Dieta dr Dąbrowskiej: Przykładowy jadłospis dzienny (przepisy)

Nie wiesz co jeść podczas postu Dąbrowskiej? Sprawdź, jaki proponuje dieta dr Dąbrowskiej jadłospis dzienny i poznaj przepisy na dania z warzyw!

 
Dieta dr Dąbrowskiej: Przykładowy jadłospis dzienny (przepisy)
Jak wygląda jadłospis dzienny składający się wyłącznie z warzyw i owoców? / źródło zdjęcia: Getty Images / seb_ra

Dieta owocowo-warzywna dr Dąbrowskiej to rodzaj postu, który ma za zadanie oczyścić organizm z toksyn, przywrócić mu równowagę, a także pomóc zgubić zbędne kilogramy. Poniżej przedstawiamy, jak powinien wyglądać jadłospis dzienny według tego, co zaleca dieta dr Dąbrowskiej, a także przykładowe przepisy na poszczególne posiłki.

Dieta dr Dąbrowskiej – najważniejsze zasady postu

Dieta dr Dąbrowskiej składa się tak naprawdę z dwóch etapów. Post oparty na jedzeniu wyłącznie warzyw i owoców jest pierwszym etapem planu dietetycznego, mającym oczyścić organizm i pobudzić odżywianie wewnętrzne w celu pozbycia się zwyrodniałych komórek i złogów tłuszczowych.

Czas trwania diety

Post powinien trwać około 6 tygodni, ale można również stosować go częściej po kilka dni.

Dzienna dawka kalorii i liczba posiłków

Podczas diety powinniśmy przyjmować w ciągu dnia od około 400 kcal do 800 kcal, jednak nie ma ścisłych wytycznych w tej kwestii, podobnie jak co do liczby posiłków.

Produkty dozwolone podczas diety

Dieta dr Dąbrowskiej jadłospis dzienny podczas postu opiera wyłącznie na warzywach i owocach, ale nie wszystkich. Dopuszczalne są przede wszystkim:

  • warzywa niskoskrobiowe i ubogie w wartości odżywcze: marchewka, buraki, pietruszka, rzodkiewka, kapusta (świeża i kiszona), pomidory, papryka, kalafior, cebula, czosnek, ogórki (świeże i kiszone), dynia, cukinia, kalarepa, sałaty zielone, natka pietruszki, szczypior, szpinak, jarmuż, seler naciowy.
  • niskokaloryczne i raczej kwaśne owoce: jabłka, grejpfruty.

Z powyższych składników można przyrządzać surówki, dania na ciepło (również zupy), soki warzywne i owocowe.

Produkty zakazane w diecie

Podczas postu nie wolno używać następujących produktów:

  • mleka, śmietany, serów, jogurtów i innych produktów nabiałowych,
  • mięsa, ryb,
  • pieczywa i innych produktów zbożowych np. kasz,
  • tłuszczu (nawet oleju roślinnego),
  • ziemniaków,
  • awokado,
  • warzyw strączkowych (np. fasoli, soczewicy, ciecierzycy),
  • słodkich owoców.

Nie można jeść oczywiście słodyczy, jednak odrobinę cukru można dodawać do przyprawiania potraw, podobnie jak sól i zioła. W czasie diety wykluczone jest picie alkoholu, mocnej herbaty, kawy oraz palenie papierosów.

Dowiedz się więcej: Dieta dr Dąbrowskiej dla początkujących – porady

Dieta dr Dąbrowskiej - jadłospis dzienny złożony z warzyw i owoców

Dieta dr Dąbrowskiej: jadłospis dzienny – przepisy

Na pierwszy rzut oka zasady postu Dąbrowskiej są tak restrykcyjne, a zakres dozwolonych produktów tak ubogi, że trudno sobie wyobrazić ciekawe posiłki podczas diety. Na szczęście sama jej autorka przygotowała mnóstwo gotowych przepisów i pomysłów na śniadania, obiady i kolacje, które opublikowała w swoich licznych książkach oraz na swojej oficjalnej stronie internetowej.

Trzeba przyznać, że dzięki temu dietetyczne menu okazuje się bardzo różnorodne i smaczne. Poniżej przedstawiamy jadłospis dzienny oraz wybrane przepisy sugerowane przez dr Ewę Dąbrowską na I etap diety, czyli post warzywno-owocowy. Mamy dla Was też kilka propozycji na dania według zasad postu Dąbrowskiej zaprezentowane przez blogerów.

