Dieta dr Dąbrowskiej: Obiad (porady i przepisy)

Planujesz post Dąbrowskiej? Mamy przepisy na smaczne potrawy z warzyw, dzięki którym przygotujesz zgodny z tym, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej obiad!

 
Dieta dr Dąbrowskiej: Obiad (porady i przepisy)
Obiad z samych warzyw może być pyszny i sycący! / źródło zdjęcia: Getty Images/ YelenaYemchuk

Dieta dr Dąbrowskiej słynie ze swojej skuteczności w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, ale także z wyjątkowo restrykcyjnego jadłospisu. Dla wielu osób prawdziwym wyzwaniem jest przygotowanie posiłków wyłącznie z warzyw i owoców. Szczególną trudność sprawiają obiady, które powinny być niskokaloryczne, ale także sycące. W naszym krótkim poradniku postaramy się doradzić, jak przygotować zgodny z tym, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej obiad warzywny, by był smaczny i pozwolił zaspokoić głód.

Dieta dr Dąbrowskiej obiad – praktyczne wskazówki

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej nazywana jest postem, ponieważ dostarcza bardzo mało energii – średnio od 400 do 800 kcal w ciągu dnia. Posiłki należy przygotowywać wyłącznie z produktów dozwolonych, którymi są:

  • warzywa niskoskrobiowe: pomidory, papryka, marchewka, buraki, cukinia, seler, rzodkiew (nie wolno jeść m.in. ziemniaków oraz warzyw strączkowych),
  • owoce o niskiej zawartości cukru: przede wszystkim jabłka, grejpfruty i jagody.

Do produktów zakazanych w diecie zalicza się m.in.: wszelkie tłuszcze (nawet oliwa z oliwek), nabiał (w tym jajka, mleko i jogurty), mięso, ryby, produkty zbożowe, orzechy, warzywa i owoce o wysokiej wartości odżywczej (np. fasola, banany). Według tego, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej jadłospis dzienny może składać się z dowolnej liczby posiłków, ale powinno ich być minimum 3, czyli śniadanie, obiad i kolacja.

Przygotowanie obiadu z tak ograniczonej liczby produktów może wydawać się bardzo trudne, jednak jak się okazuje, jest zupełnie odwrotnie – według zasad, jakie narzuca dieta dr Dąbrowskiej obiad może być kolorowy, aromatyczny, sycący i za każdym inny.

Dowiedz się więcej: Dieta dr Dąbrowskiej: Zasady, jadłospis, opinie

Do najczęściej polecanych dań podczas kuracji należą:

  • zupy warzywne, również zupy krem,
  • gulasze z warzyw np. leczo,
  • bigosy z kapusty słodkiej lub kiszonej,
  • placki warzywne,
  • sałatki i surówki.

Z samych warzyw można także przyrządzić tak nieoczywiste dania jak spaghetti (makaron robi się np. z cukinii), tortille bez mąki czy burgery bez mięsa. Wystarczy więc nieco odwagi i inwencji, by z kilku składników warzywnych wyczarować praktycznie każde ulubione danie.

Wiele takich fantastycznych przepisów znaleźć można w Internecie, głównie na oficjalnej stronie autorki diety dr Dąbrowskiej, ale także na blogach osób, które systematycznie przeprowadzają kurację oczyszczającą i dzielą się z innymi swoimi doświadczeniami. Przykłady takich stron znajdziecie w niniejszym artykule.

Dieta dr Dąbrowskiej - warzywne gulasze na obiad

Bigosy i gulasze z warzyw

Bigosy i gulasze warzywne to najważniejsze dania obiadowe podczas diety dr Dąbrowskiej – są sycące i można je przyrządzać za każdym razem z innych składników. Ich dodatkową zaletą jest to, że możemy je przygotowywać w większej ilości i wekować w słoikach, oszczędzając tym samym czas.

Na początku warto przytoczyć proste przepisy na bigos i leczo warzywne, jakie proponuje sama autorka diety w swojej najsłynniejszej książce pt. „Przywracać zdrowie żywieniem” (wyd. Michalineum- CMM 2002).

