Sałatka z kuskusem - przepisy

Sałatka z kuskusem może mieć wiele postaci i smaków. Wytrawna bądź słodka, z mięsem lub w wersji vege. Oto najciekawsze przepisy na kuskus w sałatce w roli głównej.

Sałatka z kuskusem - przepisy

Sałatka z kuskusem będzie lekkostrawna i delikatna. Dlaczego? Kuskus łączy zalety makaronu i kaszy, nie będąc ani jednym ani drugim (choć kuskus popularnie nazywamy właśnie kaszą). Produkuje się go z pszenicy, a jego główną zaletą jest to, że nie trzeba go gotować. Wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na napęcznienia – jest to wygodne i łatwe.

Nie każdy wie, że kuskus pochodzi z krajów arabskich. Tam najczęściej łączy się go z baraniną i warzywami, aby stworzyć danie na ciepło. Zastosowanie może mieć szerokie, także do sałatek. Oto kilka możliwych wersji do wypróbowania w domu, na imprezy bądź jako lunch do pracy. Lekko i pysznie.

Dania z kuskusem są łatwe do przygotowania

Jak zrobić najprostszą sałatkę? Mamy na to dość szybki i wygodny sposób, przydatny zwłaszcza, gdy się spieszymy lub gdy nie chce nam się kroić warzyw.

Ekspresowa sałatka z kuskusem

Składniki:

  • kuskus,
  • gotowe, pokrojone warzywa (np. marchewka, ciecierzyca) lub owoce w puszce (np. brzoskwinie, ananas),
  • majonez lub sos winegret,
  • ulubione zioła,
  • przyprawy.

Sposób przygotowania:

Przygotować kuskus. Gotowe warzywa (już ugotowane i pokrojone bądź warzywa konserwowe) lub owoce z puszki (po odcedzeniu) dokładnie ze sobą wymieszać w misce. Dodać uprzednio przygotowany kuskus i sos z majonezu (lub winegret), ulubionych ziół i przypraw.

Warto wiedzieć: Kuskus jest składnikiem bardzo uniwersalnym. Świetnie komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Ekspresową sałatkę z kuskusem można więc przygotować według własnego gustu, z ulubioną porcją warzyw lub owoców, a nawet ich miksem.

Dowiedz się więcej: Co na obiad – 11 smacznych i szybkich propozycji >>

Sałatka z kuskusem - przepisy - ekspresowa sałatka z kuskusem

Szybka sałatka z kuskusem i tuńczykiem

Inną smaczną propozycją na wykorzystanie kuskusu w sałatce jest sałatka z tuńczykiem – również do przygotowania w “10 minut”.

Składniki:

  • kuskus,
  • dwie puszki tuńczyka,
  • puszka fasolki,
  • kukurydza z puszki,
  • mieszanka warzywna w słoiku: groszek z marchewką.

Sposób przygotowania:

Przygotować kuskus. Pozostałe składniki odcedzić i delikatnie ze sobą wymieszać. Połączyć z kuskusem.

Warto wiedzieć: Do sałatki opcjonalnie można dodać również świeżego ogórka i paprykę. W celu nadania potrawie nieco słodkiego smaku, warto dodać np. ananasa z puszki.

Dowiedz się więcej: Kasza jaglana – właściwości i smaczne przepisy >>

Sałatka z kuskusem - przepisy - sałatka z kuskusem i tuńczykiem

Kuskus vege czy z mięsem?

To jedno z pytań, które zadajemy sobie organizując jedzenie dla gości. Wariantów jest na szczęście mnóstwo, a nie dodając mięsa nie musimy wcale ograniczać bogactwa smaku potrawy.

Wersja z mięsem: Sałatka z kuskusem i mięsem kebab

Decydując się na mięsny kuskus, za główny składnik (poza kuskusem) możemy obrać mięso kebab w połączeniu z ulubionymi warzywami np. marchewką, kalafiorem czy cukinią. Aby ułatwiać sobie życie, mięso możemy kupić już gotowe, najlepiej jednak usmażyć lub upiec je samemu.

Pamiętajmy, żeby kawałki mięsa najlepiej marynować na kilka godzin przed obróbką termiczną, co bardzo podwyższa jego walory smakowe.

