Dieta dr Dąbrowskiej: Przekąski (porady i przepisy)

Jak oszukać głód podczas diety? Dowiedz się, jakie zaleca dieta dr Dąbrowskiej przekąski, a post pójdzie Ci jak z płatka!

 
Dieta dr Dąbrowskiej: Przekąski (porady i przepisy)
Poznaj smaczne przekąski z warzyw i owoców! / źródło zdjęcia: Getty Images / anakopa

Post dr Dąbrowskiej słynie z restrykcyjnego jadłospisu, który jednak przynosi wymierne efekty. Jedząc przez kilka tygodni wyłącznie warzywa i owoce, można zgubić nadmierne kilogramy, a przy okazji oczyścić organizm z toksyn. Dla wielu osób dużym problemem podczas kuracji jest pokonanie uczucia głodu oraz chęci sięgnięcia po zakazane produkty np. słodycze. Rozwiązaniem mogą być zdrowe i zgodne z tym, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej przekąski przygotowane na bazie warzyw i owoców.

Dieta dr Dąbrowskiej: przekąski – czy są dozwolone?

Dieta warzywno- owocowa autorstwa dr Ewy Dąbrowskiej zgodnie z założeniami jest rodzajem postu oczyszczającego, którego celem jest przywrócenie równowagi w organizmie, a przy okazji także utrata wagi. Podczas kuracji, która optymalnie powinna trwać do 6 tygodni, wolno spożywać wyłącznie określone warzywa i owoce. Zakazane są m.in. produkty zbożowe, warzywa strączkowe, mięso, ryby, tłuszcze, nabiał, a nawet orzechy.

Liczba oraz wielkość posiłków przygotowanych na bazie dozwolonych produktów jest dowolna, ponieważ jak podkreśla sama autorka diety, po kilku dniach w organizmie wyłącza się ośrodek głodu i dochodzi do naturalnego ograniczenia ilości spożywanych pokarmów. Łączna dzienna podaż kalorii podczas kuracji wynosi od 400 do 800 kcal – nie trzeba jednak ich liczyć, ponieważ dość trudno przekroczyć te limity, jedząc wyłącznie zalecane warzywa i owoce.

Z powyższych zasad wynika, że przekąski podczas diety są jak najbardziej dozwolone. Na początku kuracji są wręcz zalecane, ponieważ pomagają poradzić sobie z uczuciem głodu oraz eliminacją wielu ulubionych produktów.

Dowiedz się więcej na temat zasad kuracji: Dieta dr Dąbrowskiej: Zasady, jadłospis, opinie

Małe co nieco do chrupania

Dieta dr Dąbrowskiej - przekąski: jabłko

źródło zdjęcia: Getty Imagesmixetto

Wszyscy lubimy czasami coś pochrupać: najchętniej przed telewizorem, ale także podczas surfowania w Internecie, pracy przy komputerze, podczas lektury ciekawej książki, czy podróży pociągiem. Chrupiące przekąski przydają się więc w zasadzie o każdej porze dnia i nie tylko w domu. Przygotowanie ich zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej okazuje się całkiem łatwe.

Najprościej jest chrupać kawałki surowych warzyw – większość z nich wystarczy wcześniej umyć, czasami obrać, a następnie pokroić w słupki lub po prostu na mniejsze kawałki. W ten sposób możemy przygotować dosłownie w 5 minut chrupiące przekąski, używając do tego następujących warzyw:

  • rzodkiewki,
  • marchewki,
  • seler naciowy,
  • ogórki (surowe i kiszone),
  • kalarepa,
  • papryka,
  • pomidorki koktajlowe.

Takie warzywne przekąski możemy zabrać do pracy i w podróż – wystarczy je zapakować do plastikowego pojemnika.

Dla urozmaicenia smaku warto do chrupiących warzyw przygotować smaczny dip. Niestety dieta dr Dąbrowskiej zabrania używania jogurtu, oliwy, majonezu, a nawet awokado, czyli produktów, z których zwykle przygotowuje się zimne sosy. Przedstawiamy więc prosty przepis na dip z papryki i bakłażana, który jest inspirowany bałkańskim ajwarem.

Dowiedz się więcej: Dieta dr Dąbrowskiej w podróży

Dip do warzyw z papryki i bakłażana – przepis

Dieta dr Dąbrowskiej - przekąski: dip z warzyw

źródło zdjęcia: Getty Images / YelenaYemchuk

Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • 1 bakłażan
  • 1-2 łyżeczki pasty pomidorowej
  • szczypta suszonej ostrej papryki
  • kilka kropli octu jabłkowego
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Papryki i bakłażana umyć, a następnie ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, włożyć warzywa i piec je około 40 minut.
  2. Upieczone warzywa pozostawić do wystudzenia, następnie obrać ze skórki i gniazd nasiennych, a także pokroić w mniejsze kawałki.
  3. Warzywa wraz z pastą pomidorową i przyprawami umieścić w naczyniu i rozdrobnić blenderem na gładką masę. Jeśli powstały sos jest za rzadki, gotować go w odkrytym garnku, aż nadmiar wody odparuje. Dip jest gotowy do jedzenia po wystudzeniu.

