Aloes - właściwości i zastosowanie

Aloes często nazywany jest skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Dowiedz się, jakie są jego właściwości i zastosowanie!

 
Aloes - właściwości i zastosowanie
Jakie są właściwości aloesu? / źródło zdjęcia: Depositphotos / rutchapong

Cechą charakterystyczną aloesu są sztywne, zielone, ząbkowane na brzegach liście, które kryją wyjątkowo cenny, galaretowaty miąższ. Zawiera on w sobie m.in. sole mineralne (potas, wapń, magnez, fosfor, siarkę, cynk, molibden, miedź), kwasy organiczne (cynamonowy, bursztynowy), wielocukry, glikoproteidy (aloektynę), stymulatory biogenne i cenne witaminy (A, C, E i z grupy B). Ta niepowtarzalna zawartość cennych substancji sprawia, że aloes znalazł się w wąskiej grupie roślin nadających się do uprawy w mieszkaniu o wyjątkowo cennych właściwościach leczniczych.

Aloes – najlepszy będzie prawdziwy sok

Jedną z najbardziej popularnych form stosowania aloesu jest sok z tej rośliny, który jako gotowy produkt dostępny jest bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i marketach. Na rynku dostępne są soki tworzone z wielu różnych odmian rośliny, najbardziej cenione i popularne są soki z odmiany Aloe vera.

Osoby szukające w sklepach wartościowych i naprawdę zdrowych napojów z zawartością aloesu powinny jednak unikać napojów i koncentratów aloesowych, których wyraźną wadą jest brak wartości odżywczej i wręcz „śladowa” zawartość aloesu (część popularnych napojów zawiera tylko 0,1 procent tej rośliny).

Nierozsądne będzie też kupno napojów stworzonych na bazie sproszkowanego aloesu, ich wartość odżywcza i zawartość drogocennych składników będzie więc wyjątkowo niska. Część dietetyków podkreśla też, że aloes składa się w 99 procentach z wody, korzystanie ze sproszkowanej wersji tej rośliny nie ma więc większego sensu.

Można też stosować soki stworzone samodzielnie. Jak to zrobić? Będziemy potrzebowali garści niewielkich liści, albo jednego dużego liścia. Później możemy obrać liście albo wydrążyć miąższ i uzyskany w ten sposób półprodukt zmiksować – na przykład ze świeżo wyciśniętym sokiem owocowym.

Lekarze i dietetycy zalecają picie soku przed posiłkiem (sok może wyraźnie wspomóc odchudzanie), najlepiej rozpuścić 50 ml soku w wodzie lub w innym soku.

Aloes – zastosowanie wewnętrzne

Aloes jest ważnym i znanym już nawet w starożytności środkiem przeczyszczającym (to efekt znajdujących się w soku z tej rośliny antrazwiązków), można go więc stosować w przypadku zaparć spowodowanych niewłaściwą dietą lub w leczeniu zaparć atonicznych. Wyraźną zaletą aloesu jest brak natychmiastowego działania, które ma miejsce podczas zastosowania syntetycznych środków.

Aloes ma również ważne zastosowanie w dietetyce, gdzie pełni kilka ról jednocześnie. Jest więc świetnym środkiem detoksykującym (pomoże w usuwaniu toksyn z organizmu), wspomoże także prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego (przyspieszy przemianę materii, znormalizuje pH żołądka i pomoże w regulacji wydzielania kwasu solnego i pepsyny).

Jeszcze inne działanie aloesu, związane z układem pokarmowym, to pobudzanie apetytu. Sok z aloesu można również przyjmować w stanach zapalnych układu pokarmowego, nieżycie lub wrzodach żołądka, dyskomforcie trawiennym.

To nie wszystko, warto wspomnieć także o przyjmowaniu tej rośliny w okresie wzmożonej podatności na infekcje i w przypadku obniżonej odporności. W takich sytuacjach aloes, który zawiera wiele witamin i minerałów, pobudzi produkcję limfocytów, które korzystnie wpływają na odporność organizmu. Aloes jest bowiem wyjątkowo skutecznym środkiem wzmacniającym układ immunologiczny.

Ta drogocenna roślina działa także żółciotwórczo i żółciopędnie, sprawdzi się więc przy zaburzeniach funkcji wątroby. Wreszcie, aloes przyniesie ulgę w nieżycie nosa, występującym na skutek infekcji lub alergii. Ta roślina łagodzi obrzęk śluzówki, co wpływa na złagodzenie kataru.

Aloes – zastosowanie zewnętrzne

W przypadku stosowania aloesu zewnętrznie wykorzystuje się zazwyczaj wyciąg z tej rośliny.
Najbardziej oczywistym i stosowanym już przez starożytnych Egipcjan rozwiązaniem będzie wykorzystanie aloesowego miąższu jako środka do opatrywania ran i oparzeń. Miąższ będzie więc działał przeciwzapalnie, pobudzi przyrost komórkowy i poprawi procesy obronne skóry. Można go więc stosować także w przypadku innych problemów dermatologicznych, w leczeniu trądziku, łuszczycy i egzemy.

