Poznaj najlepsze odmiany awokado

Różne odmiany awokado, a jest ich ponad 150, kuszą swoim charakterystycznym smakiem i kremową konsystencją miąższu. Które odmiany są szczególnie godne uwagi?

Poznaj najlepsze odmiany awokado

Awokado to owoc o niesamowitych właściwościach, bogatym smaku i maślanej konsystencji. Dla jednych jest składnikiem zdrowej diety, dla innych jedynie ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków. Jedno jednak jest pewne – w Polsce znamy tylko kilka odmian tego owocu, zazwyczaj jest to Hass i Fuerte. Wielka szkoda, bo różnorodność awokado jest ogromna, zarówno jeżeli chodzi o wygląd, jak i smak. Przedstawiamy najpopularniejsze odmiany awokado, które możemy spotkać na polskich półkach lub – co bardziej prawdopodobne – na zagranicznych wycieczkach.

Awokado Hass

Odmiany awokado w Polsce z powodzeniem reprezentuje Hass, czyli owoc o najczęściej bakłażanowej skórce (kolor może się zmieniać od zielonego do fioletowo-czarnego) i jasnozielonym miąższu.

Posiada owalny kształt, pomarszczoną skórkę i charakterystyczny posmak orzecha. Miąższ awokado Hass jest kremowy i smarowny, dzięki czemu świetnie nada się do przygotowania różnych dań z awokado w roli głównej, np. past lub sałatek.

Poznaj najlepsze odmiany awokado - Awokado Hass

Awokado Fuerte

Fuerte to kolejna odmiana, bardzo często spotykana na rodzimych półkach sklepowych. Kształtem przypomina gruszkę, skórka jest zielona i błyszcząca. Miąższ, który bardzo łatwo można oddzielić od skórki, jest jasny i kremowy.

Poznaj najlepsze odmiany awokado - Awokado Fuerte

Awokado Bacon

Ta odmiana charakteryzuje się owalnym kształtem, cienką zieloną skórką i miąższem w kolorze żółto-zielonym. Podczas dojrzewania skórka może zmienić kolor na odrobinę ciemniejszy, jednak zawsze pozostaje zielona.

Dowiedz się więcej: Awokado – pochodzenie, odmiany i właściwości. Jak jeść awokado? >>

Poznaj najlepsze odmiany awokado - Awokado Bacon

źródło zdjęcia: specialtyproduce.com

Awokado Gwen

Wyglądem bardzo przypomina odmianę Hass (choć bywa, że przybiera kształt śliwki), jednak kluczową różnicą wydaje się być rozmiar – Gwen jest znacznie większy. To awokado bardzo łatwo obrać, skórka jest dość gruba, a miąższ gładki i zielony z – wydawać by się mogło – „pozłacanym” akcentem.

Poznaj najlepsze odmiany awokado - Awokado Gwen

Awokado Shepard

Podobnie, jak awokado Gwen, Shepard wyglądem i smakiem bardzo przypomina odmianę Hass, z tą jednak różnicą, że owoc (dojrzały bądź nie) zawsze pozostaje zielony. Miąższ posiada kremową, smarowną konsystencję przypominającą masło. Podczas spożycia posmak orzecha jest wyraźny i przyjemny.

Poznaj najlepsze odmiany awokado - Awokado Shepard

źródło zdjęcia: localcrop.com.au

Awokado Daily 11

Jest to duże awokado, które (podobnie jak Hass) zawiera sporą ilość tłuszczu. Skórka jest cienka, a miąższ gęsty, tłusty i aromatyczny.

Poznaj najlepsze odmiany awokado - Awokado Daily 11

źródło zdjęcia: specialtyproduce.com

Awokado Pinkerton

Jak rozpoznać tę domianę? Pestka z awokado Pinkerton jest stosunkowo mała, a owoc charakteryzuje się bardzo owalnym, wydłużonym kształtem. Miąższ jasnozielony i kremowy. Owoc gotowy jest do spożycia, kiedy zielona skórka pogłębi swój kolor – będzie ciemniejsza, choć wciąż zielona.

Poznaj najlepsze odmiany awokado - Awokado Pinkerton

źródło zdjęcia: specialtyproduce.com

Awokado Reed

Odmiany awokado przybierają różny kształt, nie inaczej jest w przypadku odmiany Reed. To awokado jest okrągłe i dość duże. Charakteryzuje się cienką zieloną skórką, którą bardzo łatwo oddzielić od kremowego miąższu. Co ciekawe, jako jedna z niewielu odmian, Reed nie zmienia zabarwienia skórki podczas procesu dojrzewania (podobnie jak Shepard).

Poznaj najlepsze odmiany awokado - Awokado Reed

źródło zdjęcia: specialtyproduce.com

Awokado Zultano

Zultano to odmiana bardzo łatwa w rozróżnieniu – skórka w kolorze żółto-zielonym jest bardzo błyszcząca, a owoc owalny (przypominający kształtem gruszkę). Miąższ posiada jasnozielony kolor i subtelny smak.

Poznaj najlepsze odmiany awokado - Awokado Zultano

źródło zdjęcia: clausennursery.com

Avocado Choquette

Choquette reprezentujące odmiany awokado z Florydy jest dość charakterystyczne. Po pierwsze, jest dość dużym owocem (znacznie większym, niż np. awokado Hass), a dodatkowo zawiera sporą ilość wody. Przecinając na pół awokado tej odmiany, możemy zauważyć sączący się, jasny sok. Miąższ, podobnie jak smak, jest bardzo delikatny.

Poznaj najlepsze odmiany awokado - Awokado Choquette

źródło zdjęcia: picquery.com

Wielka szkoda, że spośród ponad 150 odmian awokado, jedynie nieliczne trafiają do Polski. Warto jednak być świadomym różnorodności awokado. Choćby po to, aby będąc poza granicami naszego kraju, zwracać większą uwagę na dostępność tych odmian i móc spróbować nowych smaków „maślanego owocu”.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również