Inne pomysły na dipy do warzyw

Dieta dr Dąbrowskiej - przekąski - dip z buraka

źródło zdjęcia: Getty Images / ElenaTaurus

Bardzo podobnie można przygotować dip pomidorowy z ulubionymi ziołami. Wystarczy doprawiony przecier pomidorowy odparować i potem wystudzić. Jako dodatek do chrupiących warzyw świetnie pasują również nasze polskie buraczki z chrzanem. Prosty przepis na taką ćwikłę podaje autorka bloga Uwagababciagotuje.blogspot.com.

Uwaga! Aby przepis był zgodny z zasadami diety dr Dąbrowskiej, nie należy dodawać do sosu cukru. W celu złagodzenia smaku, zamiast octu można dodać dosłownie kilka kropel cytryny.

Wskazówka: jeśli potrzebujemy dietetycznej przekąski na przyjęcie, pokrojone warzywa możemy ponabijać na patyczki do szaszłyków, ułożyć je fantazyjnie na półmisku i podać z kilkoma dipami do wyboru.

Dieta dr Dąbrowskiej: przekąski do pracy

Zgodnie z tym, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej, jadłospis dzienny powinien składać się przede wszystkim z 3 głównych posiłków, czyli śniadania, obiadu i kolacji, jednak tak jak pisaliśmy wcześniej, liczba posiłków może być większa.

Osoby spędzające wiele godzin dziennie w pracy muszą wziąć to pod uwagę i zabierać ze sobą zarówno pełnowartościowe posiłki, jak również przekąski pozwalające przetrwać cały dzień na diecie.

Jeśli w biurze ma się dostęp do kuchenki mikrofalowej, można do pracy zabrać zupy i gulasze warzywne, które łatwo podgrzać. Przepisy na dania warzywne na ciepło znaleźć można w naszych pozostałych poradnikach dotyczących diety dr Dąbrowskiej.

W pracy sprawdzą się też wszelkie przekąski na zimno i pod tym względem świetnie nadają się surówki i sałatki, które także można zapakować do pudełka typu lunch box.

Dowiedz się więcej: Dieta dr Dąbrowskiej: Przykładowy jadłospis tygodniowy (przepisy)

Chrupiąca surówka z kapusty – przepis

Dieta dr Dąbrowskiej - przekąski do pracy

źródło zdjęcia: Getty Images / demaerre

Składniki:

  • ćwiartka białej kapusty
  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obie kapusty drobno poszatkować, umieścić w dużej misce, posolić i odstawić na około 1 godzinę, aby zmiękły i puściły sok.
  2. Cebulę drobno posiekać, marchewkę i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  3. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, dodając sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej

Bardzo podobnie można przygotować surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Pomysł na taką surówkę z fioletowej kapusty i dodatkiem ogórka kiszonego ma autorka bloga Kulinarneprzygodygatity.pl. Przepis na surówkę został opracowany z myślą o osobach na diecie dr Dąbrowskiej, a jego ciekawym punktem jest zastosowanie kapusty pekińskiej w kolorze fioletowym.

Sałatka z pieczonych warzyw – przepis

Biorąc pod uwagę dość dużą dowolność w komponowaniu codziennego menu, jaką dopuszcza dieta dr Dąbrowskiej przekąski do pracy mogą tak naprawdę zastępować nawet obiad. Przykładem może być sałatka z pieczonych warzyw, która nawet po wystudzeniu może stanowić sycący posiłek.

Dieta dr Dąbrowskiej - przekąski: pieczone warzywa

źródło zdjęcia: Getty Images / Sarsmis

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 burak
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sól morska, pieprz, tymianek
  • kilka kropli cytryny do smaku
  • listki świeżego tymianku do posypania

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę, buraka i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki.
  2. Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, wymieszać z przyprawami i podlać wodą (tak, aby dno naczynia było przykryte wodą na wysokość około 1 cm).
  3. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Warzywa piec około 30 minut, po tym czasie odkryć naczynie i piec przez kolejne 15-20 minut, aż woda odparuje, a warzywa z wierzchu się zrumienią.
  4. Po wyjęciu z piekarnika warzywa przestudzić, skropić sokiem z cytryny i posypać tymiankiem.

