Przepis na naleśniki bez jajek, mleka lub glutenu

Alternatywny i smaczne przepis na naleśniki, bezpieczne również dla osób z alergią. Nie musimy odmawiać sobie pysznych naleśników!

Przepis na naleśniki bez jajek, mleka lub glutenu

Przepis na naleśniki zazwyczaj obejmuje mąkę pszenną, jajka i mleko krowie. Jest to najpopularniejsza forma przygotowania ciasta na naleśniki, ale… zdecydowanie nie jedyna!

Alergicy, weganie czy po prostu pasjonaci kuchni mogą z powodzeniem eksperymentować w przeróżnych pomysłach na idealne ciasto naleśnikowe. Oto kilka przepisów bez jaj, mleka lub glutenu.

Przepis na naleśniki – co zamiast „standardowych” składników?

  • Zamienniki mleka krowiego: mleko migdałowe, sojowe, ryżowe, kokosowe, owsiane, orkiszowe, konopne, z orzechów nerkowca, z orzechów laskowych.
  • Zamiast jajek: zmielone płatki owsiane, zmielone siemię lniane, zmielone płatki ryżowe, mieszanina mąki kukurydzianej z wodą, puree z banana lub dyni, mieszanina sody oczyszczonej z octem jabłkowym.
  • Mąki bezglutenowe: owsiana, gryczana, ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, kasztanowa, kokosowa, z amarantusa, sojowa, migdałowa, z manioku, z komosy ryżowej.

Dowiedz się więcej: Dieta paleo: Zasady, jadłospis, opinie >>

Ciasto na naleśniki gryczane na mleku migdałowym

Składniki:

  • Mąka pszenna – ½ szklanki
  • Mąka gryczana – ½ szklanki
  • Mąka pełnoziarnista – ½ szklanki
  • Jajko – 1 szt.
  • Mleko migdałowe – 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżka
  • Sól morska – 1 łyżeczka
  • Olej kokosowy (rozpuszczony) – 3 łyżki
  • Miód – 2 łyżki

Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W osobnym naczyniu połączyć mleko migdałowe (o temperaturze pokojowej), roztrzepane jajko, olej kokosowy i miód. Płynne składniki wymieszać z sypkimi, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na naleśniki odstawić na 20 minut – dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste.

Dowiedz się więcej: Naleśniki na słono – poznaj najciekawsze przepisy >>

Naleśniki na mleku migdałowym

Naleśniki bez mleka

Składniki:

  • Mąka pszenna – 1 szklanka
  • Mąka pełnoziarnista – ½ szklanki
  • Jajka – 4 szt.
  • Woda – 1 ½ szklanki
  • Cukier – 2 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Olej kokosowy (rozpuszczony) – 2 łyżki

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Uzyskane ciasto naleśnikowe odstawić na 15 minut.

Dowiedz się więcej: Jak zrobić pyszny omlet na słono i słodko >>

Przepis na naleśniki bez mleka

Przepis na naleśniki bez jajek i mleka krowiego

Składniki:

  • Mąka – 1 szklanka
  • Zmielone płatki owsiane – 1/3 szklanki
  • Mleko sojowe – 1 ¾ szklanki
  • Szczypta soli
  • Szczypta sody
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Olej – 1 łyżka

Zmielone w młynku do kawy płatki owsiane wymieszać w misce z mąką, solą, sodą i cukrem waniliowym. Do sypkich składników dodać mleko sojowe i olej. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ciasto naleśnikowe odstawić na 15 minut.

Dowiedz się więcej: Wigilia bez glutenu, mleka i jajek – jak to zrobić łatwo i smacznie? >>

Przepis na naleśniki bez jajek i mleka krowiego

Naleśniki z mąki kokosowej – bez glutenu i mleka krowiego

Składniki:

  • Mąka kokosowa – 70 g
  • Skrobia kukurydziana – 2 łyżki
  • Jajka – 3 szt.
  • Mleko kokosowe – 125 ml
  • Mleko sojowe – 125 ml
  • Ksylitol – 1 łyżka
  • Szczypta soli
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy – 1 łyżka
  • Olej kokosowy (rozpuszczony) – 1 łyżka

Mąkę, skrobię, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W osobnym naczyniu ubić mikserem jajka z dodatkiem ksylitolu. Dodawać mleko kokosowe, mleko sojowe i olej kokosowy, cały czas ubijając składniki. Powoli dodawać wcześniej przygotowane sypkie składniki. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dowiedz się więcej: Thermomix – jak działa i czy warto kupić >>

Naleśniki z mąki kokosowej - bez glutenu i mleka krowiego

Przepis na naleśniki z mąki ryżowej (naleśniki bezglutenowe)

Składniki:

  • Mąka ryżowa – 120g
  • Jajko – 1 szt.
  • Mleko – 400 ml
  • Ksylitol – 2 łyżki
  • Szczypta soli

Mąkę ryżową połączyć z ksylitolem i szczyptą soli. Do sypkich składników dodać roztrzepane jajko i mleko. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przepis na naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również