Bigos jarski wg dr Ewy Dąbrowskiej – przepis

Składniki:

  • 1 główka kapusty słodkiej
  • opcjonalnie: garść kapusty kiszonej do smaku
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek lub inne ulubione przyprawy

Sposób wykonania:

  1. Kapustę słodką poszatkować, kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na małą kostkę, cebulę posiekać.
  2. Do dużego garnka wrzucić wszystkie przygotowane warzywa, dodać odrobinę wody aby przykryła dno i dusić pod przykryciem około 45 minut od czasu do czasu mieszając. Kapusta słodka w czasie duszenia zmniejszy swoją objętość i puści sok, który należy odparować.
  3. Pod koniec duszenia dodać do bigosu pastę pomidorową oraz przyprawy.

Leczo paprykowe wg dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej - paprykowe leczo na obiad

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej lub różnokolorowej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku.

Sposób wykonania:

  1. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę lub w piórka.
  2. W rondlu umieścić cebulę z odrobiną wody i gotować ją kilka minut aż zmięknie.
  3. Do rondla dodać paprykę oraz przecier pomidorowy i przyprawy – wszystko dusić do miękkości około 30 minut.

Leczo wielowarzywne

W ten sam sposób można przygotować leczo i gulasze z innych warzyw. Takie wielowarzywne leczo z mnóstwem aromatycznych przypraw proponują na przykład autorzy strony Wiecejnizzdroweodzywianie.pl, którzy są pasjonatami zdrowego odżywiania. W ich przepisie oprócz papryki znajduje się również cukinia, marchewka, pietruszka, seler i pomidory.

Warzywne zupy

Pomimo restrykcyjnych zasad, jakiej narzuca dieta dr Dąbrowskiej, obiad może być bardzo sycący – wystarczy, że będzie się składał z dwóch dań. Zupy z warzyw warto przygotowywać jak najczęściej, ponieważ skutecznie wypełniają żołądek, ale są jednocześnie niskokaloryczne i zdrowe.

Dr Ewa Dąbrowska poleca przede wszystkim klasyczne zupy warzywne typu „śmietnik”, które można przygotować ze świeżych warzyw, lub w razie braku czasu także z gotowych mieszanek mrożonych. W przypadku tych drugich należy uważać na skład – w zupie nie powinna znaleźć się np. fasolka szparagowa. Niestety zup nie wolno doprawiać śmietaną ani przyrządzać ich na bulionie mięsnym.

Warto natomiast mieć w słoikach lub butelkach własnej roboty wegański bulion z warzyw, który będzie stanowił aromatyczną i pełną smaku bazę pod różnorakie zupy.

Dietetyczny bulion warzywny – przepis

Dieta dr Dąbrowskiej - warzywny bulion

źródło zdjęcia: Getty ImagesALLEKO

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • mała ćwiartka kapusty
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa korzeniowe obrać, umyć i wrzucić do garnka z kawałkiem pora i kapustą. Cebulkę obrać z zewnętrznej skórki i opalić nad palnikiem, po czym dodać w całości do garnka.
  2. Wszystkie warzywa zalać wodą, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować bardzo powoli pod przykryciem około 2 godzin (im dłużej się go gotuje, tym jest bardziej esencjonalny).
  3. Gotowy bulion wystudzić i przecedzić. Ugotowane warzywa można wykorzystać do sałatki.

Orientalny bulion warzywny

Dla osób lubiących pikantne smaki ciekawą alternatywą może być orientalny bulion warzywny według przepisu z bloga Mamtonawidelcu.wordpress.com. Bulion jest pełen aromatycznych i rozgrzewających przypraw takich jak imbir, anyż, kmin rzymski, czy kurkuma.

Uwaga! W przepisie jest oliwa z oliwek, którą należy pominąć przy przygotowaniu bulionu według zasad diety dr Dąbrowskiej.

Zupy z kiszonek

Na bazie bulionu można przyrządzić wiele różnych zup, także z kiszonek, które są bardzo polecane przez dr Dąbrowską np.:

  • zupę ogórkową,
  • kapuśniak,
  • barszcz z kiszonych buraków.

Zupy krem z warzyw

Dieta dr Dąbrowskiej - zupy krem na obiad

Bulion może być też podstawą wielu zup typu krem, które są bardziej pożywne niż te normalne. Podczas postu Dąbrowskiej sprawdzą się na przykład następujące zupy krem:

  • zupa krem z pomidorów,
  • zupa z dyni,
  • zupa krem z brokułów,
  • zupa krem z buraków,
  • zupa krem z kalafiora i pietruszki,
  • zupa krem z porów.

Pomysłów na zupy krem jest mnóstwo – w zależności od kompozycji warzyw i doboru przypraw za każdym razem można uzyskać zupę o innym kolorze i smaku.

