Sałatka z awokado - przepisy

Pyszna i sycąca – sałatka z awokado to świetny posiłek do pracy lub szkoły. Wariacje sałatkowe… czas start!

Sałatka z awokado - przepisy

Sałatka z awokado to świetny pomysł na przełamanie standardowych smaków. Ten pełen zdrowia owoc doskonale komponuje się zarówno w sałatkach na słono, jak i słodko-kwaśnych wariacjach. Jak wykorzystać awokado w kuchni?

Sałatka z awokado – 5 sprawdzonych przepisów

1. Sałatka z awokado i serem feta

Składniki:

  • 1 szt. awokado – wydrążony miąższ, pokrojony w kostkę
  • opakowanie pomidorków koktajlowych – przekrojonych na pół
  • ogórek 1 szt. – obrany i pokrojony w kostkę
  • 120g sera Feta – kostka
  • ½ szt. czerwonej cebuli – drobno posiekanej
  • natka pietruszki – drobno posiekana (ilość wg gustu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie:

W misce umieścić pomidorki koktajlowe, ogórka, cebulę, pietruszkę i ser Feta, a na samym końcu awokado. Osobno przygotować sos do sałatki: połączyć oliwę, ocet balsamiczny i pieprz. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.

Uwaga! Jeżeli sałatka nie będzie serwowana od razu po przygotowaniu, awokado najlepiej dodać dopiero przed podaniem. W trakcie przygotowania można też skropić miąższ sokiem z cytryny, co uchroni awokado przed ciemnieniem.

Dowiedz się więcej: Poznaj najlepsze odmiany awokado >>

Sałatka z awokado z serem feta

2. Kubańska sałatka z awokado i ananasem

Składniki:

  • 2 szt. awokado – miąższ pokrojony w półksiężyce
  • 1 świeży ananas – pokrojony w dużą kostkę
  • 1 czerwona cebula – pokrojona w krążki
  • garść ulubionych sałat (lodowa, rukola lub roszponka)
  • czarne oliwki – opcjonalnie
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Awokado, ananasa, sałatę i cebulę połączyć w miseczce, delikatnie wymieszać składniki. Przygotować sos z oliwy i soku z cytryny. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Całość doprawić pieprzem i solą.

Dowiedz się więcej: Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny >>

Kubańska sałatka z awokado i ananasem

3. Sałatka z awokado, mozzarellą i bazylią

Składniki:

  • 2 szt. awokado – miąższ pokrojony w kostkę
  • 220g mozzarelli – małe kulki
  • ½ szklanki świeżej bazylii – posiekanej
  • opakowanie pomidorków koktajlowych czerwonych – przekrojonych na pół
  • opakowanie pomidorków koktajlowych żółtych – przekrojonych na pół
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól – do smaku

Przygotowanie:

W dużej misce połączyć awokado, pomidorki i bazylię. Osobno przygotować sos: oliwę połączyć z octem balsamicznym i miodem. Gotowy sos połączyć z wcześniej przygotowanymi składnikami, delikatnie wymieszać i doprawić solą. Na samym końcu udekorować kuleczkami mozzarelli.

Dowiedz się więcej: Pasta z awokado – przepisy >>

Sałatka z awokado, mozzarellą i bazylią

4. Sałatka z awokado, truskawkami i szpinakiem

Składniki:

  • 1 szt. awokado – wydrążony i pokrojony w kostkę miąższ
  • 1 szklanka świeżych truskawek – pokrojonych w ćwiartki lub grube plasterki
  • 2 małe szalotki – drobno pokrojone
  • 2 garście liści szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól i pieprz – do smaku
  • 1 i ½ łyżeczki estragonu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać szalotkę oraz sos sporządzony z oliwy, octu balsamicznego, miodu, estragonu, soli i pieprzu. Dodać truskawki i liście szpinaku, delikatnie wymieszać. Udekorować awokado i orzeszkami piniowymi.

Dowiedz się więcej: Pestka z awokado – czy jest trująca i co można z nią zrobić >>

Sałatka z awokado, truskawkami i szpinakiem

5. Sałatka z awokado i żurawiną

Składniki:

  • 2 szt. awokado – miąższ pokrojony w półksiężyce
  • 2-3 garście rukoli (lub świeżego szpinaku bądź roszponki)
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szkl. prażonych migdałów – płatki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka maku
  • ½ łyżeczki sproszkowanej papryki
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Rukolę, żurawinę, migdały (kilka migdałów pozostawić do dekoracji) i awokado połączyć w misce i delikatnie wymieszać. Z pozostałych składników przygotować sos. Całość wymieszać i udekorować płatkami migdałów.

Dowiedz się więcej: Sałatka gyros – najlepsze przepisy >>

Sałatka z awokado i żurawiną

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również