Taką sałatkę można zjeść na zimno lub ciepło i przyrządzić także z innych warzyw oraz z użyciem innych przypraw. Świetnie smakuje jej wersja z brokułem i kalafiorem z dodatkiem curry, kozieradki i lubczyku – cały przepis na pieczone warzywa krzyżowe znaleźć można na stronie Wiecejnizzdroweodzywianie.pl.

Dietetyczne przekąski na słodko

Post Dąbrowskiej jest prawdziwym wyzwaniem dla wszystkich łasuchów, ponieważ podczas kuracji nie tylko nie wolno jeść cukru i słodyczy, ale nawet większości słodkich owoców i to zarówno świeżych, jak i suszonych. Pomimo że kuracja często nazywana jest dietą warzywno-owocową, tak naprawdę do dozwolonych owoców należą wyłącznie owoce o niskiej zawartości składników odżywczych i cukru, czyli:

  • jabłka (są one szczególnie polecane przez dr Ewę Dąbrowską),
  • grejpfruty,
  • cytryny,
  • jagody,
  • kiwi i kwaśne pomarańcze (w bardzo ograniczonej ilości!).

Nawet tak skromna lista owoców daje możliwość przyrządzenia od czasu do czasu zdrowej i przede wszystkim zgodnej z tym, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej przekąski zastępującej słodycze.

Pieczone jabłka z cynamonem – przepis

Składniki:

  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • kilka goździków
  • opcjonalnie sok z cytryny lub pomarańczy

Sposób wykonania:

  1. Jabłka umyć i wydrążyć z nich gniazda nasienne. W owoce powbijać po kilka goździków i wsypać do środka po szczypcie cynamonu.
  2. Owoce z przyprawami ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
  3. Po wyjęciu z piekarnika jabłka pozostawić chwilę do wystudzenia, a przed podaniem skropić ich miąższ kilkoma kroplami soku z cytryny lub pomarańczy.

Dieta dr Dąbrowskiej - przekąski na słodko

źródło zdjęcia: Getty Images / Kshavratskaya

Pieczone jabłka z borówkami

Ciekawą odmianą powyższego deseru są jabłka z borówkami. Do wydrążonego w jabłkach otworu wystarczy włożyć kilka borówek (albo innych owoców leśnych), a potem całość upiec. Cały przepis na taki deser znaleźć można na blogu Smakuje.blox.pl.

Dowiedz się więcej: Dieta dr Dąbrowskiej: Śniadanie (porady i przepisy)

Deser z jabłek i jagód

Przepyszny deser z jabłek i jagód proponuje również autorka bloga Dietetyczniesiostro.blogspot.com. W tym przypadku owoce są po prostu duszone i przyprawione na koniec cynamonem.

Sorbet jabłkowy

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • sok z 1 grejpfruta

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do rondla i dolać sok z grejpfruta.
  2. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną (około 45 minut). Pod koniec gotowania odkryć rondel, aby odparować nadmiar wody (od czasu do czasu jabłka należy mieszać, aby się nie przypaliły).
  3. Ugotowane jabłka odstawić do wystudzenia, następnie zblendować na gładką masę.
  4. Gotowy mus wlać do plastikowego pojemnika i zamrozić. Na drugi dzień można już jeść sorbet.

Mus owocowo-warzywny

Dieta dr Dąbrowskiej - przekąski: mus z jabłek

źródło zdjęcia: Getty Images / lisaaMC

W podobny sposób można przyrządzić mus owocowo-warzywny podawany na ciepło lub zimno. Pomysł na taki dietetyczny deser w cudownym pomarańczowym kolorze ma autorka bloga Kuchnia Marlenity. Przepis jest dedykowany osobom na diecie dr Dąbrowskiej i jest to mus z marchewki, dyni i jabłka z dodatkiem aromatycznego imbiru oraz cynamonu.

Aby przygotować zgodne z tym, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej przekąski, wystarczy odrobina kreatywności, ponieważ warzywa i owoce świetnie nadają się na „małe co nieco”. Mnóstwo przepisów można znaleźć w Internecie, ponieważ jest wiele osób, które praktykowały post dr Dąbrowskiej i chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami oraz przepisami na swoich blogach. Warto przygotowywać podczas postu Dąbrowskiej takie smaczne przekąski z warzyw i owoców, ponieważ dzięki nim wytrzymanie na diecie jest dużo łatwiejsze!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Katarzyna Zet Katarzyna Zet [+ info]

Ekonomistka z wykształcenia, która na co dzień także zawodowo związana jest z branżą finansową. Od kilku lat zajmuje się także pisaniem poradników i artykułów przybliżających ludziom skomplikowany świat finansów m.in. w serwisie Pozyczasz.pl. W wolnych chwilach uwielbia jeździć na rowerze i słuchać audiobooków. Jej największą pasją są jednak podróże, z których zawsze przywozi mnóstwo pięknych wspomnień i zdjęć.

Zobacz również