Sałatka na grilla - 10 zdrowych pomysłów

Mięsa z rusztu i warzywne szaszłyki, pieczony czosnek, aromatyczne sosy i dipy... Wśród tego zestawu obowiązkowo musi się znaleźć również i sałatka na grilla.

Sałatka na grilla - 10 zdrowych pomysłów

Sałatka na grilla to nieodzowny akompaniament kiełbasek, szaszłyków i pieczonych warzyw. Jej kolorowe wariacje dodadzą smaku głównym daniom i będą źródłem cennych witamin i minerałów.

Ciężkie sosy majonezowe najlepiej zastąpić tymi na bazie jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek bądź ulubionego oleju, np. lnianego. Oto 10 pomysłów na szybką sałatkę na weekendowe grillowanie.

Dowiedz się więcej: Najlepsze warzywa na grilla >>

Sałatka na grilla przepisy

Sałatka na grilla – proste i zdrowe przepisy

1. Miks sałat z rzodkiewką i koperkiem

Składniki:

  • Miks sałat, np. sałata, roszponka, rukola
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Ogórek – 2 szt.
  • Świeży koperek – 1 pęczek
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Jogurt naturalny

Rzodkiewkę i ogórka pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z miksem sałat i posiekanym koperkiem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić solą i pieprzem.

Sałatka na grilla z rzodkiewką i koperkiem

2. Sałatka z pomarańczą

Składniki:

  • Pomarańcza – 3 szt.
  • Sałata lodowa – 1 główka
  • Sezam – 2 łyżki
  • Suszona żurawina – 3 łyżki
  • Mozarella – ok. 120 g
  • Sos balsamiczny – do smaku

Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę, dodać sałatę oraz sos balsamiczny. Całość dokładnie wymieszać. Udekorować mozzarellą (pokrojoną w kostkę), suszoną żurawiną oraz sezamem.

Sałatka na grilla z pomarańczą

3. Zielona sałatka z pestkami dyni i słonecznika

Składniki:

  • Miks sałat, np. sałata, roszponka, rukola
  • Owoce goji – 2 łyżki
  • Pestki dyni – 1 łyżka
  • Nasiona słonecznika – 1 łyżka
  • Czerwona papryka – ½ szt.
  • Ogórek – 1 szt.
  • Olej lniany – 1/3 szkl.
  • Sok z cytryny – 3 łyżki
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano

Czerwoną paprykę pokroić w paseczki, ogórka w kostkę. Wymieszać z sałatami i dodać owoce goji, pestki dyni oraz nasiona słonecznika. Połączyć z sosem przygotowanym z oleju, soku z cytryny i przypraw.

Sałatka na grilla z pestkami

4. Letnia sałatka z truskawkami

Składniki:

  • Truskawki – 8-10 szt.
  • Rukola – 150 g
  • Czarne oliwki – dekoracyjnie
  • Listki świeżej mięty
  • Orzeszki piniowe
  • Ser feta
  • Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek
  • Ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • Pieprz, sól, suszona bazylia – do smaku

Z oliwy z oliwek, octu i przypraw przygotować sos do sałatki. ¾ sosu dokładnie wymieszać z rukolą i miętą. Na tak przygotowanej zielonej bazie układać dekoracyjnie truskawki (pokrojone w plasterki lub ćwiartki), oliwki, orzeszki piniowe i ser feta (pokrojony w kostkę). Całość dodatkowo polać resztą wcześniej przygotowanego sosu.

Sałatka na grilla z truskawkami

5. Sałatka z burakiem i ostrym sosem bazyliowym

Składniki:

  • Buraki – 6 szt.
  • Rukola – garść
  • Orzechy włoskie lub laskowe – ½ szklanki obranych orzechów
  • Listki świeżej bazylii
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek – 3/4szklanki
  • Ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • Sól i pieprz – do smaku

Buraki dokładnie umyć (nie należy ich obierać ze skórki). Upiec w folii aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Po upieczeniu buraki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i układać dekoracyjnie na talerzu wraz z rukolą. Posypać kruszonymi orzechami. Pozostałe składniki (bazylię, czosnek, oliwę, ocet i przyprawy) zblendować na gładką masę i tak uzyskanym sosem polewać sałatkę. Schłodzić przed podaniem.

Sałatka na grilla z burakiem

6. Klasyczna sałatka na grilla: Sałatka Caprese

Składniki:

  • Pomidory – 3 szt.
  • Ser mozzarella – 200 g
  • Listki świeżej bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny – do smaku

Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Na talerzu naprzemiennie należy układać: pomidory, mozzarellę i listki bazylii. Całość skropić oliwą z oliwek i doprawić pieprzem.

Dowiedz się więcej: Top 9: Najlepsze potrawy na grilla >>

Sałatka na grilla Caprese

7. Brokułowa sałatka z cebulą, fetą i migdałami

Składniki:

  • Brokuły – 1-2 szt.
  • Czerwona cebula – 2 szt.
  • Suszone pomidory
  • Ser feta – 200 g
  • Migdały – płatki
  • Oliwa z oliwek – ½ szklanki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
  • Musztarda Dijon – ½ łyżeczki
  • Sól, pieprz, czerwona papryczka – do smaku

Brokuły podgotować, aby wciąż były jędrne i chrupkie. Podzielić na drobne różyczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, suszone pomidory posiekać, fetę rozdrobnić. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Udekorować płatkami migdałów. Z pozostałych składników przygotować sos do polania sałatki.

Sałatka na grilla brokułowa

8. Sałatka z awokado i mango

Składniki:

  • Awokado – 2 szt.
  • Mango – 2 szt.
  • Natka pietruszki – pęczek
  • Cebula czerwona – 1 szt.
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sok z cytryny – 4 łyżki
  • Olej lniany – 4 łyżki
  • Miód – 1 łyżka
  • Sól i pieprz – do smaku

Miąższ awokado  i mango pokroić w kostkę, cebulę i pietruszkę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć, a następnie dokładnie wymieszać z sosem przygotowanym z soku z cytryny, miodu, oleju i przypraw.

Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza >>

Sałatka na grilla - mango i awokado

9. Sałatka ze szparagów i suszonych pomidorów

Składniki:

  • Szparagi – pęczek
  • Suszone pomidory – ok. 100 g
  • Pomidorki koktajlowe – ok. 100 g
  • Natka pietruszki – ½ pęczka
  • Listki świeżej mięty
  • Pieprz, sól, kmin rzymski
  • Oliwa z oliwek – ¼ szklanki

Szparagi pokroić na małe kawałki (ok. 3-4 cm) i krótko podgotować w wodzie. Suszone pomidory pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, a natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotować sos z oliwy, pieprzu, soli i kminu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać z sosem i udekorować listkami mięty.

Sałatka na grilla szparagi

10. Klasyczna sałatka na grilla ze szczypiorkiem

Składniki:

  • Szczypiorek – 1-2 pęczki
  • Pomidory – 3 szt.
  • Rzodkiewka – 3 szt.
  • Sałata lodowa – 1 główka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Jogurt naturalny – 150 ml
  • Sól i pieprz do smaku

Pomidory pokroić w kostkę, rzodkiewkę w cienkie plasterki, szczypiorek drobno posiekać i połączyć składniki z sałatą. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić solą i pieprzem.

Dowiedz się więcej: Sałatka gyros – najlepsze przepisy >>

Klasyczna sałatka na grilla

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również