Chorwacja: potrawy, których musisz spróbować (kuchnia chorwacka)

Poznaj najsłynniejsze potrawy Istrii i Dalmacji, a także dowiedz się, z jakich alkoholi i słodyczy słynie Chorwacja. Odkryj tradycyjne chorwackie dania!

Chorwacja: potrawy, których musisz spróbować (kuchnia chorwacka)
Jedzenie w Chorwacji to nie tylko dania kuchni śródziemnomorskiej / źródło zdjęcia: Depositphotos / magicinfoto

Spędzając wczasy w Chorwacji, można liczyć na piękną pogodę, wspaniały wypoczynek nad morzem Adriatyckim oraz mnóstwo ciekawych miejsc do zwiedzania. Atrakcji w Chorwacji bez wątpienia nie brakuje, a jedną z nich jest możliwość spróbowania potraw lokalnej kuchni, która czerpie z tradycji szeroko pojętej kuchni śródziemnomorskiej, ale także z kuchni środkowoeuropejskiej oraz tureckiej.

Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik po chorwackiej kuchni: Chorwacja: potrawy, których musisz spróbować.

Jedzenie w Chorwacji – gdzie się stołować, by było smacznie i tanio?

Wielu turystów decydujących się na wakacje w Chorwacji, wybiera noclegi z możliwością przyrządzania posiłków we własnym zakresie. Jest to możliwe na kempingach, a także kwaterach prywatnych i w apartamentach. Produkty tanio można kupić w supermarketach oraz na lokalnych targach, gdzie dostać można świeże ryby i owoce morza, mięso oraz warzywa i owoce.

Dowiedz się więcej: Chorwacja: apartamenty – jak i gdzie szukać noclegu? >>

Choć ceny żywności w Chorwacji nie są wygórowane, to jednak ceny w restauracjach w modnych kurortach bywają dość wysokie. Na samodzielnym przygotowywaniu posiłków można sporo zaoszczędzić, jednak smaki chorwackiej kuchni są na tyle ciekawe, że warto kilka razy wybrać się do lokalnych restauracji i spróbować regionalnych dań.

Aby zjeść dobrze i tanio, warto zamiast restauracji (chorw. restoran) wybierać tawerny (chorw. konoba), które mają bardziej swojski styl i serwują lokalne przysmaki w rozsądnych cenach.

Proponowane w takich miejscach tradycyjne potrawy różnią się w poszczególnych regionach Chorwacji – wzdłuż wybrzeża Adriatyku dominują dania z ryb i owoców morza, a także lekkie dania mięsne z grilla z dodatkiem pieczywa oraz świeżych lub grillowanych warzyw, natomiast w Chorwacji śródlądowej częściej serwuje się pieczenie i gulasze, sery, grzyby, polenty, makarony i warzywa korzeniowe.

Chorwacja: potrawy - owoce morza

źródło zdjęcia: Depositphotoshalina_photo

Chorwacja: potrawy typowe dla Istrii

Położony w północnej części Chorwacji półwysep Istria pod wieloma względami przypomina Włochy, do których także częściowo należy. Tutejsza kuchnia bardzo wiele czerpie z kuchni włoskiej, czego dowodem są najpopularniejsze tutejsze dania i smaki:

  • przystawki dojrzewająca na wietrze szynka pršut, sery (owcze i krowie), oliwki (z lokalnych gajów oliwnych),
  • dania z truflami zbiera się je w północnej Istrii np. w okolicach Motovun,
  • zupa maništra zupa warzywna podobna do włoskiej minestrone,
  • makarony (również typowo włoskie gnocchi i ravioli) – regionalny istryjski makaron nazywa się fuži – podawany jest często z gulaszem z dziczyzny lub sosem z truflami,
  • owoce morza (najlepsze są serwowane w okolicach Kanału Limskiego, gdzie są hodowane – warto tu zjeść m.in. małże, kalmary, sałatkę z ośmiornicy, świeże ostrygi).

Chorwacja: potrawy - szynka parmeńska

źródło zdjęcia: Depositphotos / lisovskaya

Chorwacja: potrawy typowe dla Dalmacji

W Dalmacji, czyli południowej części Chorwacji, dominuje lekka kuchnia śródziemnomorska oparta głównie na rybach, owocach morza i warzywach, ale także na drobiu i jagnięcinie (w Dalmacji bardzo rzadko jada się wieprzowinę).

Najczęściej serwowane tutaj dania to między innymi:

  • przystawki: wędzona szynka prosciutto, sery i oliwki,
  • zupa rybna,
  • pašticada – najsłynniejsze danie dalmatyńskie, czyli duszona cielęcina lub wołowina podawana z gnocchi,
  • arambašići – faszerowane liście winogron (danie znane jest również w kuchni greckiej),
  • brudet – wolno gotowany gulasz rybny z dodatkiem pomidorów podawany najczęściej z polentą (w Dalmacji mówi się na to włoskie danie palenta),
  • smażone sardynki.

Dowiedz się więcej: Dubrownik: Restauracje TOP 11. Gdzie zjeść smacznie i tanio? >>

Chorwacja potrawy - sardynki

źródło zdjęcia: Depositphotos / fotovincek

Chorwacja: potrawy spotykane w całym kraju

W chorwackich tawernach (chorw. konoba) w miejscowościach turystycznych bardzo często serwowane są dania z grilla (chorw. sa žara) i są to przeważnie przeróżne ryby (np. makrela z grilla – skuša sa žara lub dorada, czyli orada sa žara) oraz mięsa (np. szaszłyki) podawane z pieczywem lub frytkami i surówką.

