Zielone koktajle pomagające spalać tłuszcz, czyli fatburning smoothies

Zielone koktajle są pyszne, pełne witamin, a do tego pomagają uregulować nadmierny apetyt! Jak je przygotować? Bazę będą stanowić różnego rodzaju warzywa i owoce połączone z mlekiem roślinnym lub wodą.

Zielone koktajle pomagające spalać tłuszcz, czyli fatburning smoothies

Zielone koktajle to witaminowe bomby, które nie tylko cudownie smakują i wyglądają, ale kryją w sobie również moc odżywczych składników.

Są lekkostrawne, orzeźwiające, zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów. Dzięki temu podkręcają metabolizm, a tym samym ułatwiają zrzucenie zbędnych kilogramów. Co będzie niezbędne do ich przygotowania?

Zielone koktajle – co zawierają?

Witaminowe koktajle są bardzo proste w przygotowaniu – wszystkie składniki wystarczy tylko zmiksować ze sobą i przelać do ulubionego naczynia.

Główne składniki dietetycznych koktajli

  • Składnik płynny – najlepszą bazą do zielonego koktajlu będzie woda lub napój roślinny (mleko migdałowe, kokosowe, owsiane, sojowe, woda kokosowa itp.).

Im więcej wody tym mniejsza kaloryczność koktajlu, dlatego zielone smoothies można tworzyć według własnych potrzeb: na samej wodzie, napoju roślinnym lub w proporcji tych składników 1:1.

Warto zwrócić uwagę, aby kupować takie napoje roślinne, które nie zawierają dodanego cukru. Ten niepotrzebnie osłodzi koktajl, podniesie jego wartość kaloryczną i nie wniesie żadnych składników odżywczych.

Dowiedz się więcej: Thermomix – jak działa i czy warto kupić >>

    • Składnik staływarzywa, owoce lub ich mieszanka. Są głównym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i antyoksydantów w naszym smoothie. To od tych składników zależy jak będzie wyglądał i smakował zielony koktajl.

Owoce będą tutaj również pełnić funkcję naturalnego słodzika. Takie owoce jak banany, mango czy brzoskwinie są wystarczająco słodkie – nie potrzebują dodatkowego wsparcia w postaci cukru. Amatorzy słodkiego smaku powinni skłaniać się bardziej ku naturalnym słodzikom, takim jak: miód, ksylitol czy stewia.

Dowiedz się więcej o: ksylitolu i stewii >>

  • Składniki dodatkowe – każdy według własnego gustu i zapotrzebowania może dodać do swojego koktajlu, przykładowo, jagody goji, łyżeczkę nasion lnu lub chia, listki mięty czy pestki słonecznika. Takie składniki podniosą wartość odżywczą koktajlu i dodatkowo nadadzą mu nutki indywidualizmu.

Dobre rady dla początkujących

  • Aby schłodzić koktajl wystarczy przed zmiksowaniem dodać kilka kostek lodu lub wcześniej przygotowane owoce schłodzić w zamrażarce.
  • Zielone koktajle nie każdemu, przynajmniej początkowo, muszą przypaść do gustu. Bardzo łatwym i zdrowym składnikiem do „przemycenia” będą świeże liście szpinaku baby. Ich niewielki dodatek do koktajlu owocowego nada mu zielonkawy kolor, lecz znacząco nie zmieni smaku. W ten sposób można stopniowo zwiększać dawki szpinaku, by następnie podkreślić smak koktajlu poprzez dodatek innych warzyw, takich jak jarmuż czy seler naciowy.
  • Zielone koktajle wcale nie muszą być dosłownie w kolorze zielonym. Jeżeli ktoś preferuje inny, kolorowy napój np. buraczano-jabłkowy, jak najbardziej może wypijać taki koktajl według własnych upodobań – wcale nie trzeba na siłę „barwić” go na zielono.

Dowiedz się więcej: Koktajl truskawkowy – 7 prostych przepisów >>

Zielone koktajle pomagające spalać tłuszcz czyli fatburning smoothies - składniki

Przepisy na pyszne, zielone koktajle

Witaminowe bomby są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wszystkie podane składniki wystarczy tylko zmiksować ze sobą i… koktajl gotowy!

1. Truskawki ze szpinakiem

  • 1 szklanka świeżego szpinaku baby
  • 1/3 szklanki truskawek
  • 1 obrana pomarańcza
  • 1 szklanka ulubionego roślinnego napoju, np. mleka migdałowego

Dowiedz się więcej: Koktajle owocowe – 7 pysznych przepisów >>

2. Ananas z brokułem

  • ¼ szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka różyczek brokuła
  • ½ szklanki truskawek
  • 1 szklanka ulubionego roślinnego napoju, np. mleka sojowego

3. Ogórek z mango

  • 1 obrany ogórek
  • ¼ szklanki mango
  • 1 sztuka pomarańczy
  • 1 łyżeczka nasion lnu
  • 1 szklanka świeżego szpinaku baby

4. Jagody ze szpinakiem

  • ¼ szklanki jagód
  • 1 szklanka świeżego szpinaku baby
  • ½ szklanki truskawek
  • 1 szklanka wody lub wody kokosowej
  • Odrobina jogurtu greckiego (opcjonalnie do smaku)

5. Jarmuż z czereśnią

  • 1 szklanka świeżego jarmużu
  • ½ szklanki czereśni
  • ½ szklanki jagód
  • 1 szklanka ulubionego roślinnego napoju, np. wody kokosowej
  • 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Dowiedz się więcej: Zdrowy jarmuż – przepisy, które pokochasz >>

6. Jabłko z nutką orientu

  • 1 szt. jabłka pozbawionego części nasiennej
  • ¼ szklanki jagód
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka wody lub wody kokosowej

Zielone koktajle pomagające spalać tłuszcz czyli fatburning smoothies - koktajl warzywno-owocowy

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również