Najlepsze potrawy z dyni

Które potrawy z dyni są najciekawsze i warto spróbować je wykonać? Poznaj kilka inspiracji na dynię w roli głównej.

Najlepsze potrawy z dyni
Potrawy z dyni, które pokochasz

Jesienna kuchnia nie może obyć się bez dyni. Te pyszne, kolorowe i zdrowe warzywa w tym okresie królują na naszych stołach. Oto kilka prostych przepisów na potrawy z dyni. Często bowiem zastanawiamy się co można zrobić z dyni oprócz zupy i potworka na Halloween. Dania z dyni na pewno wzbogacą nasze menu jesienią.

Potrawy z dyni – TOP 5

Trzeba pamiętać, że jest wiele odmian dyni i posiadają one właściwości, które pozwolą na optymalne wykorzystanie. Niektóre z nich mają twardszy miąższ i świetnie sprawdzą się podczas pieczenia, nie wydzielają zbyt dużo soku. Takie są dynie Hokkaido i piżmowa. Dynie takie jak biała i Kabocha sprawdzą się natomiast w musach i deserach. Makaronowa będzie odpowiednia jako dodatek do zup, a tradycyjna, olbrzymia, posiadająca dużo odmian – jest uniwersalna.

1. Placki z dyni

Mają przepiękny kolor, świetnie smakują, a robi się je jak ziemniaczane. Możemy użyć dyni Hokkaido, ale także innych odmian.

Składniki:

Na 500 gramów miąższu dyni potrzebujemy 2/3 szklanki mąki i dwa jaja. Mąka, której użyjemy zależy od tego, czy lubimy pszenną czy też wolimy na przykład gryczaną, bądź inną. Przydadzą się również ulubione przyprawy – według gustu.

Przygotowanie:

Dynię ścieramy na tarce i dodajemy roztrzepane jaja i mąkę. Przyprawy, które zastosujemy nadają placuszkom pikantny lub ziołowy smak. Smażymy na ulubionym tłuszczu, oliwie, oleju, smalcu. Możemy je podawać z sosem.

Najlepsze potrawy z dyni - placki z dyni

2. Dżem z dyni

Idealny rodzaj dyni do tego przepisu to Kabocha (lekko słodkawa) lub piżmowa. Przetwory z dyni są ciekawym pomysłem i zapasteryzowane mogą cieszyć nas nawet do roku od zawekowania.

Składniki:

Na 4 kg dyni potrzebujemy 2 szklanki cukru i sok z jednej cytryny. Do smaku można użyć przypraw korzennych, np. goździków, cynamonu, kardamonu.

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem gotujemy dynię z cukrem, sokiem z cytryny i ¾ szklanki wody. Na początku pod przykryciem, a potem gdy dynia się rozpadnie, zdejmujemy pokrywkę i mieszając, doprowadzamy całość do odpowiedniej konsystencji. Możemy dodać goździki lub inne korzenne przyprawy.

Najlepsze potrawy z dyni - dżem z dyni

3. Ciasto dyniowe

Pyszne, cynamonowe ciasto, które możemy zrobić sami to rarytas, jeśli chodzi o potrawy z dyni.

Składniki:

  • Pół szklanki ugotowanej, odcedzonej i zmiksowanej dyni,
  • Szklanka mąki,
  • Pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Dwa jaja,
  • Pół szklanki oleju,
  • Łyżeczka cynamonu,
  • Szczypta soli,
  • Cukier puder (do dekoracji).

Przygotowanie:

Miksujemy dynię i olej, następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto możemy udekorować cukrem pudrem.

Najlepsze potrawy z dyni - ciasto z dyni

4. Dynia marynowana

Świetnie smakuje jako dodatek do mięs lub jako samodzielna przystawka. Dynia w occie to świetny sposób na jej przechowywanie, gdy mamy bardzo dużą liczbę tego warzywa, na przykład z własnego ogródka.

Składniki:

Marynatę przygotowujemy z 1 części octu 10%, 2 części cukru i 2 części wody. Dobrze skomponują się tu również goździki.

Przygotowanie:

Pokrojoną dynię gotujemy w marynacie z dodatkiem goździków przez 5 minut i przekładamy do słoików, stawiamy je na wieczku na całą noc, a potem możemy przenieść do spiżarni.

Najlepsze potrawy z dyni

5. Zapiekanka z dyni

Jest to bardzo przyjemna potrawa. Przygotowanie nie powinno sprawić problemu.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3/4 kg mięsa mielonego,
  • Przyprawy (kumin, chilli, oregano) – ilość wg gustu,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/2 szklanki wody,
  • sos beszamelowy (gotowy lub przygotowany samodzielnie),
  • starty ser (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Na patelni trzeba podsmażyć 1 cebulę (pokrojoną w kostkę) i ząbki czosnku (pokrojone na drobne kawałki). Następnie należy dodać ¾ kg mięsa mielonego, usmażyć aż zmieni kolor. Dodajemy przyprawy i rodzynki, pół szklanki wody i smażymy do momentu aż woda odparuje. 2/3 dyni pokrojonej w plastry rozkładamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, na to kładziemy mięso i pozostałą dynię. Całość pokrywamy sosem beszamelowym, w ilości jaka nam odpowiada.

Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40-60 minut aż dynia będzie miękka. Możemy pod koniec pieczenia posypać zapiekankę serem.

Najlepsze potrawy z dyni - zapiekanka z dyni

Te pomysłowe potrawy z dyni możemy samodzielnie wykonać, a następnie zaserwować swoim gościom oraz rodzinie. Smacznego!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Julia Ziółkowska Julia Ziółkowska [+ info]

Julia Ziółkowska, absolwentka UKSW w Warszawie na Wydziale Historii Sztuki. Napisała dysertację na temat symboliki zwierząt w dziele Hieronima Boscha "Ogród rozkoszy ziemskich". Blogerka, od lat współpracuje z magazynami i portalami kulturalnymi, biznesowymi i lifestylowymi. Mieszka w Warszawie, mieście, które uwielbia. Najchętniej spędza czas w bibliotece lub swoim ogrodzie. Kocha życie, poezję, rękodzieło, teatr awangardowy, gry komputerowe oraz powieści Aldousa Huxleya i Philipa K. Dicka. Koneserka win i serów.

Zobacz również