Propozycje marynat mięsnych, które idealnie skomponują się z kuskusem:

  1. Skórka cytryny, odrobina soku z cytryny, tymianek i majeranek;
  2. Gotowa pasta curry;
  3. Miód, gałka muszkatołowa (nie za dużo, aby nie przesadzić), słodki sos sojowy (lub sól morska zamiast sosu sojowego);
  4. Oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny.

Warto również samemu spróbować skomponować własną marynatę, łącząc smaki słodki, słony, kwaśny, ostry i umami.

Sałatka z kuskusem - przepisy - sałatka z kuskusem mięsna

Wersja roślinna: Sałatka z kuskusem i warzywami

Dla fanów kuchni bezmięsnej lato i wczesna jesień to najlepsza pora. Stragany dosłownie uginają się od świeżych owoców i warzyw. Soczyste pomidory, ogórki, cukinia, kalafior, brokuły… Przygotowanie sałatki z kuskusem z tego bogactwa roślinnego jest bardzo proste.

Prostą propozycją na taką warzywną sałatkę będzie wymieszanie kuskusu z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, odcedzoną białą fasolą oraz paskami papryki żółtej i czerwonej.

Składniki:

  • kuskus,
  • pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół),
  • biała fasola z puszki (odcedzona),
  • świeża papryka żółta i czerwona (pokrojone w paski),
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól (do smaku),
  • suszone zioła: lubczyk (1 łyżeczka) i tymianek (pół łyżeczki),
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • siemię lniane (1-2 łyżeczki).

Sposób przygotowania:

Kuskus oraz pomidorki, fasolę i paprykę połączyć ze sobą w misce. Z miodu, oliwy, soku z cytryny, soli, lubczyku i tymianku należy przygotować sos i dodać do mieszanki warzywnej z kuskusem. Całość udekorować posiekanym szczypiorkiem i siemieniem lnianym.

Dowiedz się więcej: Sałatka gyros – najlepsze przepisy >>

Sałatka z kuskusem - przepisy - sałatka z kuskusem vege

Jak łączyć składniki – inwencja twórcza jest wskazana

Kasza kuskus jako bardzo uniwersalny produkt, posiada szerokie zastosowanie w kuchni i idealnie komponuje się niemal z każdym składnikiem kuchennym. Możemy po prostu kupić warzywa, owoce lub mięso, na które mamy ochotę, a następnie dane składniki podgotować lub zgrillować. Następnie wystarczy połączyć je z kuskusem, dodać sos lub majonez i voilà!

Oto kilka sprawdzonych propozycji, które można zastosować z kuskusem:

  1. Kurczak + fasolka szparagowa + groszek zielony + papryka + kukurydza + majonez.
  2. Pieczona cukinia + grillowana papryka + czarne oliwki + kukurydza + winegret z oliwy, soku z cytryny i świeżych ziół.
  3. Mięso kebab + ogórek konserwowy + fasolka czerwona + papryka + majonez.
  4. Tuńczyk + fasolka czerwona + groszek z marchewką + ananas + rukola + majonez.
  5. Gotowany kalafior + gotowany korzeń selera + natka pietruszki + ogórek świeży + pomidory (mogą być koktajlowe, przekrojone na pół) + winegret z oliwy, soku z cytryny, bazylii, czosnku (startego na drobnych oczkach), lubczyku i pieprzu.

Dowiedz się więcej: Sałatka na grilla – 10 zdrowych pomysłów >>

Sałatka z kuskusem - przepisy - składniki

Kasza kuskus i przygotowana z niej sałatka warzywna są ciekawym urozmaiceniem w codziennym menu. Nie bójmy się dodawać również mniej tradycyjnych dodatków, takich jak: wędzona papryka, kolendra, czarnuszka, sos rybny (w niewielkiej ilości, gdyż posada bardzo intensywny smak). Miłego eksperymentowania!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Julia Ziółkowska Julia Ziółkowska [+ info]

Julia Ziółkowska, absolwentka UKSW w Warszawie na Wydziale Historii Sztuki. Napisała dysertację na temat symboliki zwierząt w dziele Hieronima Boscha "Ogród rozkoszy ziemskich". Blogerka, od lat współpracuje z magazynami i portalami kulturalnymi, biznesowymi i lifestylowymi. Mieszka w Warszawie, mieście, które uwielbia. Najchętniej spędza czas w bibliotece lub swoim ogrodzie. Kocha życie, poezję, rękodzieło, teatr awangardowy, gry komputerowe oraz powieści Aldousa Huxleya i Philipa K. Dicka. Koneserka win i serów.

Zobacz również