Dowiedz się więcej: Zagrzeb: Restauracje TOP 11. Gdzie zjeść smacznie i tanio? >>

Warto pamiętać, że ryby w Chorwacji są bardzo popularne wzdłuż całego wybrzeża Adriatyku. Oprócz tego jest kilka dań, które spotkać można w różnych regionach Chorwacji, a nawet w innych krajach bałkańskich. Przedstawiamy je poniżej.

Buzara – chorwacki sposób na owoce morza (głównie langustynki) stosowany zarówno w Istrii, jak i Dalmacji, polegający na przyrządzeniu ich z dodatkiem oliwy z oliwek, białego wina, czosnku i natki pietruszki.

W Dalmacji dodaje się także do tego dania przecier z pomidorów oraz okruchy chleba lub bułkę tartą w celu zagęszczenia sosu.

 

Peka – jedno z najpopularniejszych chorwackich dań, czyli pieczeń z mięsa (lub owoców morza) i warzyw, przygotowana w specjalnym naczyniu umieszczanym w piecu i pokrywanym żarem.

Chorwacja: potrawy - peka

Burek – jest to wytrawny placek z ciasta filo faszerowany np. mięsem lub białym serem.

 

Ćevapi – grillowane podłużne kotleciki z mielonego mięsa znane w innych krajach bałkańskich jako ćevapčići, podawane zwykle z bułką typu pita lub frytkami oraz surówką.

Dowiedz się więcej: Makarska: Restauracje TOP 11. Gdzie zjeść smacznie i tanio? >>

Chorwacja: potrawy - cevapi

źródło zdjęcia: Depositphotos / focusandblur

Punjene paprike – papryka po chorwacku, czyli papryka faszerowana mięsem i ryżem, a potem duszona w sosie pomidorowym.

 

Crni rizot – czyli czarne risotto z owocami morza na bazie kałamarnicy.

 

Ajwar – zimny dip z papryki i bakłażanów znany na całych Bałkanach, który dodawany jest do wielu dań, głównie tych z grilla.

Dowiedz się więcej: Zadar: Restauracje TOP 11. Gdzie zjeść smacznie i tanio? >>

 

Podczas odkrywania smaków kuchni chorwackiej warto pamiętać o wielu produktach występujących lokalnie, takich jak np. słynny paski ser (Paški sir), który produkowany jest wyłącznie na wyspie Pag.

Dowiedz się więcej: Wyspa Pag w Chorwacji – co zobaczyć? >>

 

Chorwacja – popularne alkohole

Jedzenie w Chorwacji niemal zawsze rozpoczyna się kieliszkiem rakii, czyli mocnego alkoholu, który w różnych regionach kraju jest produkowany z innych owoców. Najpopularniejsza rakija w Chorwacji to lozovaca produkowana z winogron, ale równie często pije się np. travarica (z dodatkiem ziół), sljivovica (ze śliwek) oraz vilijamkova (z gruszek).

 

Latem w Chorwacji bardzo popularne jest zimne piwo, ale jeszcze chętniej pijanym alkoholem jest wino produkowane z uprawianych tutaj około 130 autochtonicznych odmian winorośli. Chorwackie wina znane są na całym świecie – najczęściej są one wytrawne lub półwytrawne, ale sami Chorwaci często piją je wymieszane z wodą mineralną (tzw. gemišt).

Warto spróbować m.in. białe wino Pošip, Grk i Maraśtin, a także czerwone wino Malvazja, Babić i Dingaó. Cenione jest również chorwackie wino deserowe Prošek.

Warto pamiętać, że Chorwacja ceny alkoholu ma podobne jak w Polsce, ale zawsze więcej płaci się za niego w modnych restauracjach niż w tawernach.

Dowiedz się więcej: Chorwacja – wakacje marzeń >>

Chorwacja: potrawy - wino

źródło zdjęcia: Depositphotos / mariocigic

Chorwacja: potrawy na słodko, czyli chorwackie desery

Po słodycze w Chorwacji najlepiej iść do cukierni (chorw. slasticarna), gdzie serwowane są przeróżne ciasta i ciastka, a także niezwykle popularne na Bałkanach lody domowej roboty (sladoled) i naleśniki (palačinke).

Ciastka i ciasta chorwackie są zwykle bardzo słodkie i często z dodatkiem miodu oraz suszonych owoców. Do najpopularniejszych z nich należą m.in. makovnjača (makowiec), kremšnitę (rodzaj kremówki), fritule (pączki), rapska torta (ciasto z likierem i migdałami), rožata (deser karmelowy z Dubrownika).

 

W chorwackich cukierniach spotkać można także tureckie ciasto baklava – bardzo słodkie i zrobione z cienkiego ciasta filo, miodu i orzechów.

Jeśli chodzi o lody i desery, ceny w Chorwacji są bardzo przystępne, dlatego warto ulec pokusie i spróbować najsłynniejszych lokalnych smakołyków.

Chorwacja: potrawy - bakława

źródło zdjęcia: Depositphotos / Bernashafo

W tak bogatym kulturowo kraju jak Chorwacja wakacje będą z pewnością pełne wrażeń, również tych kulinarnych. Odkrywanie lokalnych smaków w przytulnych tawernach i barach może być wspaniałym urozmaiceniem urlopu, a także najlepszym sposobem na poznanie Chorwatów, ich kultury, tradycji i zwyczajów.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Hintigo Hintigo [+ info]

HINTIGO to źródło najlepszych rozwiązań, porad i inspiracji, pozwalających szybko i skutecznie rozwiązać problemy życia codziennego. Wierzymy, że podejmowanie decyzji staje się łatwiejsze kiedy dysponujemy kompletnymi i rzetelnymi informacjami. Pragniemy, aby każdy użytkownik odwiedzający nasz portal znalazł dokładnie to, czego w danym momencie poszukuje - odpowiedzi na pytanie, porady, instrukcji, przewodnika.

Zobacz również