Najsmaczniejsze ciasta wigilijne na świąteczny stół

Czy już wiesz, które ciasta wigilijne przygotować na nadchodzące święta? Poznaj najsmaczniejsze, tradycyjne wypieki kuchni polskiej na Boże Narodzenie!

 
Najsmaczniejsze ciasta wigilijne na świąteczny stół
Pyszne i aromatyczne ciasta wigilijne, na które czekają wszyscy domownicy

Za wyjątkową atmosferę polskiej Wigilii w dużej mierze odpowiadają niesamowite zapachy unoszące się z kuchni już na wiele dni przed świętami. Najpiękniej pachną tradycyjne ciasta wigilijne, ponieważ w ich składzie znaleźć można miód, cytrusy, bakalie i wyjątkowo aromatyczne przyprawy korzenne.

Podczas świąt Bożego Narodzenia w polskich domach zwykle nie może zabraknąć piernika oraz makowca. Jednak lista tradycyjnych wypieków na Wigilię jest o wiele dłuższa – poniżej przedstawiamy te najsmaczniejsze i najbardziej lubiane.

Piernik – staropolski przysmak świąteczny

Najsmaczniejsze ciasta wigilijne na świąteczny stół - piernik

Pachnący miodem i przyprawami piernik to ciasto kojarzące się wyjątkowo ze świętami Bożego Narodzenia. Pierwsze miodowniki jadane były przez pogańskich Słowian, ale znaną dzisiaj recepturę piernika rozwinięto dopiero w średniowieczu, ponieważ właśnie wtedy do Europy trafiły przyprawy korzenne, niezbędny składnik tego pysznego i aromatycznego ciasta.

Choć dzisiaj pierniki znane są głównie jako ciasta wigilijne, przed wiekami jadane były przez cały rok, często nawet jako zakąska do wódki. Uznawany za najlepszy piernik staropolski przygotowuje się dzisiaj dokładnie tak jak kiedyś, czyli m.in. z mąki, miodu i przypraw korzennych (goździków, kardamonu, cynamonu, pieprzu itp.).

Godny uwagi przepis znajdziemy na stronie chillibite.pl, gdzie przygotowanie piernika świątecznego autorka podzieliła na 3 etapy.

  1. Pierwszy to przygotowanie ciasta – należy je zrobić najpóźniej w Mikołajki, czyli 6 grudnia. Takie ciasto powinno długo dojrzewać, dlatego warto je przygotować właśnie nawet miesiąc przed Wigilią. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce bądź w spiżarni.
  2. Wyrobione ciasto piernikowe należy upiec kilka dni przed świętami – to drugi etap przygotowania tego aromatycznego ciasta. Świąteczny piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi lub masą orzechową.
  3. Ostatnim etapem jest pokrycie piernika lukrem lub czekoladową polewą – można to zrobić dzień przed Wigilią bądź w wigilijny poranek.

Dowiedz się więcej: Dekoracja stołu wigilijnego – 7 ciekawych pomysłów

Co jednak zrobić, kiedy Wigilia tuż, tuż, a my dopiero szykujemy się do świątecznych wypieków? Czy piernik jest już na straconej pozycji i należy o nim zapomnieć? Absolutnie nie! Możemy skorzystać z pomysłu na przepis znajdujący się na blogu malacukierenka.pl, którego wykonanie autorka przygotowała również w formie filmu instruktażowego w serwisie YouTube, który załączamy poniżej.

Taki piernik jest ekspresowy wykonaniu, dzięki czemu z powodzeniem może królować na świątecznym stole, nawet jeśli bożonarodzeniowe wypieki pozostawiliśmy na ostatnią chwilę.

Piernik wykonany według przepisu Małej Cukierenki jest niezwykle aromatyczny – warto zwrócić uwagę, że zamiast przyprawy do piernika zastosowana została własna mieszanka korzennych przypraw: cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa i ziele angielskie. Postarajmy się przygotować piernik na dzień przed Wigilią, aby powidła śliwkowe dobrze połączyły się z ciastem – dzięki temu nasz wypiek będzie jeszcze smaczniejszy!

