Istnieje wiele warzyw, które można uprawiać bez posiadania własnego ogródka, a nawet ziemi. Jedyne co będzie potrzebne to resztki roślin jadalnych, które zazwyczaj lądują w koszu na śmieci. Sposób ich rozmnażania jest bardzo prosty – potrzebna będzie woda i miseczki. Do dzieła!
Rozmnażanie warzyw z resztek – dlaczego warto?
Jest to całkowicie darmowy sposób na własny „ogródek”. Nie trzeba posiadać ziemi, nawozów, ani narzędzi ogrodniczych. Co prawda za wodę się płaci, jednak aby było jeszcze bardziej ekologicznie z powodzeniem można wykorzystać tę, w której uprzednio ugotowaliśmy makaron czy ryż.
Hodując własne warzywa można zaoszczędzić nieco grosza, nie mówiąc już o ogromnej satysfakcji jaką dadzą pierwsze plony. Ponadto jest to bardzo prosta metoda do otrzymania własnych, organicznych warzyw. Jak to zrobić?
Podstawowe zasady
- Woda ma zakrywać jedynie korzenie rośliny. Jej zbyt duża ilość doprowadzi do powstawania śluzu i pleśni na warzywach.
- Co 2-3 dni należy sprawdzać ilość wody w naczyniu (ważne, aby nie wyparowała) oraz usunąć ewentualne liście, które wpadły do wody i mogłyby być przyczyną jej śluzowacenia.
- Wielkość naczynka powinna być dopasowana do rodzaju warzywa. Zielona cebulka najlepiej się będzie czuła w wydłużonej szklance, natomiast sałata w niższym, ale szerszym naczyniu.

1. Sałata
Sałata regeneruje się dość szybko. Odcięty głąb należy umieścić w naczyniu z wodą i postawić w nasłonecznionym miejscu. Po kilku dniach powinna puścić pierwsze korzonki, a po około 2 tygodniach można spodziewać się bardziej widocznych efektów.

2. Seler naciowy
Resztki selera naciowego (jego podstawę z korzeniem) umieścić w naczynku z wodą. Wzrost zapoczątkowany w jego centralnej części powinien nastąpić po upływie ok. 4 dni. Wyhodowanie całej łodygi może co prawda zająć trochę czasu, jednak odrobina cierpliwości jest niezbędna podczas uprawy każdej rośliny.

3. Por
Białą część pora z korzeniami należy umieścić w wodzie – jego ponowny wzrost będzie można zaobserwować w centralnej części rośliny.

4. Zielona cebulka
Resztki zielonej cebulki doskonale będą się czuły w wodzie – jest to prosty i szybki sposób na otrzymanie świeżej porcji szczypiorku przez cały rok.

5. Marchewka
Co prawda, nie można rozmnożyć korzenia marchewki z resztek, jednak nać marchewki zdecydowanie tak! Zielone liście to idealny składnik do przyrządzenia np. pesto z natki marchewki.

6. Koper
Kolejnym warzywem, które bez problemu odrośnie w wodzie jest koper. Nowa roślinka wyrośnie z białej, dolnej części rośliny.

7. Trawa cytrynowa
Korzeń trawy cytrynowej trzeba umieścić w naczyniu z niewielką ilością wody. Po tygodniu, w centralnej części rośliny powinny pojawić się pierwsze oznaki wzrostu rośliny.

8. Kapusta
Białą, twardą część kapusty najlepiej umieścić w płytkim naczyniu z wodą. Namoczone powinny być jedynie te części rośliny, które wytwarzają korzenie.

9. Pak Choi (Bok Choy)
Podobnie, jak w przypadku zwykłej kapusty, również i Pak Choi można rozmnożyć w domu. Ta popularna w całych Chinach kapusta jest bardzo smaczna i coraz częściej widnieje na polskich półkach.

10. Czosnek
Pożółkłym i nienadającym się do spożycia ząbkom czosnku można nadać drugie życie. Zamiast je wyrzucać, lepiej umieścić w wodzie na kilka dni. Kiedy zaczną kiełkować, tym razem trzeba umieścić je w małej doniczce z ziemią. W ten sposób wyhodujemy nowe, dorodne główki czosnku.

ZOBACZ RÓWNIEŻ