Pasta z awokado - przepisy

Pasta z awokado to nie tylko znane i lubiane guacamole! Oto kilka pomysłów na smaczne i pożywne przekąski na imprezę lub po prostu na urozmaicenie codziennego jadłospisu.

Pasta z awokado - przepisy

Pasta z awokado najczęściej kojarzona jest z meksykańskim guacamole. Bez wątpienia jest to najbardziej popularny, ale nie jedyny przepis na awokado w roli głównej. Jakie inne pasty można zaserwować, aby przełamać standardy i wprowadzić powiew świeżości na kuchenny stół?

Pasta z awokado – 5 prostych pomysłów

1. Pasta z awokado i kozim serem

Składniki:

  • 2 szt. awokado – wydrążony miąższ
  • 30g koziego sera
  • sok z 1 szt. cytryny
  • 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
  • 1 szt. papryczki jalapeno – drobno pokrojonej
  • ¼ szkl. świeżej kolendry – drobno posiekanej
  • sól – do smaku

Przygotowanie:

Wydrążony miąższ z awokado rozgnieść widelcem w miseczce i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Można serwować od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.

Dowiedz się więcej: Sałatka z awokado – przepisy >>

Pasta z awokado i kozim serem

2. Pasta z awokado i szpinakiem

Składniki:

  • 1 szt. awokado – wydrążony miąższ
  • 3 garście szpinaku – drobno posiekanego
  • ½ szt. pomidora
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki suszonego koperku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmielić w blenderze do uzyskania konsystencji jednolitej pasty.

Dowiedz się więcej: Zdrowy jarmuż – przepisy, które pokochasz >>

Pasta z awokado i szpinakiem

3. Kremowa pasta z awokado i ziołami

Składniki:

  • 2 szt. awokado – wydrążony miąższ
  • 100g lekko kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 szt. czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki świeżych ziół: bazylii, pietruszki lub mięty – drobno posiekanych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i zioła zmielić w blenderze, dodać pozostałe składniki, całość ponownie zmielić do uzyskania kremowej konsystencji. Schłodzić w lodówce.

Dowiedz się więcej: Pestka z awokado – czy jest trująca i co można z nią zrobić >>

Kremowa pasta z awokado i ziołami

4. Pasta z awokado i parmezanem

Składniki:

  • 1 szt. awokado – wydrążony miąższ
  • 2/3 szklanki wiórków parmezanu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 mała, czerwona cebulka – drobno posiekana

Przygotowanie:

Awokado, sok z cytryny, kolendrę i wiórki parmezanu wymieszać, a następnie zmielić w blenderze. Przełożyć do miseczki i wymieszać z posiekaną cebulką.

Dowiedz się więcej: Poznaj najlepsze odmiany awokado >>

Pasta z awokado i parmezanem

5. Słodko-pikantna pasta z awokado i ananasem (z grilla)

Składniki:

  • 2 szt. awokado
  • 4-5 krążków świeżego ananasa
  • ½ szt. czerwonej cebuli – drobno posiekanej
  • ½ szklanki świeżej kolendry – drobno posiekanej (opcjonalnie)
  • 1 szt. papryczki jalapeno –pokrojona w paski
  • 1 szkl. serka typu quark
  • sok z 1 szt. cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Miąższ awokado wydrążyć z każdej połówki w taki sposób, aby zachować jego strukturę. Pozbawione skórki połówki awokado, przygotowane krążki ananasa oraz paski jalapeno umieścić na grillu aż do momentu uzyskania rumianych pasków. Po wstępnym grillowaniu, pozostawić składniki do ostygnięcia, a następnie umieścić na desce do krojenia.

Papryczkę jalapeno i ananasa posiekać na drobne kawałki, a następnie umieścić w miseczce. Dodać awokado (rozgniecione uprzednio widelcem), sok z cytryny, serek quark, posiekaną cebulę i mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie kolendrą. Najlepiej serwować na ciepło.

Dowiedz się więcej o najlepszych warzywach na grilla >>

Słodko-pikantna pasta z awokado i ananasem (z grilla)
źródło zdjęcia: The Healthy Maven

Jak podawać pasty?

Wszystkie pasty można serwować według własnych upodobań smakowych, przykładowo:

  • świeżym lub chrupkim pieczywem,
  • chipsami,
  • krakersami,
  • chlebkiem pita,
  • warzywnymi paskami,
  • małymi sucharkami,
  • jako uzupełnienie farszu naleśników i tortilli,
  • jako gęsty dressing do filetów mięsnych, rybnych i innych głównych dań.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również