Makowce – najbardziej polskie ciasta wigilijne

Najsmaczniejsze ciasta wigilijne na świąteczny stół - makowiec

W kuchni polskiej makowce to typowe ciasta wigilijne. Na ziemiach polskich mak od wieków był jadany podczas Wigilii, ponieważ według wierzeń ludowych miał przez to zapewniać szczęście oraz urodzaj.

Tradycyjny polski makowiec na Wigilię przygotowywany jest z ciasta drożdżowego i zwykle ma formę strucli, tworzącą w przekroju charakterystyczną spiralę.

Kiedyś mak do makowca trzeba było gotować w mleku i przekręcić kilkakrotnie przez maszynkę, a także doprawić rodzynkami, orzechami, miodem itp. Dzisiaj przygotowanie pysznego makowca jest o wiele łatwiejsze niż kiedyś, ponieważ w sklepach dostępne są gotowe masy makowe.

Nam szczególnie przypadł do gustu przepis na makowca ze strony coutellerie.pl. Dlaczego? Już sama nazwa – Makowiec wg Małgorzaty Musierowicz – brzmi zachęcająco, zwłaszcza dla fanów pisarki. Na blogu znajdziemy dokładne instrukcje, w jaki sposób wykonać takie świąteczne ciasto.

Z maku przygotowuje się także inną znaną potrawę wigilijną, kutię. Jest to przysmak kresowy przyrządzany wciąż w wielu polskich domach. Kutia robiona jest z ziaren pszenicy, maku oraz miodu i wzbogacana często o dodatki w postaci rodzynek, orzechów i migdałów.

Dowiedz się więcej: Najpiękniejsze tradycje wigilijne w Polsce

Niezawodne serniki i szarlotki

Oba rodzaje wypieków to często przyrządzane w polskich domach ciasta na święta, które piecze się także na inne okazje np. imieniny, wesela, czy po prostu niedzielny podwieczorek.

Tradycyjny polski sernik świąteczny przygotowuje się z mielonego twarogu, wielu jajek, mąki i śmietany, dlatego jest to dość ciężkie i kaloryczne ciasto. Być może właśnie dlatego dużo popularniejszy stał się ostatnio sernik na zimno, który można przyrządzić nawet z lekkiego jogurtu.

Niebanalnym świątecznym wypiekiem będzie sernik-zebra, który zachwyca swoim wyglądem i smakuje wybornie. Główne składniki niezbędne do jego przygotowania to: twaróg, masło, jaja, cukier, kakao i budynie śmietankowy oraz czekoladowy. Ciasto przygotujemy w zaledwie 20 minut, a podczas pieczenia (1 godz. 50 min.) możemy zrelaksować się, popijając ulubioną kawę lub herbatę. Autorką przepisu jest Anna, która na swoim blogu aniagotuje.pl zdradza nam krok po kroku, jak wykonać ten niesamowity przysmak świąteczny.

Dowiedz się więcej: Zdrowe odżywianie – poradnik

Najsmaczniejsze ciasta wigilijne na świąteczny stół - sernik

Szarlotka również doczekała się w Polsce wielu odmian. Na Boże Narodzenie na to pyszne i zdrowe ciasto do jabłek dodaje się szczyptę cynamonu i odrobinę wanilii. Pani Iza na swojej stronie Smaczna Pyza prezentuje nam przepis na pyszny śmietankowy jabłecznik z kruszonką oraz dużą ilością owoców. Z pewnością taką szarlotkę warto przygotować dla rodziny i gości – dodatek korzennych przypraw podkreśli zimowy czas, a cukrowe gwiazdki dodatkowo podkreślą, że Boże Narodzenie tuż, tuż…

Najsmaczniejsze ciasta wigilijne na świąteczny stół - szarlotka

Dowiedz się więcej: Wigilia: Jak przygotować pierwsze rodzinne święta?

