Naleśniki na słono - poznaj najciekawsze przepisy

Dowiedz się, jak przygotować pyszne naleśniki na słono, które mogą być nie tylko przekąską, ale też i sycącym daniem obiadowym.

Naleśniki na słono - poznaj najciekawsze przepisy

Naleśniki są jednym z tych dań, które można przygotowywać na wiele sposobów. Najbardziej znane są te w wersji słodkiej, choć wytrawne smakują równie pysznie. Ze szpinakiem, z kurczakiem, serem czy pieczarkami… wszystko zależy od naszych preferencji. Podpowiadamy jak przygotować pyszne naleśniki na słono.

Naleśniki na słono – ciasto to podstawa

Dobry naleśnik to odpowiednie ciasto i pyszny farsz. Na szczęście i jedno, i drugie nie zajmuje dużo czasu. Jak zrobić ciasto naleśnikowe? Oto prosty przepis na dwie osoby:

Składniki:

  • Mąka – 100g
  • Jajko – 1 szt.
  • Mleko – 300 ml
  • Olej roślinny – 1 łyżka*
  • Sól – szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Jajko dobrze wymieszać z mlekiem.
  2. Następnie mieszaninę płynnych składników dodawać stopniowo do mąki, wciąż mieszając, tak aby w masie nie było grudek.
  3. Doprawić szczyptą soli.
  4. Olej rozgrzać na patelni i wylewać ciasto w ten sposób, aby przykryło dno patelni.
  5. Naleśnika smażyć z obydwu stron, aby ciasto uzyskało złoty kolor.

Warto wiedzieć: Olej można rozgrzewać na patelni bądź dodać jego niewielką ilość bezpośrednio do ciasta naleśnikowego.

Dowiedz się więcej: Jak zrobić naleśniki – prosty przepis na ciasto naleśnikowe >>

Naleśniki na słono - poznaj najciekawsze przepisy - ciasto naleśnikowe

Jak przygotować wytrawny farsz

Kiedy ciasto naleśnikowe jest już gotowe, możemy przystąpić do przygotowania farszu. Pomysłów na naleśniki na słono jest naprawdę wiele. Poniżej przedstawiamy najciekawsze przepisy.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Szpinak i feta to zestawienie idealne. Taki naleśnik będzie świetną alternatywą dla dania mięsnego.

Składniki na nadzienie:

  • Świeży szpinak – 400 g
  • Ser feta w kostce – 200 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Olej – ok. 2 łyżki
  • Sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Patelnię rozgrzać wraz z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i smażyć do momentu, aż się zeszkli.
  2. Następnie stopniowo dodawać liście szpinaku i dusić (szpinak powinien zmniejszyć swoją objętość mniej więcej o połowę).
  3. Gdy szpinak będzie gotowy, należy zestawić patelnię z ognia i dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  4. Tak przygotowany farsz obsypać pokruszoną fetą i delikatnie wymieszać, a następnie nadziewać nim ciasto naleśnikowe.

Dowiedz się więcej: Jak zrobić naleśniki – niebanalne przepisy na farsz >>

Naleśniki na słono - poznaj najciekawsze przepisy - naleśnik z fetą i szpinakiem

źródło zdjęcia: vijesti.me

Naleśniki z żółtym serem

Z ciastem naleśnikowym równie dobrze komponuje się ser żółty.  Jak zrobić naleśniki serowo-pomidorowe?

Składniki na nadzienie:

  • Stary, żółty ser – ok. 5 łyżek
  • Świeże pomidory – 3-4 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Bazylia – najlepiej świeża
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej – ok. 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażymy do momentu przybrania złotego koloru.
  2. W międzyczasie kroimy pomidory w kostkę i dodajemy do cebuli.
  3. Całość przyprawiamy solą i pieprzem – wg gustu. Dodajemy również świeże listki bazylii, ewentualnie 1 łyżeczkę bazylii suszonej.
  4. Gdy pomidory zmiękną i przybiorą konsystencję sosu, zestawiamy patelnię z ognia i dodajemy kilka łyżek startego sera.
  5. Tak przygotowanym farszem serowo-pomidorowym nadziewamy ciasto naleśnikowe.

Naleśniki na słono - poznaj najciekawsze przepisy - naleśnik z żółtym serem

źródło zdjęcia: claudia.abril.com.br

Naleśniki z kurczakiem

Wytrawne naleśniki z kurczakiem to już klasyka. Podane z cebulką i pieczarkami będą po prostu pyszne.

Składniki na nadzienie:

  • Pierś z kurczaka – 2 szt.
  • Cebula pokrojona w kostkę – 1 szt.
  • Mąka – 2 łyżki
  • Mleko – 250 ml
  • Pieczarki – 100g
  • Pęczek natki pietruszki
  • Olej – ok. 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem aż stanie się chrupiący.
  2. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulkę na złoty kolor.
  3. Do cebulki dodać pieczarki i dusić przez kilka minut aż do momentu, kiedy zmiękną. Zmniejszyć ogień.
  4. Następnie mąkę wymieszać dobrze z mlekiem i zawiesinę stopniowo dodawać do cebuli i pieczarek.
  5. Dodać wcześniej przygotowane kawałki kurczaka.
  6. Mieszać do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
  7. Na samym końcu dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  8. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniać ciasto naleśnikowe.

Naleśniki na słono - poznaj najciekawsze przepisy - naleśnik z kurczakiem

Naleśniki z pieczarkami i cukinią

Dla fanów bezmięsnej kuchni również znajdzie się coś pysznego – przedstawiamy naleśniki z grzybami i cukinią.

Składniki na nadzienie:

  • Pieczarki – ok. 10 szt.
  • Cukinia – 1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Słodka papryka i lubczyk – wg gustu
  • Olej – ok. 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone pieczarki należy pokroić w plasterki, a cukinię w krótkie słupki. Następnie wrzucamy je na rozgrzaną z tłuszczem patelnię i dusimy do uzyskania miękkiej konsystencji.
  2. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do farszu wraz z pozostałymi przyprawami.
  3. Naleśniki nadziewać farszem, można również dodać odrobinę startego żółtego sera w celu podkreślenie smaku.

Naleśniki na słono - poznaj najciekawsze przepisy - naleśnik z grzybami

źródło zdjęcia: dobruchut.azet.sk

Jak widać, przygotowanie farszu naleśnikowego wcale nie musi być ani czasochłonne, ani trudne. Powyższe przepisy to tylko przykłady wielu możliwości smakowych, jakie możemy uzyskać przygotowując naleśniki na słono. Warto eksperymentować i stworzyć swój własny farsz o kompozycji smakowej, która smakuje nam najbardziej.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również