Dieta dr Dąbrowskiej: Kolacja (porady i przepisy)

Zastawiasz się, co jeść podczas diety warzywno-owocowej? Sprawdź, jak smaczna może być według tego, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej kolacja!

 
Dieta dr Dąbrowskiej: Kolacja (porady i przepisy)
Co jeść na kolację podczas diety warzywno-owocowej? / źródło zdjęcia: Getty Images / DragonImages

Dieta dr Dąbrowskiej to popularna kuracja oczyszczająca organizm, która nie tylko pomaga zgubić zbędne kilogramy, ale także poprawia stan zdrowia. Wiele osób obawia się jednak rozpoczęcia diety, ponieważ jest ona bardzo restrykcyjna. Podczas kuracji trwającej nawet 6 tygodni wolno jeść wyłącznie warzywa i owoce, a potrawy z nich przyrządzać bez tłuszczu i innych wysoko odżywczych dodatków.

W naszej serii poradników przybliżyliśmy już, co można jeść na śniadania i obiady na diecie warzywno- owocowej. Dzisiaj podpowiemy, jak może wyglądać według zasad, jakie narzuca dieta dr Dąbrowskiej kolacja.

Jak powinna wyglądać kolacja podczas diety dr Dąbrowskiej?

Komponowanie posiłków wyłącznie z wybranych warzyw i owoców wydaje się trudne, dlatego też sama autorka kuracji dr Ewa Dąbrowska daje w swoich publikacjach wiele wskazówek na ten temat, łącznie z gotowymi przepisami na różne potrawy.

W proponowanym przez nią całodziennym menu dominują surówki, sałatki, soki warzywne, a także zupy oraz różne bigosy i gulasze warzywne na ciepło. Dania można dowolnie ze sobą zestawiać i jeść je w zasadzie w nieograniczonej ilości, ponieważ, tak czy owak, są niskokaloryczne.

Dokładne zasady diety oraz listę dozwolonych i zakazanych produktów znaleźć można w naszym artykule: Dieta dr Dąbrowskiej: Zasady, jadłospis, opinie.

Jeśli chodzi o wieczorny posiłek, dr Ewa Dąbrowska proponuje w jednej ze swoich książek („Przywracać zdrowie żywieniem” wyd. Michalineum CMM 2002r.), aby zjeść wyłącznie jabłko i wypić herbatę ziołową. To bardzo niewiele, jednak po kilku dniach diety taki posiłek może okazać się wystarczający, ponieważ uczucie głodu ma samoistnie zaniknąć ze względu na przestawienie się organizmu na odżywianie wewnętrzne.

Dietetyczna i lekka kolacja podczas diety dr Dąbrowskiej

źródło zdjęcia: Getty Images TasiPas

Dieta dr Dąbrowskiej kolacja – praktyczne wskazówki

Największy posiłek według dr Dąbrowskiej to obiad, który może składać się nawet z kilku potraw na zimno i ciepło. Tak naprawdę jednak wielkość poszczególnych posiłków, podobnie jak ich liczba w ciągu dnia, powinna zależeć od indywidualnych potrzeb osoby przeprowadzającej kurację.

Przykładowo osoby pracujące zawodowo podczas kuracji mogą odczuwać bardziej niż inni osłabienie i inne dolegliwości związane z niedoborami energii i wielu składników odżywczych. Należy pamiętać, że dieta dr Dąbrowskiej dostarcza maksymalnie 800 kcal w ciągu dnia, czyli mniej niż połowę normalnej dawki energii dla osoby dorosłej.

W przypadku takich osób lepszym rozwiązaniem jest jedzenie nawet 5-6 posiłków warzywno-owocowych w ciągu dnia, tak aby na bieżąco uzupełniać energię niezbędną do normalnego funkcjonowania. Wówczas posiłki można tak rozplanować, by rzeczywiście kolacja była najmniejszym i najlżejszym posiłkiem w ciągu dnia.

Sprawdź przykładowy jadłospis w trakcie diety: Dieta dr Dąbrowskiej jadłospis dzienny

Aby oszczędzić czas na przygotowanie poszczególnych posiłków, dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie dziennego menu wcześniej i rozplanowania go tak, aby na kolację móc zjeść np. resztę surówki pozostałej ze śniadania oraz resztę potrawki warzywnej z obiadu.