Keksy, ciasteczka i pierniczki – świąteczne wypieki dla każdego

Jeśli chodzi o pozostałe tradycyjne ciasta wigilijne, to z pewnością należą do nich keksy, pierniczki oraz inne małe ciasteczka.

Zawierający dużą ilość bakalii keks w klasycznej wersji przyrządzany jest zwykle z kilku jajek (lub samych białek) i białej mąki. Dzisiaj jednak można spotkać wiele jego unowocześnionych i zdrowszych receptur np. na keks bez mąki lub keks z mąki razowej.

Interesujący przepis na keks bez cukru proponuje nam autorka bloga Taste me! Cukier został tu zastąpiony ksylitolem, czyli naturalnym słodzikiem, zwanym także cukrem brzozowym. Ciasto zawiera także mnóstwo bakalii (700 g), dzięki którym uzyskamy pożądany smak i wygląd ciasta.

Dowiedz się więcej: Wigilia bez glutenu, mleka i jajek – jak to zrobić łatwo i smacznie?

Najsmaczniejsze ciasta wigilijne na świąteczny stół - keks

Pieczenie pierniczków na Boże Narodzenie i ozdabianie ich potem lukrem to zajęcie lubiane szczególnie przez dzieci. Co ciekawe, w wielu domach powraca dawna tradycja wieszania pierniczków na choince. Podobnie jak piernik, także pierniczki należy przygotować 3-4 tygodnie przed Wigilią. Im wcześniej się je upiecze, tym smaczniejsze będą podczas świąt.

Najsmaczniejsze ciasta wigilijne na świąteczny stół - pierniczki

Zamiast pierniczków na Boże Narodzenie można przygotować także inne ciasteczka. Najlepsze będą te z dodatkiem przypraw korzennych np. z cynamonem, a także z orzechami, makiem czy migdałami, czyli tymi dodatkami, które najbardziej kojarzą się nam z Wigilią.

Dowiedz się więcej: Ciasteczka owsiane – zdrowe słodycze?

Szybki i łatwy przepis na kruche ciasteczka świąteczne proponują nam autorzy serwisu Siostra Ania. Zaproponowane słodkości są esencją Świąt – pyszne, słodkie i korzenne. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu (potrzebujemy jedynie 6 składników), a na pieczenie powinniśmy przeznaczyć ok. 15 minut.

Taki przepis to świetny pomysł na spędzenie miłego, rodzinnego popołudnia. Szczególnie dzieci będą zachwycone możliwością dekorowania własnoręcznie przygotowanych ciasteczek! Nie zapomnijmy o polewie czekoladowej lub specjalnych, kolorowych pisakach do dekoracji ciast!

Najsmaczniejsze ciasta wigilijne na świąteczny stół - ciasteczka

Charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasta wigilijne to z pewnością te przysmaki świąteczne, na które czeka się najbardziej. Niektóre z nich, jak piernik czy makowiec smakują najlepiej właśnie w Boże Narodzenie. Choć ciasta te można kupić przed świętami w każdym sklepie i cukierni, swoim smakiem nigdy nie zastąpią tych przyrządzonych własnoręcznie w domu, według tradycyjnych receptur i z najlepszych składników.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Hintigo Hintigo [+ info]

HINTIGO to źródło najlepszych rozwiązań, porad i inspiracji, pozwalających szybko i skutecznie rozwiązać problemy życia codziennego. Wierzymy, że podejmowanie decyzji staje się łatwiejsze kiedy dysponujemy kompletnymi i rzetelnymi informacjami. Pragniemy, aby każdy użytkownik odwiedzający nasz portal znalazł dokładnie to, czego w danym momencie poszukuje - odpowiedzi na pytanie, porady, instrukcji, przewodnika.

Zobacz również