Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza

Ryby i owoce morza wrzucone na ruszt to świetny pomysł na przystawkę lub danie główne. Dowiedz się, jak przygotować takie smaczne i efektowne potrawy na grilla.

Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza

Ciepłe dni obfitują w okazje do grillowania w ogródku, z kolei pierwsze chłody mogą być świetną okazją do wykorzystania grilla elektrycznego. Jakie potrawy przygotować, gdy chcemy zaskoczyć gości nowym przepisem lub po prostu spróbować czegoś nowego? Oto kilka pomysłów na niebanalne potrawy na grilla.

Ryby na ruszcie – to trzeba wiedzieć

Wybieramy ryby z różnych powodów: ze względu na ich delikatny smak, jako zdrowe dania lub dlatego, że jesteśmy jaroszami – nie jemy mięsa. Mają dużo wartości odżywczych, są bogate między innymi kwasy omega 3. Ryba z grilla jest wyjątkowym pomysłem, którym możemy uraczyć siebie i gości.

Najlepsze do tego celu są ryby, które zazwyczaj smażymy lub pieczemy w piekarniku, takie jak pstrąg, łosoś, dorsz, halibut, mintaj, sandacz. Postarajmy się nie kupować najtańszych ryb z marketu, gdyż w tym przypadku jakość ma bardzo duże znaczenie.

Najlepiej przyprawić rybę własnoręcznie zrobioną marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek i aromatycznych ziół. Do wyboru mamy gotowe mieszanki bądź świeże zioła: kolendrę, koperek, tymianek, pietruszkę. Sprawdzonym pomysłem będzie przyprawienie ryb pieprzem cytrynowym.

  • Łosoś z grilla nabierze wyjątkowego charakteru, gdy potraktujemy go glazurą miodowo-musztardową lub miodowo-sojową (czyli z dodatkiem sosu sojowego).
  • Pstrąg z grilla będzie pyszny z cytryną, cebulą i gałązką lubczyku w środku.

Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza - ryba z grilla

Warto wiedzieć: Aby delikatniejsze ryby nie rozpadły nam się podczas pieczenia i przekładania na drugą stronę, możemy użyć zamykanych rusztów – czasami są one w kształcie ryby. Tak przygotowane skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki i gotowe!

Świetną okazją do połowu świeżej ryby jest pobyt nad jeziorem z rodziną lub przyjaciółmi. Wędkowanie połączone z aktywnym wypoczynkiem z pewnością zaostrzy nasz apetyt. Pamiętajmy, że świeża ryba smakuje najlepiej.

W celu przygotowania takiej ryby najpierw musimy ją wypatroszyć i dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Większość ryb słodkowodnych posiada także łuski, które trzeba z nich zeskrobać. Dla wprawionego wędkarza przygotowanie ryby na grilla z pewnością nie będzie stanowiło większego problemu.

Pamiętajmy, że warto zachować naturalny smak mięsa ryby. Liny, okonie, karasie i leszcze smakują bardzo dobrze gdy doprawimy je odrobiną soli, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Uwaga! Nie należy przesadzać z solą, najlepiej używać jej tuż przed obróbką termiczną. W przeciwnym razie ryba straci za dużo wody i mięso stanie się zbyt suche.

Dowiedz się więcej: Top 9: Najlepsze potrawy na grilla >>

Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza - specjalny ruszt

Smaczne potrawy na grilla to także owoce morza

Aby sprawić rokosz podniebieniu przygotujmy nieco mniej typowe potrawy z grilla. Chodzi oczywiście o owoce morza. Krewetki z grilla to ciekawy pomysł i na pewno przypadną do gustu naszym gościom (pod warunkiem, że lubują się w owocach morza). Sprawdzą się tu również małże, kraby i ośmiornice.

Owoce morza możemy zamarynować w różnych przyprawach lub salsach z pomidorów i cebuli, a następnie grillować je na ruszcie przez około 6 minut.

Warto pamiętać, że krewetki tygrysie (z racji swojej wielkości) będą piec się trochę dłużej. Najlepiej nabić je na szpikulec do szaszłyków, co ułatwi nam grillowanie.

Dowiedz się więcej: Sałatka na grilla – 10 zdrowych pomysłów >>

Pomysły na smaczną marynatę

Wspaniałą marynatę możemy wykonać z sosu pomidorowego, czosnku, oliwy z oliwek, pieprzu cayenne i wina.

Innym pomysłem jest marynata wykonana z mieszanki oleju sezamowego, oliwy, imbiru, kolendry i czosnku.

Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza - krewetki z grilla

Jak przygotować ośmiornicę na grillu? Najpierw trzeba ją zmiękczyć- musimy zaplanować co najmniej godzinę gotowania na jeden kilogram ośmiornicy. Następnie odcinamy macki, przyprawiamy je (idealny jest do tego ocet balsamiczny, czosnek i pietruszka) i grillujemy.

Autorka tekstu może pochwalić się doświadczeniem z greckimi krabami z grilla. Kładzie się je na ruszt w całości i piecze przez około 15 minut z każdej strony. Efekt jest fenomenalny!

Pamiętajmy, że grillowanie to nie tylko klasyczne mięso oraz warzywa z grilla. Owoce morza i ryby również sprawdzą się doskonale jako przystawka lub danie główne z grilla. Można podawać je z grzankami, sosem, pieczywem, pieczonymi ziemniakami i sałatą.

Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza - ośmiornica z grilla

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Julia Ziółkowska Julia Ziółkowska [+ info]

Julia Ziółkowska, absolwentka UKSW w Warszawie na Wydziale Historii Sztuki. Napisała dysertację na temat symboliki zwierząt w dziele Hieronima Boscha "Ogród rozkoszy ziemskich". Blogerka, od lat współpracuje z magazynami i portalami kulturalnymi, biznesowymi i lifestylowymi. Mieszka w Warszawie, mieście, które uwielbia. Najchętniej spędza czas w bibliotece lub swoim ogrodzie. Kocha życie, poezję, rękodzieło, teatr awangardowy, gry komputerowe oraz powieści Aldousa Huxleya i Philipa K. Dicka. Koneserka win i serów.

Zobacz również