Dowiedz się więcej: Jak pozbyć się pryszczy – domowe sposoby na trądzik >>

Zawartość witamin i pozytywnie działających na skórę składników sprawia, że aloesu używa się również do łagodzenia podrażnień skóry o różnym charakterze – czy to za sprawą depilacji, nadmiernym wystawieniem na słońce, czy też po ukąszeniach owadów, gdzie aloes wyjątkowo szybko i skutecznie zmniejszy pieczenie i swędzenie, działać będzie także przeciwobrzękowo.

Inne korzystne działanie aloesu związane ze skórą polega na przywracaniu jej neutralnego pH.

Drogocenna roślina ma korzystne działanie także na włosy – może skutecznie przywrócić ich optymalny poziom nawilżenia, a przy użyciu zdrowotwórczych minerałów i witamin oraz za pomocą poprawy ukrwienia skóry głowy wpłynie pozytywnie na porost włosów.

Listę pielęgnacyjnych właściwości zewnętrznych aloesu zamykają jego właściwości łagodzące – można go więc użyć do złagodzenia stanów zapalnych w jamie ustnej albo dodatkowo w przypadku aft i chorób przyzębia.

Uprawa domowa aloesu

Ta roślina o drogocennych właściwościach może być bez problemu uprawiana w domowych warunkach. Uprawa nie powinna być szczególnie trudna, jeśli będziemy pamiętali o dwóch istotnych kwestiach.

  • Pierwsza z nich to konieczność wygospodarowania całkiem sporego miejsca – aloes może osiągnąć znaczne rozmiary, nie wystarczy mu więc kilkanaście centymetrów kwadratowych na parapecie.
  • Ponadto aloes (podobnie jak kaktus) jest sukulentem, czyli rośliną magazynującą w swoich tkankach wodę. Właśnie dlatego dla tej rośliny problemem może być nadmierne nawodnienie, bez problemu wystaczy jednak właścicielowi kilkudniowe opóźnienie w podlewaniu.

Aloes lubi również słońce i dlatego zimą najlepiej doniczkę z nim przenieść do ogrodu zimowego bądź do domu. Ta roślina świetnie też przyjmie się w ziemi piaszczysto-gliniastej, można go też zasadzić w ziemi stosowanej do kaktusów.

Osoby, które zdecydują się na uprawę aloesu powinny jednak pamiętać, że jest to roślina wyjątkowo wrażliwa na przymrozki, gwałtowny i długotrwały spadek temperatury może wyrządzić roślinie znaczne szkody.

Do celów leczniczych można wykorzystać dopiero trzyletni (lub starszy) aloes, którego liście będą miały około 20 centymetrów. Ważne jest także to, żeby na tydzień przed zbiorem przestać podlewać swoją roślinę.

Aloes - właściwości i zastosowanie rośliny

źródło zdjęcia: Depositphotos / GodunovaTatiana

Aloes – przeciwwskazania do stosowania

Popularny i ceniony za swoje właściwości aloes może jednak zaszkodzić, gdy zostanie stosowany bez odpowiedniej wiedzy i rozsądku. Lekarze odradzają więc stosowanie aloesu w przypadku: menstruacji, krwotoków, zapalenia pęcherza moczowego, zaawansowanej ciąży (około 7 miesiąca – występuje tutaj groźba poronienia), nadciśnienia i bezpośrednio po operacji przewodu pokarmowego.

Według wybranych badań sok aloesowy może obniżać poziom cukru we krwi, diabetycy powinni więc konsultować z lekarzem stosowanie tego soku. Inne ewentualne zagrożenie może dotyczyć osób cierpiących na hemoroidy, choroby nerek i jelit i polega na negatywnym działaniu lateksu aloesowego. Także w tym przypadku warto zrezygnować ze stosowania rośliny albo skonsultować taki pomysł z lekarzem.

Przy zastosowaniu zbyt dużych dawek aloesu może wystąpić osłabienie, spowolnienie pulsu i obniżenie temperatury ciała. Lekarze odradzają także stosowanie aloesu jednocześnie z jodem, mentolem, tynolem i fenolem.

 

Aloes często nazywany jest „super żywnością”. I nie jest to określenie na wyrost, lista zawartych w tej roślinie korzystnych dla zdrowia substancji jest naprawdę długa. Roślina zawiera więc zawiera enzymy, cukry, związki fenolowe, ligniny, aminokwasy, kwas salicylowy, witaminy: A, C, E, B, minerały: miedź, cynk, chrom, żelazo, sód, potas, wapń, magnez.

Nic więc dziwnego, że roślina ta znalazła swoje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej i kosmetyce. Co ciekawe, wciąż poznajemy nowe możliwości aloesu, badania naukowe rozszerzają bowiem możliwe zastosowania tej rośliny w medycynie lub kosmetyce.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Grzegorz Bryszewski Grzegorz Bryszewski [+ info]

Dziennikarz, redaktor, copywriter i korespondencyjny uczeń szkoły ninja social media. Pracował w gazetach lokalnych, wydawnictwach branżowych i magazynach biznesowych, pisał także do magazynów literackich. Miłośnik literatury science fiction i niszowych gatunków muzycznych.

Zobacz również