Normalnie zupy krem podaje się z grzankami lub groszkiem ptysiowym, które podczas diety są niestety zabronione. Zamiast tego można do zupy wrzucić kostki ugotowanej marchewki, dyni lub małe cząstki kalafiora. Można je również posypać zieleniną lub kiełkami.

Dieta dr Dąbrowskiej obiad – pomysłowe dania z warzyw

W obiadowym menu podczas postu dr Dąbrowskiej bardzo często występują grillowane warzywa wraz z bukietem surówek. Surówki i sałatki polecane są też na śniadania, dlatego pomysły na nie umieściliśmy m.in. w artykule: Dieta dr Dąbrowskiej: Śniadanie (porady i przepisy).

Najlepsze do grillowania są cukinie, bakłażany oraz papryka. Ponieważ podczas diety nie możemy użyć tłuszczu, należy je grillować na suchej patelni z nieprzywieralnym dnem lub np. na grillu elektrycznym.

Z warzyw można również przyrządzić wiele innych ciekawych dań np. zapiekanki warzywne lub gołąbki bez ryżu.

Gołąbki bez ryżu – przepis

Dieta dr Dąbrowskiej - gołąbki bez ryżu

źródło zdjęcia: Getty Images / Naked King

Składniki:

  • kilka dużych liści kapusty
  • 4 młode cukinie
  • 3 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały słoiczek pasty pomidorowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, szczypta chili

Sposób wykonania:

  1. Liście kapusty wrzucić na kilka minut do garnka z wrzątkiem, aby lekko zmiękły.
  2. Marchewkę obrać, cukinie umyć i zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Cebulę posiekać drobno, wrzucić do rondla z niewielką ilością wody i gotować aż zmięknie. Następnie dołożyć starte warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dodać odrobinę wody i dusić wszystko około 15 minut do miękkości i odparowania wody.
  3. W międzyczasie w osobnym garnku z bulionu, pasty pomidorowej i ulubionych przypraw przygotować sos pomidorowy.
  4. Powstały farsz z cukinii i marchewki nakładać na wystudzone liście kapusty i zawijać jak tradycyjne gołąbki.
  5. Gotowe gołąbki ułożyć w dużym garnku i zalać sosem pomidorowym. Garnek przykryć i gotować danie jeszcze przez około 30 minut, aby kapusta zmiękła, a smaki się „przegryzły”.

Farsz do gołąbków możemy również przygotować z marchewki i pietruszki np. według przepisu z bloga Okiemblondynki.pl, gdzie dla urozmaicenia smaku dodano także szpinak.

Spaghetti z cukinii

Dieta dr Dąbrowskiej - spaghetti z cukinii

źródło zdjęcia: Getty Images / ASIFE

Bardzo ciekawym pomysłem na dietetyczne danie obiadowe jest także spaghetti z cukinii – przepis umieściliśmy w naszym artykule Dieta dr Dąbrowskiej: Przykładowy jadłospis dzienny.

Makaron z cukinii przygotujemy bardzo prosto poprzez wycięcie z tego warzywa długich pasków przy pomocy np. obieraczki julienne. Makaron najlepiej smakuje z sosem pomidorowym z czosnkiem, bazylią i oregano, ale można go także wykorzystać jako dodatek do zup.

Dla osób, które zdecydują się na kurację odchudzająco-oczyszczającą według zasad, jakie zaleca dieta dr Dąbrowskiej obiad powinien być jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Powinien być nie tylko sycący, ale także smaczny, aby pomógł wytrwać na diecie przez cały zalecany okres kuracji (około 6 tygodni). W razie odczucia głodu między posiłkami dopuszcza dieta dr Dąbrowskiej przekąski. Z kolei ciepłe dania obiadowe często są polecane również na kolację, dlatego więcej pomysłów na warzywne potrawki znaleźć można w naszym artykule Dieta dr Dąbrowskiej kolacja.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Katarzyna Zet Katarzyna Zet [+ info]

Ekonomistka z wykształcenia, która na co dzień także zawodowo związana jest z branżą finansową. Od kilku lat zajmuje się także pisaniem poradników i artykułów przybliżających ludziom skomplikowany świat finansów m.in. w serwisie Pozyczasz.pl. W wolnych chwilach uwielbia jeździć na rowerze i słuchać audiobooków. Jej największą pasją są jednak podróże, z których zawsze przywozi mnóstwo pięknych wspomnień i zdjęć.

Zobacz również