Wiele dań na ciepło np. gulasze warzywne można ugotować jednorazowo w większej ilości i część zawekować do słoików. Potem po powrocie z pracy, wystarczy zawartość słoika podgrzać i tym samym przygotować ciepłą kolację w 5 minut.

Dowiedz się więcej: Dieta dr Dąbrowskiej dla początkujących – porady

Dania z warzyw można wekować!

źródło zdjęcia: Getty Images monticelllo

Przykłady lekkich posiłków na kolację

Po zjedzeniu obfitego obiadu z warzyw można sobie pozwolić na lekką kolację, choćby w takiej postaci, jaką proponuje dr Ewa Dąbrowska, czyli jabłka i herbaty ziołowej. Skromny posiłek wieczorny będzie wystarczający także wtedy, jeśli w ciągu dnia jemy często i po trochu. Warto pamiętać, że dieta dr Dąbrowskiej przekąski dopuszcza podczas kuracji (np. na II śniadanie i podwieczorek), o ile składają się na nie produkty dozwolone.

Poniżej przedstawiamy pomysły na lekkie kolacje podczas diety dr Dąbrowskiej:

  • sok warzywny + surówka,
  • zupa krem + pół grejpfruta,
  • frytki z pietruszki bez tłuszczu z dipem pomidorowo- paprykowym + garść jagód,
  • kolorowa sałatka z wielu świeżych warzyw i zielonej sałaty,
  • surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką,
  • pieczone pomidory z ziołami + jabłko,
  • surówka ze świeżej kapusty z koperkiem + pieczone jabłko z cynamonem.

Przepisy na surówki znaleźć można w naszym artykule Dieta dr Dąbrowskiej Śniadanie, natomiast ciekawe pomysły na zupy oraz potrawki warzywne na ciepło przedstawione są w tekście Dieta dr Dąbrowskiej Obiad.

Dieta dr Dąbrowskiej - pieczone warzywa na kolację

źródło zdjęcia: Getty Images / Sarsmis 

Pomysły na ciekawe kolacyjne dania z warzyw

Niektóre osoby czas na gotowanie mają wyłącznie wieczorem, dlatego właśnie wtedy mogą sobie pozwolić na eksperymentowanie w kuchni i przyrządzenie bardziej urozmaiconego posiłku. Z warzyw, jakie są dozwolone podczas kuracji, można wyczarować wiele takich ciekawych dań – poniżej kilka przykładów wraz z przepisami.

Pizza warzywna – przepis

Składniki:

  • na ciasto: 1 duży kalafior, pół cebuli, szczypta oregano, soli i kurkumy
  • na sos: 250 ml przecieru pomidorowego, ząbek czosnku, szczypta soli, bazylii
  • na dodatki: kilka plasterków grillowanego bakłażana, papryka żółta, garść świeżej bazylii i płatków chili lub rukoli

Sposób wykonania:

  1. Połowę kalafiora ugotować do miękkości, następnie odcedzić, wystudzić i zblendować na gładką masę. Drugą połowę kalafiora zetrzeć na tarce, następnie wymieszać z pulpą kalafiorową, ziołami i drobno posiekana cebulką.
  2. Składniki na sos umieścić w rondelku (czosnek przecisnąć przez praskę) i gotować do odparowania nadmiaru wody – powinna powstać gęsta pasta pomidorowa.
  3. Ciasto z kalafiora rozsmarować na blasze pokrytej papierem do pieczenia, nadając mu okrągły kształt. Następnie blachę umieścić w piecu rozgrzanym do 180 stopni i piec około 30-40 minut – do momentu, aż ciasto stanie się zwarte i sztywne, ale nie spieczone.
  4. Wyjąc ciasto kalafiorowe z piekarnika i pokryć go sosem pomidorowym, grillowanymi plastrami bakłażana, papryką pokrojona w cienkie paski – całość posypać odrobiną płatków chili. Pizzę wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 10-15 minut. Po wyjęciu z pieca pizzę udekorować listkami bazylii lub rukoli.

