicie paleo! Takie pieczywo będzie świetnym dodatkiem do sałatek paleo, past warzywno-mięsnych czy nawet wyżej wspomnianego bigosu.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również