10 warzyw, które możesz rozmnożyć z resztek

Niejadalne resztki warzyw zazwyczaj trafiają do kosza na śmieci. A gdyby tak je wykorzystać i samemu wyhodować nową roślinkę?

 
10 warzyw, które możesz rozmnożyć z resztek

Istnieje wiele warzyw, które można uprawiać bez posiadania własnego ogródka, a nawet ziemi. Jedyne co będzie potrzebne to resztki roślin jadalnych, które zazwyczaj lądują w koszu na śmieci. Sposób ich rozmnażania jest bardzo prosty – potrzebna będzie woda i miseczki. Do dzieła!

Rozmnażanie warzyw z resztek – dlaczego warto?

Jest to całkowicie darmowy sposób na własny „ogródek”. Nie trzeba posiadać ziemi, nawozów, ani narzędzi ogrodniczych. Co prawda za wodę się płaci, jednak aby było jeszcze bardziej ekologicznie z powodzeniem można wykorzystać tę, w której uprzednio ugotowaliśmy makaron czy ryż.

Hodując własne warzywa można zaoszczędzić nieco grosza, nie mówiąc już o ogromnej satysfakcji jaką dadzą pierwsze plony. Ponadto jest to bardzo prosta metoda do otrzymania własnych, organicznych warzyw. Jak to zrobić?

Podstawowe zasady

  • Woda ma zakrywać jedynie korzenie rośliny. Jej zbyt duża ilość doprowadzi do powstawania śluzu i pleśni na warzywach.
  • Co 2-3 dni należy sprawdzać ilość wody w naczyniu (ważne, aby nie wyparowała) oraz usunąć ewentualne liście, które wpadły do wody i mogłyby być przyczyną jej śluzowacenia.
  • Wielkość naczynka powinna być dopasowana do rodzaju warzywa. Zielona cebulka najlepiej się będzie czuła w wydłużonej szklance, natomiast sałata w niższym, ale szerszym naczyniu.

Rozmnażanie pietruszki i sałaty

1. Sałata

Sałata regeneruje się dość szybko. Odcięty głąb należy umieścić w naczyniu z wodą i postawić w nasłonecznionym miejscu. Po kilku dniach powinna puścić pierwsze korzonki, a po około 2 tygodniach można spodziewać się bardziej widocznych efektów.

Rozmnażanie sałaty z resztek

2. Seler naciowy

Resztki selera naciowego (jego podstawę z korzeniem) umieścić w naczynku z wodą. Wzrost zapoczątkowany w jego centralnej części powinien nastąpić po upływie ok. 4 dni. Wyhodowanie całej łodygi może co prawda zająć trochę czasu, jednak odrobina cierpliwości jest niezbędna podczas uprawy każdej rośliny.

Seler naciowy - rozmnażanie z resztek

3. Por

Białą część pora z korzeniami  należy umieścić w wodzie – jego ponowny wzrost będzie można zaobserwować w centralnej części rośliny.

Rozmnażanie warzyw z resztek - por

4. Zielona cebulka

Resztki zielonej cebulki doskonale będą się czuły w wodzie – jest to prosty i szybki sposób na otrzymanie świeżej porcji szczypiorku przez cały rok.

Rozmnażanie warzyw z resztek - zielona cebulka

5. Marchewka

Co prawda, nie można rozmnożyć korzenia marchewki z resztek, jednak nać marchewki zdecydowanie tak! Zielone liście to idealny składnik do przyrządzenia np. pesto z natki marchewki.

Rozmnażanie warzyw z resztek - marchewka

6. Koper

Kolejnym warzywem, które bez problemu odrośnie w wodzie jest koper. Nowa roślinka wyrośnie z białej, dolnej części rośliny.

Rozmnażanie warzyw z resztek - koper włoski

7. Trawa cytrynowa

Korzeń trawy cytrynowej trzeba umieścić w naczyniu z niewielką ilością wody. Po tygodniu, w centralnej części rośliny powinny pojawić się pierwsze oznaki wzrostu rośliny.

Rozmnażanie warzyw z resztek - trawa cytrynowa

8. Kapusta

Białą, twardą część kapusty najlepiej umieścić w płytkim naczyniu z wodą. Namoczone powinny być jedynie te części rośliny, które wytwarzają korzenie.

Rozmnażanie warzyw z resztek - kapusta

9. Pak Choi (Bok Choy)

Podobnie, jak w przypadku zwykłej kapusty, również i Pak Choi można rozmnożyć w domu. Ta popularna w całych Chinach kapusta jest bardzo smaczna i coraz częściej widnieje na polskich półkach.

Rozmnażanie warzyw z resztek - Pak Choi

10. Czosnek

Pożółkłym i nienadającym się do spożycia ząbkom czosnku można nadać drugie życie. Zamiast je wyrzucać, lepiej umieścić w wodzie na kilka dni. Kiedy zaczną kiełkować, tym razem trzeba umieścić je w małej doniczce z ziemią. W ten sposób wyhodujemy nowe, dorodne główki czosnku.

Rozmnażanie warzyw z resztek - czosnek

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 
  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również