Pizza ze spodem kalafiorowym jest tak ciekawym pomysłem, że doczekała się już wielu wariacji. Można na nią położyć cukinię, pomidory, brokuły i wiele innych warzyw. Tak przygotowana zgodnie z zasadami, jakie narzuca dieta dr Dąbrowskiej kolacja może być również sposobem na przyjęcie gości.

Papryka faszerowana – przepis

Dieta dr Dąbrowskiej - faszerowane papryki

źródło zdjęcia: Getty Images fotokris

Składniki:

  • 3 papryki w dowolnym kolorze
  • pół kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

Sposób wykonania:

  1. Papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych tak, aby zachować jednolity kształt warzyw.
  2. Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki, czosnek posiekać. Wszystkie tak przygotowane warzywa umieścić w rondelku i dusić pod przykryciem aż zmiękną, pod koniec dodając przyprawy.
  3. Kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do farszu marchewkowego, tak aby wizualnie zastąpił ryż.
  4. Przygotowaną masą nafaszerować papryki, następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlać wodę na wysokość około 1 cm. Następnie umieścić naczynie z paprykami w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni – piec około 30 minut.

Równie ciekawy pomysł na papryki faszerowane ma autorka bloga Klinikazdrowegojedzenia.pl. Jej farsz składa się z cukinii, pora, czosnku i koperku, a sam przepis dedykowany jest osobom na diecie dr Dąbrowskiej.

Sushi z warzyw – przepis

Dieta dr Dąbrowskiej - sushi z warzyw

źródło zdjęcia: Getty Images alfnqn

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 duże garście szpinaku
  • ząbek czosnku
  • pół kalafiora
  • kilka rzodkiewek
  • ogórek zielony
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora ugotować al dente (powinien być półtwardy), następnie wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masa powinna być w miarę jednolita, z wyraźnymi grudkami.
  2. Szpinak zblanszować, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie wszystko zblendować na gładką masę. Wystudzić.
  3. Rzodkiewkę i ogórka umyć, następnie pokroić w drobną kostkę.
  4. Cukinię umyć i pociąć wzdłuż na cienkie i długie paski. Następnie wrzucić je do garnka z gotującą się wodą i chwilę gotować, aż zrobią się miękkie i szkliste. Tak przygotowane paski z cukinii odcedzić i wystudzić.
  5. Paski z cukinii ułożyć na blacie jeden obok drugiego. Na każdym z nich rozsmarować warstwę kalafiorową. Następnie nałożyć cienką warstwę mieszanki rzodkiewkowo- ogórkowej. Paski powoli zwijać w ślimaki, tak aby wyglądem przypominały sushi.

Podobne warzywne sushi można zrobić z marchewki np. według przepisu znalezionego na blogu Zakreconywegeobiad.pl. Jest to przepis również przeznaczony dla osób stosujących post Dąbrowskiej. Warto w nim podpatrzeć także nieco inny sposób na rolowanie sushi – być może dla niektórych osób okaże się on dużo łatwiejszy.

Warto podkreślić, że zgodnie z tym, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej kolacja podczas kuracji oczyszczającej nie powinna być zbyt obfita. Zwykle wystarczy surówka, sałatka, sok oraz owoc. Jednak od czasu do czasu warto zrobić sobie przyjemność i ugotować coś wyjątkowego, choćby inspirując się powyższymi przepisami. Powyższe dania, podobnie jak te na obiady i śniadania udowadniają także, że choć dietę nazywa się postem, tak naprawdę można podczas niej sporo jeść i to całkiem smacznie i różnorodnie.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Katarzyna Zet Katarzyna Zet [+ info]

Ekonomistka z wykształcenia, która na co dzień także zawodowo związana jest z branżą finansową. Od kilku lat zajmuje się także pisaniem poradników i artykułów przybliżających ludziom skomplikowany świat finansów m.in. w serwisie Pozyczasz.pl. W wolnych chwilach uwielbia jeździć na rowerze i słuchać audiobooków. Jej największą pasją są jednak podróże, z których zawsze przywozi mnóstwo pięknych wspomnień i zdjęć.

Zobacz również