Pestka z awokado - czy jest trująca i co można z nią zrobić

Czy pestka z awokado może być jadalna? Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać tę część awokado, którą najczęściej wyrzucamy do kosza.

Pestka z awokado - czy jest trująca i co można z nią zrobić

Odżywcza czy trująca – jaka jest pestka z awokado? Któż od dziecka nie był uczony, aby powstrzymywać się od zjadania różnego rodzaju pestek. Najpopularniejszym „straszakiem” były te z arbuza. Obecnie, w internecie można znaleźć wiele informacji na temat benefitów płynących ze spożywania niejadalnej dotychczas pestki z awokado. Jak to jest naprawdę? I co można z nią zrobić?

Pestka z awokado – jeść czy nie jeść?

Teoretycznie pestka z awokado mogłaby być jadalną. Znajduje się w niej cała skarbnica witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Zawiera m.in. witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, magnez, potas, mnóstwo przeciwutleniaczy, a także błonnik pokarmowy.

Zwolennicy naturalnych metod leczenia zalecają spożywanie pestki z awokado – wierzą, że stanowi ona panaceum na wiele dolegliwości i chorób. Istnieje sporo przesłanek za tym, że pestka rzeczywiście może pozytywnie oddziaływać na nasze zdrowie, lecz jednocześnie zawiera także inne substancje, które stanowią swoistą ochronę przed jej zjedzeniem. Są to m.in. garbniki, które odpowiadają za gorzki smak pestki.

Nasuwa się więc pytanie: zjadać czy nie zjadać? W internecie można znaleźć informacje na temat przygotowania pestki z awokado do spożycia: należy obrać ją z brązowej otoczki, zetrzeć na tarce, a następnie wysuszyć. Tak przygotowany proszek można używać, w niewielkiej ilości, jako dodatek do koktajli i sałatek.

Dowiedz się więcej: Sałatka z awokado – przepisy >>

Pamiętajmy jednak, że każdy organizm jest inny, a co za tym idzie – nawet niewielkie ilości pewnych substancji mogą komuś zaszkodzić. Nie istnieje jeszcze zbyt wiele badań potwierdzających w 100% prozdrowotny wpływ pestki z awokado (pestki, a nie jej ekstraktu) na nasze zdrowie. Nawet kalifornijska organizacja zajmująca się produkcją oraz sprzedażą awokado, California Avocado Commission, odradza spożywanie pestki z awokado (dowiedz się więcej tutaj).

Zdaniem autora, lepiej więc poprzestać na konsumpcji samego miąższu z awokado (do momentu, kiedy naukowcy przeprowadzą więcej badań stwierdzających pozytywny wpływ pestki na nasze zdrowie), a w tym czasie pestkę spożytkować w inny, bezpieczniejszy sposób.

Dowiedz się więcej o pochodzeniu, odmianach i właściwościach awokado >>

Pestka z awokado - czy jest trująca i co można z nią zrobić - jeść czy nie jeść

Co zrobić z pestką z awokado?

Pestka z awokado wcale nie musi trafić do kosza na śmieci. Oto sposoby na jej najciekawsze wykorzystanie.

Własne drzewko awokado

Jak zasadzić awokado? Nie jest to skomplikowane – wystarczy w odpowiedni sposób ukorzenić pestkę. W tym celu należy skierować ją szerszą częścią w dół. Następnie na wierzchołku (po przekątnych) trzeba wbić 2-3 wykałaczki i zanurzyć pestkę w szklance z wodą do ¾ jej wysokości. Wykałaczki będą stanowić podpórkę.

Tak przygotowaną szklankę z pestką trzeba umieścić w nasłonecznionym miejscu (np. na parapecie). Wodę należy regularnie dolewać, aby nie dopuścić do wysuszenia pestki. Po 3-4 tygodniach proces kiełkowania powinien być już widoczny. Gdy nasze awokado wypuści więcej korzeni, a łodyga zacznie być zauważalna – roślinkę można przesadzić do doniczki i umieścić w półcieniu.

Dowiedz się więcej: Poznaj najlepsze odmiany awokado >>

Pestka z awokado - czy jest trująca i co można z nią zrobić - drzewko awokado

Odżywczy peeling do ciała

Pestka z awokado może stanowić fantastyczną bazę do stworzenia naturalnego peelingu. W tym celu należy ją pokroić na małe kawałki, wysuszyć (na słońcu lub w piekarniku), a następnie zmielić w blenderze w celu uzyskania proszku.

Gotowy proszek z pestki można wymieszać np. z olejem kokosowym i odrobiną cukru. Jest to bardzo prosty, tani i przede wszystkim naturalny sposób na własnoręczne przygotowanie peelingu. Gładka i odżywiona skóra gwarantowana!

Pestka z awokado - czy jest trująca i co mozna z nią zrobić - peeling

Barwienie ubrań na różowo

Innym wykorzystaniem pestki będzie użycie jako naturalny barwnik do tkanin. Wbrew pozorom, nie będzie on zielony a… różowy!

W tym celu posiekaną pestkę awokado (a najlepiej dwie) należy umieścić we wrzącej wodzie i gotować przez chwilę. Na koniec wystarczy moczyć wybraną tkaninę w tak uzyskanym roztworze – długość będzie zależeć od tego, jak na bardzo intensywny róż chcemy zabarwić wybrany materiał.

Pestka z awokado - czy jest trująca i co można z nią zrobić - barwienie tkanin

źródło zdjęcia: louisanickel.com

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również