Dieta niskowęglowodanowa: Śniadanie (porady i przepisy)

Dowiedz się, jak powinno wyglądać zgodne z tym, co zaleca dieta niskowęglowodanowa śniadanie. Poznaj przepisy na smaczne poranne posiłki low carb!

 
Dieta niskowęglowodanowa: Śniadanie (porady i przepisy)
Co jeść na śniadanie w diecie low carb? / źródło zdjęcia: Getty Images / Dzevoniia

Chrupiące bułeczki, dżem, słodkie jogurty i soki – o tych pysznych śniadaniowych produktach niestety muszą zapomnieć osoby, które zdecydowały się na dietę low carb. Z czego zatem powinno się składać zgodne z tym, co zaleca dieta niskowęglowodanowa śniadanie? Zapraszamy do lektury naszego poradnika, w którym przedstawiamy pomysły na śniadanie niskowęglowodanowe, a także wskazówki, jak je komponować, by było smaczne i sycące.

Śniadanie bez węglowodanów – jaki ma wpływ na odchudzanie?

Główną zasadą diety niskowęglowodanowej jest ograniczenie spożycia węglowodanów, co w przypadku śniadań wydaje się dość problematyczne. Przecież normalnie właśnie ten posiłek opiera się na produktach wysokowęglowodanowych takich jak pieczywo, płatki zbożowe, czy słodkie jogurty.

Ma to swoje uzasadnienie, ponieważ węglowodany są głównym źródłem energii dla naszego organizmu, która rano przydaje się do podjęcia codziennych aktywności.

Niestety, jeśli śniadanie składa się głównie z węglowodanów (zwłaszcza prostych), dochodzi do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, a potem równie szybkiego jego obniżenia wskutek działania insuliny. Ten proces nie tylko utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej, ale także prowadzi do dość szybkiego odczuwania chęci na zjedzenie kolejnej przekąski.

Dieta niskowęglowodanowa z założenia me temu zapobiec, wspierając tym samym proces odchudzania.

Czego nie jeść na śniadanie w diecie niskowęglowodanowej?

Aby przygotować zgodne z tym, co zaleca dieta niskowęglowodanowa śniadanie, w pierwszej kolejności powinniśmy więc zrezygnować z produktów zawierających cukry proste, które najszybciej powodują wzrost glukozy we krwi. Należą do nich np. słodkie jogurty, dosładzane płatki śniadaniowe, musli z suszonymi owocami, dżemy, nutella, soki owocowe oraz niektóre owoce np. banany i winogrona. Niewskazana jest także słodzona kawa i herbata.

Śniadanie niskowęglowodanowe nie powinno także opierać się na pieczywie z białej mąki, ponieważ ma ono wysoki indeks glikemiczny, a więc powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi.

W czasie diety low-carb zapomnijmy więc o chrupiących kajzerkach, croissantach, bagietkach, a także tostach. Niestety wysoki IG ma również gotowana owsianka dosładzana cukrem bądź miodem.

Dieta niskowęglowodanowa śniadanie - czego nie jeść? Na pewno słodkich bułeczek!

źródło zdjęcia: Getty Images / francescomoufotografo

Dieta niskowęglowodanowa – co jeść na śniadanie?

Modelowe śniadanie w diecie niskowęglowodanowej to śniadanie białkowo-tłuszczowe wzbogacone o warzywa i owoce niskowęglowodanowe. Można je także uzupełnić o pieczywo pełnoziarniste, białkowe lub inne niskowęglowodanowe – na tzw. chleb low carb przepisy znajdziemy choćby w Internecie i poniżej.

Najlepsze produkty niskowęglowodanowe na śniadanie to m.in.:

  • jajka,
  • mięso – np. wysokiej jakości wędliny,
  • ryby – np. pasty rybne,
  • nabiał,
  • warzywa – np. wszelkie rodzaje sałat, kiełki, pomidory, ogórek (świeży i kiszony), papryka, szpinak, awokado, brokuły, cukinia,
  • owoce – np. maliny, jagody, kiwi, jabłko, grejpfrut, truskawki, wiśnie,
  • pieczarki,
  • w niewielkiej ilości: chleb pełnoziarnisty lub niskowęglowodanowy, płatki owsiane.

Najważniejszymi produktami w śniadaniu low carb są te zawierające białko i zdrowe tłuszcze – to one mają za zadanie dostarczyć nam energii, zapewnić na długo uczucie sytości, ale także uchronić przed tzw. katabolizmem mięśni (rozpadu tkanki mięśniowej).

Pamiętajmy, by śniadania low carb wzbogacać także o źródła błonnika w postaci warzyw i owoców oraz pewną ilość węglowodanów złożonych (w pieczywie pełnoziarnistym znajdziemy również błonnik). Błonnik wspomaga prawidłowe trawienie i proces odchudzania.

Dieta bez węglowodanów jakichkolwiek jest absolutnie niedopuszczalna, ponieważ może poważnie zagrażać zdrowiu, a nawet życiu!

