TOP 7: Najlepsze książki kucharskie, które warto mieć w domu

Istnieją takie książki kucharskie, których nie może zabraknąć absolutnie w żadnej kuchni. Oto najlepsze książki kucharskie.

TOP 7: Najlepsze książki kucharskie, które warto mieć w domu
TOP 7: Najlepsze książki kucharskie, które warto mieć w domu

Czasami mamy ochotę wrzucić coś na ząb, jednak właściwie nie wiemy co… Innym razem planujemy uroczysty obiad rodzinny, lecz brakuje nam kuchennych inspiracji. W takich momentach przydadzą się książki kucharskie, które podpowiedzą co ugotować.

Najlepsze to takie, po których lekturze dowiemy się czegoś nowego, poznamy nowe smaki, a przede wszystkim nabierzemy niesamowitej chęci do gotowania. Jednym słowem – dobra książka kucharska powinna inspirować, zachęcać do kuchennych eksperymentów, a nierzadko też przemycać solidną porcję wiedzy (nie tylko kulinarnej). Oto najciekawsze pozycje, które – naszym zdaniem – warto mieć pod ręką w kuchni.

1. Zioła i przyprawy mojej kuchni – Biruta Markuza

Czym byłaby kuchnia bez aromatycznych przypraw i ziół? Książka uchyla rąbka tajemnicy w stosowaniu tych składników, podpowiada jak podkreślać walory smakowe dania, by jednocześnie nie zabijać i nie fałszować naturalnych smaków potraw.

Opisy poszczególnych roślin wzbogacone są pięknymi ilustracjami. Książka zawiera również sporo przepisów na potrawy z dodatkiem ziół i przypraw. Miłośnikom tej tematyki z pewnością spodoba się również inna pozycja autorki: Przyprawy z całego świata.

Dowiedz się więcej: Lawenda – właściwości zdrowotne i kulinarne >>

2. Kuchnia Polska – Hanna Szymanderska

Jest to bardzo obszerna książka, w całości zadedykowana regionalnym potrawom naszej, jakże bogatej i smacznej kuchni. W Kuchni Polskiej uwzględniono liczne wpływy innych kultur, którym zawdzięczamy obecny smak potraw, m.in. włoskie, orientu, francuskie czy żydowskie.

Jest to pozycja, w której odnajdziemy nie tylko solidną porcję staropolskich przepisów z podziałem na regiony, lecz również bardzo ciekawie przedstawione polskie tradycje kulinarne i ich źródła.

3. Jerozolima – Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi

Autorzy zabierają czytelników w niesamowitą podróż w głąb kuchni Jerozolimy, gdzie potrawy stanowią prawdziwą mieszankę smaków i aromatów. Z jednej strony odkryjemy wielokulturowość miasta – zwłaszcza dialog między kulturą żydowską i arabską, a z drugiej upodobanie do typowych elementów lokalnej kuchni. Figi, pomidory, okra, cukinia, granaty, kurczak, jagnięcina… składnikom kulinarnym nie ma końca!

Przenikanie się różnych lokalnych środowisk jest w Jerozolimie nieuniknionym zjawiskiem, często też trudnym, jednak jak twierdzą autorzy: „Chociaż wymaga to od nas ogromnej wiary, jesteśmy skłonni podjąć ryzyko i wyobrazić sobie, że jeśli nic innego nie połączy Jerozolimczyków, ostatecznie zrobi to hummus”.

Dowiedz się więcej: TOP 11: Najdziwniejsze dania na świecie >>

4. Mamuszka – Olia Hercules

Mamuszka to przepięknie zilustrowana książka kucharska zadedykowana potrawom ukraińskim. Znajdziemy tu dania przez nas znane i lubiane – bliskie polskiej kulturze (np. przepis na prawdziwy barszcz ukraiński), jak i całkowicie odmienne – charakterystyczne dla Azji czy Kaukazu (np. przepis na ormiańską zupę z pulpecikami jagnięcymi).

Co więcej, zawarte w książce opowieści rodzinne autorki, barwne fotografie i historyczne wtrącenia przeniosą nas w kulinarną ucztę „od Karpat, wzdłuż Dniepru, aż po Morze Czarne”. Autorka udowadnia przy okazji, że książki kucharskie wcale nie muszą być nudne!

5. Jadłonomia – Marta Dymek

Jadłonomia to książka, która powstała z pasji do kuchni roślinnej. Zawiera przepisy nie tylko dla wegan i wegetarian, ale również dla każdego, kto poszukuje nowych smaków w kuchni. Podzielona jest na kilka działów, takich jak m.in. „bulwy i korzenie”, „liście i zioła”, „ tofu i tempeh” czy „bakalie, nasiona i zboża”, dzięki czemu łatwiej zorganizować gotowanie według składników, które akurat posiadamy w domu.

Marta Dymek przybliża nam roślinny świat, który jest pyszny i pełen ciekawych rozwiązań kulinarnych. To książka godna polecenia dla każdego miłośnika bezmięsnej kuchni, a z drugiej strony również moc inspiracji dla mięsożerców, którzy chcieliby spróbować nowych smaków.

6. Przepisy na szczęście – Maia Sobczak

Ta pozycja pełna jest pozytywnej energii – nie tylko kulinarnej, ale dotyczącej życia w ogóle. Autorka zabiera nas w ciekawą podróż smaków przeplataną wspomnieniami, przemyśleniami oraz… żywiołami, które w żywności odgrywają niemałą rolę. Książka podpowiada jak „gotować ze szczyptą słońca i szczęścia z różnych stron świata”.

Znajdziemy tu więc przepis na „Nasi Goreng” prosto z Bali, polskie „Najlepsze smażone mirabelki”, „Sayur Lodeh z ryżem i mlekiem kokosowym” znane w Malezji i Australii oraz wiele innych propozycji na jedzenie pełne smaku i szczęścia. Maia Sobczak wydała również Qmam kasze, czyli powrót ko korzeni – obie książki kucharskie tej autorki są godne polecenia.

Dowiedz się więcej: 20+ pomysłów na prezenty świąteczne dla każdego >>

7. Wielka księga soków – Pat Crocker

Książki kucharskie to nie tylko przepisy na smaczne i pełne smaków potrawy, ale również prozdrowotne receptury na różnego rodzaju płyny: soki, koktajle i ziołowe herbatki. Wielka księga soków to swoisty zbiór porad i przepisów na zdrowe życie. Zawiera obszerne opisy dotyczące działania poszczególnych układów organizmu, wyjaśnia czego jeść jak najwięcej, a czego unikać w poszczególnych schorzeniach.

Znajdziemy tu ponad 350 oryginalnych przepisów m.in. na oczyszczające soki owocowe, odżywcze soki warzywne, regenerujące herbatki, zielone koktajle czy substytuty kawy. To przewodnik na każdego, kto świadomie chce czerpać jak najwięcej korzyści ze świeżych soków owocowo-warzywnych i ziołowych naparów. Wielka księga soków będzie też doskonałą kopalnią pomysłów dla wszystkich tych, którzy poszukują nowych smaków i zdrowych napojów.

Dowiedz się więcej: Dieta oczyszczająca – sposoby na oczyszczenie organizmu z toksyn >>

TOP 7: Książki kucharskie, które warto mieć w domu - najlepsze książki

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również