Coraz częściej słyszy się o ekologicznym stylu życia, a sklepy oferują różnego rodzaju produkty EKO i BIO – od żywności, po kosmetyki, a nawet ekologiczne środki czystości. Opatrzone są one specjalnym logo w postaci liścia na zielonym tle (tzw. euroliść), które to odróżnia produkty ekologiczne, od konwencjonalnych. Co warto wiedzieć o produktach certyfikowanych tych znakiem? Co oznaczają poszczególne nazwy?
Ekologiczny, czyli jaki?
Żywność ekologiczna to taka, która została wyprodukowana metodami rolnictwa ekologicznego, a więc bez nawozów sztucznych i bez pestycydów (dozwolone są natomiast naturalne środki ochrony w postaci np. nawozów roślinnych i mineralnych wyprodukowanych z surowców występujących w przyrodzie). Dzięki harmonijnej współpracy człowieka z przyrodą, możliwe jest więc wytworzenie żywności bezpiecznej i posiadającej wysoką jakość.
Normy rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego są bardzo restrykcyjne – certyfikat można uzyskać jedynie po spełnieniu określonych warunków. Specjalne metody produkcji (np. metody mechaniczne i biologiczne) nie są tanie i wymagają dużego nakładu pracy. Przekłada się to na finalną cenę produktów ekologicznych – często są one droższe od konwencjonalnych, ale nie jest to regułą.
Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik >>
Jak najłatwiej rozpoznać produkty EKO?
Opatrzone są one unijnym logiem, obrazującym białe gwiazdki ułożone w kształt liścia na zielonym tle (tzw. euroliść). Zdrowe jedzenie „z listkiem” najczęściej można zakupić w sklepie ekologicznym (eko sklepie), na tzw. BioBazarach, a nawet w supermarketach w dziale ze zdrową żywnością.
źródło: aboneobio.com
Produkty EKO, BIO i ORGANIC – czym się różnią?
Mówiąc o eko sklepach i BioBazarach może nasunąć się pytanie: czym właściwie różnią się pojęcia EKO, BIO i ORGANIC, tak często stosowane w odniesieniu do zdrowej żywności.
Każde z tych słów można rozwinąć w następujący sposób:
- EKO to skrót od słowa ekologiczny,
- BIO to skrót od słowa biologiczny,
- ORGANIC (z j. ang.) to organiczny.
W Polsce nazwy te są stosowane wymiennie i w praktyce oznaczają to samo – takie produkty wytwarzane są zgodnie z normami przyjaznymi dla środowiska, czyli bez użycia żadnych chemicznych środków ochrony roślin.
Skąd takie „problematyczne” nazewnictwo?
Wiąże się ono ściśle z nazwami stosowanymi w poszczególnych krajach UE. Przykładowo, Francuzi i Portugalczycy lubują się w nazwie „BIO”, Anglicy z kolei preferują słowo „organic”, a Polacy często sięgają po produkty „ekologiczne” – w praktyce nazwy te oznaczać będą takie same produkty i muszą być oznakowane unijnym euroliściem.
Uwaga! Jeżeli produkty reklamowane są pod nazwą EKO, BIO lub ORGANIC, lecz na etykiecie brak takiego certyfikatu – warto zapytać sprzedawcę o ukazanie stosownej dokumentacji. Dotyczy to zwłaszcza świeżych warzyw i owoców.
Szczegółowe informacje prawne na temat rolnictwa ekologicznego można znaleźć w rozporządzeniu Rady (UE) nr 834/2007 art. 23 oraz ustawie z dnia 25 czerwca 2009r o rolnictwie ekologicznym.
ZOBACZ RÓWNIEŻ