Wigilia bez glutenu, mleka i jajek – jak to zrobić łatwo i smacznie?

Wigilia bez pierogów, uszek i ciast jest dla większości z nas nie do pomyślenia, bo nasze tradycyjne, polskie przepisy są przecież nieodłączną częścią świętowania. Co jednak, gdy przy stole mamy osobę, która większości z tych rzeczy nie może nawet spróbować?

Wigilia bez glutenu, mleka i jajek – jak to zrobić łatwo i smacznie?
Święta dla osób z nietolerancją pokarmową

Przepisy na dania wigilijne bezglutenowe, bez mleka i jajek istnieją – co więcej, te potrawy są naprawdę smaczne! Oto kilka porad, jak zorganizować święta, gdy nietolerancja pokarmowa dotknęła kogoś z naszych bliskich.

Pierogi bez glutenu – jaką mąkę wybrać?

Istnieje wiele przepisów na ciasto do pierogów bez mąki pszennej, dlatego nie ma sensu podawać jednej, sprawdzonej receptury. Najważniejsza jest kontrola nad sprężystością ciasta i dodawanie poszczególnych składników (najczęściej wody) do całości. Mąki, które sprawdzą się najlepiej do pierogów bezglutenowych to:

  • mąka owsiana,
  • mąka ryżowa,
  • mąka ziemniaczana,
  • mąka z tapioki,
  • mąka kukurydziana.

Oczywiście warto łączyć i miksować je ze sobą według uznania, wtedy najłatwiej jest wypracować własną recepturę na idealne ciasto do pierogów. Jeśli już znajdziemy najlepsze proporcje, również uszka do barszczu nie powinny być problemem. Resztkę mąki warto wykorzystać do panierki np. karpia, tym samym nic się nie zmarnuje.

Wigilia bez glutenu, mleka i jajek – jak to zrobić łatwo i smacznie? - pierogi

Wegańskie ciasta bezglutenowe – czy to jest takie trudne?

Ciasto bez mleka i jajek dla niektórych brzmi dość egzotycznie, a jeśli dołożymy do tego jeszcze brak glutenu, prawdopodobnie każda babcia wpadnie w popłoch – niepotrzebnie.

Dowiedz się więcej: Ciasteczka owsiane – zdrowe słodycze? >>

Wigilia bez glutenu, mleka i jajek – jak to zrobić łatwo i smacznie? - ciasto świąteczne

Proste ciasto dla każdego – murzynek

Jedno z najprostszych ciast w tej wersji to murzynek, który nawet z mlekiem, jajkami i mąką jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Zawiera tylko kilka składników, do których należą:

  • gorzka czekolada,
  • mleko roślinne,
  • proszek do pieczenia bez glutenu,
  • cukier,
  • siemię lniane lub mąka owsiana,
  • dowolny olej, np. kokosowy.

W tym przypadku również przepisów jest mnóstwo, a proporcje składników mogą być różne. Najważniejsze jednak, że taki murzynek będzie ekspresowy, a nawet najbardziej zapracowana osoba jest w stanie go wykonać w jakieś 40 minut razem z pieczeniem.

Daktylowe kulki mocy

Jeszcze łatwiejsza alternatywa to przygotowanie tzw. kulek mocy, składających się głównie z daktyli, kakao i dowolnej posypki. Jak widać, słodycze bez glutenu mleka i jajek istnieją, a w wielu przypadkach są nawet łatwiejsze w przygotowaniu od tych tradycyjnych.

Zamienniki problematycznych składników

Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z takimi ciastkami, oto zamienniki popularnych składników:

  • jajka – ich smak imituje czarna sól, do zagęszczania ciast nada się skrobia ziemniaczana,
  • mleko – mleka roślinne dostępne są w każdym supermarkecie, można też samodzielnie przygotować np. mleko migdałowe w domu,
  • kremy śmietanowe – warto je przyrządzać nie tylko na bazie mleka roślinnego, ale również miksując namoczone orzechy nerkowca lub tofu z innymi składnikami.

Bezglutenowy opłatek – gdzie go dostać? Co zawiera?

Wigilia bez glutenu, mleka i jajek – jak to zrobić łatwo i smacznie? - opłatek wigilijny

Wiele kontrowersji wzbudza opłatek bez glutenu, ponieważ czasami osoby duchowne uznają to za swego rodzaju fanaberię. Przypomnijmy – dla chorych na celiakię nawet dawka, jaka znajduje się w tym niewielkim z pozoru produkcie, może zaszkodzić.

Osoby z dużą nietolerancją powinny również uważać. O tym, czym jest nadwrażliwość na gluten i jak ją rozpoznać, przeczytacie tutaj: Objawy i rozpoznanie nietolerancji glutenu.

Na szczęście dostęp do opłatków bezglutenowych jest coraz większy, a często nawet w parafiach można go kupić bez problemu. Jeśli nie tutaj, zostaje jeszcze Internet. Co zawiera taki opłatek bez glutenu? Często w składzie występują: skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana oraz inne dodatki w zależności od producenta.

Jak widać, Wigilia bez glutenu, mleka i jajek nie jest tak skomplikowana do przygotowania, jak brzmi. W końcu chodzi o spotkanie się przy rodzinnym stole i wspólne celebrowanie tego wyjątkowego czasu, a dieta nie może w tym przeszkodzić, prawda?

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Król-Drozd Anna Król-Drozd [+ info]

Miłośniczka upraszczania sobie organizacji, zakupów i spraw codziennych. Tworzy kanał Ania z podwórka, uwielbia pisać i znajdować produkty bez glutenu na półkach sklepowych. Kocha montować, tworzyć, śpiewać, ale jej największą miłością jest prawdopodobnie jedzenie. Szukanie zdrowych alternatyw różnych produktów to w końcu prawdziwa misja.

Zobacz również