Dieta dr Dąbrowskiej – jadłospis dzienny nr 1

Śniadanie: szklanka soku pomidorowego, słaba herbata bez cukru, 2 jabłka

Obiad: zupa jarzynowa, bukiet surówek, bigos z kapusty

Kolacja: jabłko i herbata ziołowa

Wegański bigos z kapusty

Dieta dr Dąbrowskiej - jadłospis dzienny - bigos

źródło zdjęcia: Getty Images / Qwart

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek, liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić drobno, kapustę poszatkować i włożyć wszystko do garnka. Zalać niewielką ilością wrzątku (aby woda przykryła dno) i gotować na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach na tarce.
  3. Po około 20 minutach gotowania kapusty dodać do garnka starte jabłka, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać oraz dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.

Aromatyczny przepis na jarski bigos

Dieta dr Dąbrowskiej - jadłospis dzienny - jarski bigos

źródło zdjęcia: Getty Images / Mariha-kitchen

Jarski bigos to najbardziej znane danie, jakie proponuje dieta Dąbrowskiej. Menu codzienne podczas postu zawiera najczęściej właśnie odmianę tego bigosu lub leczo. Powyższy przepis można modyfikować poprzez dodanie do niego np. kapusty kiszonej, innych warzyw oraz oczywiście innych przypraw, jakie lubimy. Ciekawy pomysł na ten jarski bigos ma na przykład autorka bloga KulinarnePrzygodyGatity.pl, która do podstawowego przepisu dodaje kapustę kiszoną i śliwki suszone, a także podkręca smak potrawy ziarenkami jałowca oraz suszoną papryką.

Prosta surówka z marchewki

Dieta dr Dąbrowskiej - jadłospis dzienny - surówka z marchewki

źródło zdjęcia: Getty Images / PoppyB

Składniki:

  • 2 marchewki (najlepiej ekologiczne)
  • ćwiartka niewielkiej kapusty
  • 1 duże jabłko (lub 2 małe)
  • cebula
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, posolić i odstawić, aby zmiękła.
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Jabłka zetrzeć na tarce.
  4. Cebulę drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z cytryny.

Dieta dr Dąbrowskiej – jadłospis dzienny nr 2

Śniadanie: szklanka soku ze szpinaku, pomidorów i marchewki

Obiad: zupa ogórkowa i leczo z dyni

Kolacja: surówka z buraka, jabłka, cebuli i soku z cytryny

Leczo z dyni

Dieta dr Dąbrowskiej - jadłospis dzienny - leczo

źródło zdjęcia: Getty Images / Szakaly

Składniki:

  • dynia – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • czerwona papryka – 2 sztuki
  • przecier pomidorowy – 250 ml
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Papryki obrać i pokroić w większe kwadraty.
  4. W rondlu umieścić pokrojoną cebulę, zalać wrzątkiem i gotować chwilę do miękkości.
  5. Dodać do rondla dynię, paprykę, przecier oraz przyprawy, wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości.

Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy z dyni

Przepis na postne leczo wielowarzywne

Dieta dr Dąbrowskiej - jadłospis dzienny - leczo

źródło zdjęcia: Getty Images / Nikolay_Donetsk

Leczo można przyrządzić także z innych warzyw np. selera naciowego, cukinii, papryki, marchewki, koncentratu pomidorowego, czosnku i cebuli – taki pomysł na dietetyczną potrawkę według zasad diety Dąbrowskiej ma Anna Laskowska, autorka bloga DietetycznieSiostro.blogspot.com. Warto wykorzystać jej pomysł nie tylko na to danie, ale także na przygotowanie większej ilości potrawy i zawekowania go w słoikach. Dzięki temu można przyrządzić za jednym razem zdrowy posiłek na kilka dni.

Więcej przepisów znajdziecie np. na stronie internetowej autorki diety: ewadabrowska.pl – dział z przepisami prowadzi synowa lekarki, Beata Anna Dąbrowska.