Dowiedz się więcej: Dieta niskowęglowodanowa – opinie (zalety i wady diety)

Śniadanie w diecie niskowęglowodanowej – przepisy

Jajecznica z łososiem wędzonym – przepis

Dieta niskowęglowodanowa śniadanie - jajecznica z wędzonym łososiem

źródło zdjęcia: Getty Images / piyato

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g wędzonego łososia
  • pół posiekanej drobno cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • pół filiżanki posiekanego szczypiorku
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę.
  2. Dodać jajka i smażyć je, delikatnie mieszając, aż uzyskają pożądaną konsystencję.
  3. Pod koniec smażenia dodać przyprawy, pokrojonego w mniejsze kawałki łososia oraz szczypiorek. Wszystko ponownie wymieszać, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i od razu podawać np. z kromką chleba białkowego.

Jajecznica z fetą i cukinią

Jajecznicę możemy przygotować z innymi dodatkami, uzyskując za każdym razem inny smak. Bardzo ciekawy pomysł na to danie na zgodne z tym, co zaleca dieta niskowęglowodanowa śniadanie, ma np. autorka bloga Zielony Pokoik. Proponuje jajecznicę z fetą i cukinią, która z pewnością zadowoli wielbicieli smaku greckiego sera. Ale uwaga – w przepisie jest mąka, którą zgodnie z zasadami diety lc powinniśmy pominąć.

Chleb chmurka bez mąki do kanapek – przepis

Dieta niskowęglowodanowa śniadanie - chleb chmurka

źródło zdjęcia: Getty Images / ThitareeSarmkasat

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki kremowego serka naturalnego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Rozbić jajka, umieszczając w oddzielnych naczyniach białka i żółtka.
  2. Do białek dodać sól i ubić je mikserem na bardzo puszystą i sztywną pianę.
  3. Żółtka wymieszać z serkiem i dodać je wraz z proszkiem do pieczenia do masy białkowej. Całość bardzo delikatnie wymieszać w taki sposób, by masa nie utraciła swojej puszystości.
  4. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia uformować zgrabne, okrągłe placuszki.
  5. Piec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza.

Chleb chmurka (a raczej bułeczki chmurki) jest niezwykle popularny wśród osób stosujących dietę low carb, a także dietę Dukana, czy dietę bezglutenową. Nazywany również Oopsie Bread doczekał się wielu wariacji na swój temat. Okazuje się, że można go przygotować nawet na bazie twarogu, czego dowodem jest przepis na Oopsies – bułki bez węglowodanów znaleziony na blogu Fit Pleasure!

Bułeczki chmurki możemy zjeść z twarożkiem, wędliną, pastą rybną, czy pastą z awokado. Jeśli chodzi o dodatki, obowiązuje pełna dowolność, o ile będą one niskowęglowodanowe.

Jagodowe smoothie – przepis

Dieta niskowęglowodanowa śniadanie - jagodowe smoothie

źródło zdjęcia: Getty Images / Amguy

Składniki:

  • szklanka mleka kokosowego
  • 150 g jagód (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka nasion chia (wcześniej należy je namoczyć)
  • szczypta stewii
  • opcjonalnie odrobina soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Jagody umyć i odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować na gładką masę.

Zielony koktajl ze zdrowymi tłuszczami

W tym przypadku również możemy dowolnie modyfikować przepis w ramach listy dozwolonych produktów niskowęglowodanowych.

Warto wiedzieć, że wiele osób stosujących najbardziej restrykcyjną odmianę diety lc, dietę ketogeniczną, dodaje do takich koktajli tłuszcz np. olej kokosowy, który rewelacyjne przyśpiesza metabolizm.

Źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych jest także awokado, które świetnie nadaje się do zielonego koktajlu np. takiego, jaki proponuje autorka bloga Ola La Lchf. W jej przepisie znajdziemy nie tylko awokado i olej, ale także szpinak i kiwi, co łącznie daje potężną bombę witaminową, a także sycące i zgodne z tym, co zaleca dieta niskowęglowodanowa śniadanie.

Inne pomysły na śniadanie low carb znajdziesz w następujących artykułach:

W wymienionych wyżej artykułach są świetne śniadaniowe przepisy m.in. na pudding chia z malinami, placuszki z cukinii, jajecznicę z szynką i papryką, sałatkę z awokado i fetą, omlet z serem feta, czy zapiekane awokado z jajkiem. Smacznego!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Katarzyna Zet Katarzyna Zet [+ info]

Ekonomistka z wykształcenia, która na co dzień także zawodowo związana jest z branżą finansową. Od kilku lat zajmuje się także pisaniem poradników i artykułów przybliżających ludziom skomplikowany świat finansów m.in. w serwisie Pozyczasz.pl. W wolnych chwilach uwielbia jeździć na rowerze i słuchać audiobooków. Jej największą pasją są jednak podróże, z których zawsze przywozi mnóstwo pięknych wspomnień i zdjęć.

Zobacz również