Naturalne sposoby na rozjaśnianie włosów

Rozjaśnianie włosów w domu – jak uzyskać słoneczne refleksy za pomocą naturalnych sposobów?

Naturalne sposoby na rozjaśnianie włosów

Rozjaśnianie włosów to dość skomplikowany zabieg, polegający na odbarwianiu ich naturalnego pigmentu. Im bardziej radykalna zmiana koloru tym większe ryzyko otrzymania niepożądanego odcienia, a nawet przesuszenia włosów. Zamiast zastosowania farb i rozjaśniaczy można najpierw wypróbować dostępnych alternatyw – oto naturalne sposoby na uzyskanie jaśniejszego koloru.

Rozjaśnianie włosów – domowe sposoby

Pewne produkty można śmiało zastosować jako bazę do stworzenia naturalnych kosmetyków rozjaśniających włosy. Aby cieszyć się jasną, słoneczną czupryną trzeba będzie uzbroić się również w cierpliwość – jedynie systematyczne stosowanie płukanek i masek zaowocuje pożądanymi efektami. Należy mieć również na uwadze, że naturalne sposoby działają jedynie na wcześniej niefarbowane włosy.

Używając domowych produktów kolor czupryny nie ulegnie radykalnej zmianie, za to włosy będą lśniące, delikatnie rozjaśnione i zdrowe. Co będzie niezbędne? Cytryna, rumianek, cynamon, a nawet piwo to przykłady składników, które pozwolą na uzyskanie złotych refleksów.

Dowiedz się więcej: Włosy blond – jak prawidłowo dobrać odcień blondu do typu urody? >>

Napar z rumianku nie tylko do picia

Rumianek znany jest ze swoich właściwości rozjaśniających. Co prawda, efekty jego stosowania nie będą od razu tak spektakularne jak po profesjonalnym zabiegu dekoloryzacji u fryzjera – nada on włosom delikatne, złote refleksy.

Aby osiągnąć pożądany odcień, wystarczy regularnie spłukiwać włosy naparem z tego zioła. Można zastosować rozdrobniony rumianek w torebkach, lepsze efekty da jednak napar z suszonych liści. Dla wzmocnienia efektu można również zastosować delikatny szampon rumiankowy.

Sposób na rozjaśnianie włosów - tumianek

Rozjaśniający sok z cytryny

Kolejnym naturalnym kosmetykiem lekko rozjaśniającym włosy jest cytryna. Rozcieńczony sok z cytryny w wodzie to prosta płukanka do wykonania w każdym domu. Po jej zastosowaniu można wyjść na słońce na 1-2 godziny, przyspieszy to efekt końcowy zabiegu.

Ten sposób może nieco przesuszyć włosy, dlatego do przygotowanej płukanki można dodać składniki o odżywczych właściwościach. Łyżeczka miodu lub odrobina oliwy z oliwek dodatkowo nawilży czuprynę.

Sposoby na rozjaśnianie włosów - cytryna

Słodki przysmak dla włosów – miód

Subtelne rozjaśnienie odcienia można otrzymać również poprzez regularne stosowanie miodu na włosy. Ze względu na swoją lepką konsystencję najlepiej używać go w połączeniu z innymi składnikami, takimi jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy lub po prostu dodawać jego niewielką ilość do szamponu, odżywek i masek.

Sposób na rozjaśnianie włosów - miód

Piwo na włosy

Rozjaśnianie włosów można przeprowadzić również za pomocą piwa. Musi być koniecznie jasne, gdyż ciemne nie wpłynie na końcowy efekt. Po zastosowaniu piwnej płukanki należy zawinąć włosy ręcznikiem na okres 15-20 minut, a następnie przemyć je wodą.

Sposoby na rozjaśnianie włosów - piwo

Korzeń rabarbaru – dar natury

Sproszkowany korzeń rzewienia (rabarbaru) to kolejny sposób na rozjaśnianie włosów. Z zioła należy przygotować napar i regularnie przemywać nim czuprynę. Można też dodać odrobinę miodu, aby dodatkowo wzmocnić i nawilżyć włosy.

Sposoby na rozjaśnianie włosów - korzeń rabarbaru

Aromatyczny cynamon

Kuchenne przyprawy mają wiele zastosowań, czego najlepszym przykładem jest między innymi cynamon.  Sprawdzi się więc nie tylko w kuchni, ale i w łazience – nada włosom jasne, lekko miedziane refleksy. Najlepiej używać go w postaci maski do włosów sporządzonej ze sproszkowanego cynamonu, oleju kokosowego i miodu.

Sposoby na rozjaśnianie włosów - cynamon

Warto pamiętać, że każde włosy są inne, dlatego na konkretne płukanki i maski mogą reagować w odmienny sposób. Jedne ulegną rozjaśnieniu szybciej, inne wolniej.

Przed zastosowaniem danego składnika warto też wcześniej przetestować jego niewielką ilość i upewnić się, że nie uczula on skóry.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również