Dieta dr Dąbrowskiej – jadłospis dzienny nr 3

Śniadanie: ulubiony koktajl warzywno-owocowy, dowolna surówka oraz pieczone buraki z papryką

Obiad: zupa krem z dowolnych warzyw, makaron z cukinii z sosem pomidorowym, surówka

Kolacja: cukinia faszerowana, pieczone jabłko

Pieczone buraki z papryką

Dieta dr Dąbrowskiej - jadłospis dzienny - sałatka z buraka

źródło zdjęcia: Getty Images / iko636

Składniki:

  • 3-4 buraki
  • 2 papryki czerwone
  • czerwona cebula
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Buraki i papryki umyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 25 minutach wyjąć delikatnie paprykę i odstawić do wystudzenia. Buraki piec jeszcze przez około 1-1,5 godziny do miękkości.
  2. Z wystudzonej papryki zdjąć skórkę, następnie pozbawić warzywa gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
  3. Buraki po wyciągnięciu z piekarnika wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Cebulkę bardzo drobno posiekać i ewentualnie poddusić w rondelku z wodą do miękkości (niekoniecznie).
  5. Buraki, paprykę i cebulkę dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Podawać na ciepło lub zimno.

Z pieczonych buraczków można również skomponować inne sałatki np. z dodatkiem ogórków kiszonych oraz jabłka.

Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym

Dieta dr Dąbrowskiej - jadłospis dzienny - cukinia

źródło zdjęcia: Getty Images / ALLEKO

Składniki:

  • cukinia – 1 duża lub 2 mniejsze
  • przecier pomidorowy – 300 ml
  • czosnek – 1 ząbek
  • przyprawy: suszone oregano, bazylia, sól, pieprz, szczypta cukru
  • listki świeżej bazylii do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Cukinię obrać ze skórki i obieraczką do warzyw julienne wyciąć z niej cienkie paski „makaronowe”.
  2. Do rondelka wlać przecier pomidory z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Sos dusić około 20 minut.
  3. Do gotowego sosu wrzucić makaron z cukinii i całość podgrzewać aż cukinia zmięknie.
  4. Podawać na ciepło z listkami świeżej bazylii.

Przepis na pyszny makaron z cukinii z pomidorową salsą

Dieta dr Dąbrowskiej - jadłospis dzienny - spaghetti vege

źródło zdjęcia: Getty Images / Jultud

W sezonie letnim, gdy świeże pomidory są słodkie i smaczne, można przyrządzić makaron z cukinii z salsą ze świeżych pomidorów np. według przepisu autorki bloga ammniam.pl. W tym przypadku zimną salsę podaje się z makaronem na ciepło po podgrzaniu go na patelni z podduszonym w wodzie czosnkiem.

Dieta dr Dąbrowskiej a jadłospis dzienny – wskazówki

Standardowo dieta Dąbrowskiej jadłospis ma zwykłe oparty na 3 głównych posiłkach. Ponieważ składają się na nie bardzo niskokaloryczne danie, lepiej jest przygotowywać w ciągu dnia 5-6 mniejszych posiłków. Dzięki temu można złagodzić uczucie głodu, które pojawia się szczególnie na początku postu. Warto pamiętać także o wypijaniu około 1,5 litra płynów w ciągu dnia, najlepiej pod postacią niegazowanej wody, soków warzywno-owocowych (własnej roboty) oraz herbatek owocowych i ziołowych.

Dr Dąbrowska radzi codzienne menu uzupełniać o warzywa kiszone – np. ogórki, buraki, czy kapustę. Zawierają one bakterie kwasu mlekowego, które oprócz dobroczynnego działania na cały organizm, pomagają strawić błonnik, dostarczany podczas diety warzywno-owocowej w znacznej ilości. Nadmiar błonnika może również powodować różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego – dlatego dr Dąbrowska zaleca codziennie jeść czosnek i cebulę, które likwidują bakterie gnilne, a także przyprawy i zioła np. kminek przeciwdziałający wzdęciom.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Katarzyna Zet Katarzyna Zet [+ info]

Ekonomistka z wykształcenia, która na co dzień także zawodowo związana jest z branżą finansową. Od kilku lat zajmuje się także pisaniem poradników i artykułów przybliżających ludziom skomplikowany świat finansów m.in. w serwisie Pozyczasz.pl. W wolnych chwilach uwielbia jeździć na rowerze i słuchać audiobooków. Jej największą pasją są jednak podróże, z których zawsze przywozi mnóstwo pięknych wspomnień i zdjęć.

Zobacz również