Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny

Poznaj ciekawe i smaczne pomysły na obiad. Niedziela to dzień, w którym zazwyczaj mamy nieco więcej czasu, możemy więc ugotować coś naprawdę wyjątkowego.

Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny
Smaczne pomysły na obiad niedzielny dla rodziny i dla gości.

Zabiegane dni nie sprzyjają gotowaniu. Zupełnie inaczej wygląda weekend – czas, który powinniśmy poświęcić na odpoczynek, hobby i podróże. Nie możemy również zapomnieć o pysznym jedzeniu, zwłaszcza jeżeli spodziewamy się wizyty gości. Przedstawiamy interesujące pomysły na obiad dla rodziny bądź znajomych.

Pieczony kurczak w sosie cytrynowym z rozmarynem

Pomysł na obiad mięsny

Jeżeli nie wiemy co zrobić na obiad, możemy zdecydować się np. na kurczaka. To danie dość klasyczne, które z apetytem zje prawie każdy. Niby nic wyjątkowego, jednak mówią, że diabeł tkwi w szczegółach. Odpowiednio przyprawiony kurczak będzie wprost idealnym pomysłem na pyszny obiad niedzielny.

Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny - kurczak z rozmarynem

Składniki:

  • 1 szt. całego kurczaka
  • 250 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowej roboty)
  • 250 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 3-4 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • Rozmaryn – najlepiej świeży (kilka gałązek) lub suszony
  • Suszony cząber i lubczyk – wg gustu (np. po 1 łyżeczce każdego)
  • 2-3 łyżki masła
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pieprz cayenne – opcjonalnie

Przygotowanie:

Miękkie masło dokładnie wymieszać z cząbrem i lubczykiem. Mięso z kurczaka (wraz ze skórą) naciąć w kilku miejscach tak, aby powstały tzw. kieszonki. Wypełnić je dokładnie wcześniej przygotowanym ziołowy masłem, a pozostałością nasmarować dobrze skórę kurczaka. Kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym. Całość dobrze przyprawić solą i pieprzem (można dodać również odrobinę pieprzu cayenne).

We wnętrzu kurczaka należy umieścić ok. 6 połówek cytryn (w zależności od wielkości kurczaka), 1-2 gałązki rozmarynu (lub dodać suszonego rozmarynu, jeśli nie mamy pod ręką świeżego) i obrane ząbki czosnku (z 1/2 główki). Pozostałymi ząbkami czosnku oraz rozmarynem „obsypać” kurczaka z zewnątrz.

Tak przygotowane mięso drobiowe piec w piekarniku przez 30-40 minut. Po tym czasie na całej powierzchni kurczaka należy wycisnąć sok z cytryn umieszczonych wcześniej w jego środku (można to zrobić za pomocą szczypców kuchennych). Następnie należy kontynuować pieczenie do momentu aż skórka stanie się chrupiąca.

W tym czasie przygotować sos do polania kurczaka: bulion wymieszać ze śmietaną (lub jogurtem) oraz sokiem z połówki cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka przed podaniem polać sosem.

Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny - cytrynowy kurczak

Szaszłyki z krewetek marynowanych w kolendrze

Pomysł na obiad z owocami morza

Co na obiad, kiedy mamy ochotę spróbować czegoś nowego? Jeżeli lubujemy się w niecodziennych przepisach, a owoce morza nie są nam straszne, z pewnością polubimy krewetkowe szaszłyki. To wspaniała (i zdrowa) alternatywa dla mięsa oraz prawdziwa uczta smaków. Pomysły na obiad to przecież nie zawsze tylko dania mięsne i rybne.

Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny - szaszłyki z krewetkami

Składniki:

  • Surowe krewetki
  • Ulubione warzywa (np. kolorowa papryka, cebula, marchewka, cukinia)
  • Świeża kolendra
  • 3 ząbki czosnku
  • Suszona papryczka chilli (wg gustu)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Krewetki myjemy i obieramy z pancerzyków (ogonek możemy zostawić, ale nie jest to konieczne). Ulubione warzywa (paprykę, cebulę, marchewkę, cukinię) myjemy i kroimy na kawałki, tak jak do standardowych szaszłyków.

Kolendrę i ząbki czosnku drobno siekamy, łączymy z sosem sojowym i oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilli do smaku. Warzywa odstawiamy na bok, a krewetki marynujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie nadziewamy je naprzemiennie z warzywami na patyczki do szaszłyków i grillujemy lub pieczemy.

Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy na grilla: ryby i owoce morza >>

Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny - krewetki z grilla

Pieczone bakłażany z serem feta i sosem cytrynowym

Pomysł na obiad bezmięsny

Interesujące pomysły na obiad niekoniecznie muszą zawierać w swoim składzie mięso. A gdyby tak spróbować czegoś innego i zadowolić się niepozornym bakłażanem? Z pewnością taka odmiana na stole będzie mile widziana i zaciekawi niejednego gościa.

Dowiedz się więcej: Co na obiad – 11 smacznych i szybkich propozycji >>

Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny - pieczone bakłażany

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 80 g sera feta
  • 3-4 cebule
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Świeża pietruszka
  • Kumin (wg gustu)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do posmarowania bakłażanów

Przygotowanie:

Bakłażany przekroić wzdłuż i ponacinać w kratkę. Posmarować je oliwą, a następnie wstawić do piekarnika na ok. 30-45 minut (do momentu aż miąższ całkowicie zmięknie i nabierze koloru).

Przygotować sos cytrynowy: cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na silnym ogniu, do momentu aż kawałki cebuli staną się brązowe. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawić całość solą, pieprzem i kuminem. Na samym końcu dodać pokruszoną fetę, zestawić z ognia i delikatnie wymieszać. Gdy sos lekko przestygnie, dodać sok z cytryny.

Gdy bakłażany będą gotowe, polać je przygotowanym sosem cytrynowym i obficie udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.

Dowiedz się więcej: Najlepsze potrawy z dyni >>

Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny - bakłażany nacięte w kostkę

Jak widać, pomysły na obiad mogą być naprawdę różnorodne. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i… apetytu. Nie bójmy się eksperymentów kulinarnych. Z pewnością nasza rodzina lub przybyli goście docenią nowe smaki i z ochotą poproszą o dokładkę.

Nie zapomnijmy również o odpowiednim akompaniamencie do dania głównego, którym mogą być zarówno ziemniaki, jak i różnego rodzaju kasze, ryż czy makaron. Ważna jest również odpowiednia sałatka lub surówka, która dodatkowo wzbogaci smak uczty niedzielnej.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również