Zupa z dyni - najlepsze przepisy

Zupa z dyni to pyszne, rozgrzewające i aromatyczne danie. Odkryj nasze proste pomysły na smaczny krem z dyni.

Zupa z dyni - najlepsze przepisy
Zupa dyniowa - przepis idealny na jesienne dni.

Jesienna kuchnia nie może obyć się bez potraw takich jak zupa z dyni. To przepyszne i bogate w składniki odżywcze warzywo króluje w tym okresie na polskich stołach. Oto kilka przepisów na zupę z dyni, które bardzo łatwo możemy wykonać w swojej kuchni.

Właściwości odżywcze dyni

Dynia bogata jest w beta karoten, a zaświadcza o tym jej żółty kolor. Jest on bardzo silnym antyutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki. Także poziom złego cholesterolu może się zmniejszyć dzięki beta karotenowi.

Dynia to również bogactwo witamin i minerałów. Zawiera ona między innymi wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminy A, E, K, C, B6, kwas foliowy i ryboflawinę. Można powiedzieć, że jedzenie potraw z dyni to samo zdrowie!

Zupa z dyni – najlepsze przepisy

Poniżej przedstawiamy nasze TOP 3 przepisy na pyszną zupę dyniową.

1. Zupa z pieczonej dyni

Zupa z dyni - najlepsze przepisy - zupa z pieczonej dyni

Przygotowanie tej potrawy zajmie trochę więcej czasu niż zwykła zupa, ale warto, bo jej smak jest niezwykle oryginalny. Można do niej użyć dyni hokkaido lub innej, w zależności od dostępności.

Składniki:

  • średniej wielkości dynia
  • 1,5 litra bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Warto wiedzieć: Dynię będzie łatwiej obrać ze skórki po upieczeniu, gdyż staje się wtedy miękka. Chyba, że jest to hokkaido – wówczas nie musimy tego robić.

  1. Dynię kroimy na pół i usuwamy pestki. Można je później ususzyć.
  2. Kroimy warzywo na cienkie plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i oprószamy solą i/lub kurkumą.
  3. Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około godzinę (czasem wystarczy 40 minut).
  4. Na 20 minut przed końcem pieczenia wkładamy do piekarnika ząbki czosnku, każdy zawinięty w folię aluminiową.
  5. Całość pozostawiamy do wystygnięcia, wkładamy do garnka razem z czosnkiem, zalewamy bulionem i zagotowujemy.
  6. Zupę gotujemy około 5 minut. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
  7. Dokładnie miksujemy. Tak przygotowana zupa z dyni jest naprawdę przepyszna.

Dowiedz się więcej: Thermomix – jak działa i czy warto kupić >>

2. Pikantna zupa z dyni z czarnuszką i serem grana padano

Zupa z dyni - najlepsze przepisy - krem z dyni z czarnuszką

Ta pikantna zupa jest idealna w jesienne i chłodne dni. Chilli rozgrzewa, czarnuszka dodaje aromatu, a ser rozpływa się w ustach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste.

Składniki:

  • dynia hokkaido
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • łyżka czarnuszki
  • czarnuszka
  • imbir w proszku
  • 50 dag sera grana padano
  • sól morska
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię hokkaido kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w głębokim rondlu na oliwie.
  3. Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę.
  4. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli i pokrojoną dynię, dusimy 10 minut w rondlu.
  5. Dodajemy bulion i gotujemy 10 minut.
  6. Pod koniec wsypujemy sproszkowany imbir.
  7. Całość miksujemy i dodajemy sól morską.
  8. Czarnuszkę dodajemy na końcu, wcześniej prażymy ją na gorącej patelni.
  9. Gotową zupę podaną na talerzu posypujemy serem. Taki krem dyni to naprawdę rarytas!

3. Zupa z dyni z granatem

Zupa z dyni - najlepsze przepisy - krem z dyni z granatem

Tę niezwykłą zupę charakteryzuje słodycz przełamana papryczką chilli, to bogactwo smaków i aromatów.

Składniki:

  • 2 dynie hokkaido
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • 5 ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • granat
  • 100ml soku z granatu
  • 600ml bulionu
  • pomarańcza
  • cynamon
  • papryka ostra
  • kurkuma
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Małe kawałki dyni, marchewki i pietruszki smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku (ok 20 minut).
  2. Obieramy i siekamy ziemniaki, por, cebulę, czosnek, imbir i smażymy w rondlu na oliwie aż zmiękną.
  3. Upieczone warzywa dodajemy do tych w rondlu, dodajemy sok z pomarańczy, granatu i bulion.
  4. Miksujemy na gładki krem. Podajemy z pestkami dyni i granatu.

Smacznego!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Julia Ziółkowska Julia Ziółkowska [+ info]

Julia Ziółkowska, absolwentka UKSW w Warszawie na Wydziale Historii Sztuki. Napisała dysertację na temat symboliki zwierząt w dziele Hieronima Boscha "Ogród rozkoszy ziemskich". Blogerka, od lat współpracuje z magazynami i portalami kulturalnymi, biznesowymi i lifestylowymi. Mieszka w Warszawie, mieście, które uwielbia. Najchętniej spędza czas w bibliotece lub swoim ogrodzie. Kocha życie, poezję, rękodzieło, teatr awangardowy, gry komputerowe oraz powieści Aldousa Huxleya i Philipa K. Dicka. Koneserka win i serów.

Zobacz również