Ksylitol - zdrowy zamiennik cukru

Cukier nie bez powodu nazywany jest białą śmiercią. Czym go zastąpić? Ksylitol to naturalny słodzik, który posiada wiele cennych właściwości.

Ksylitol - zdrowy zamiennik cukru

Ksylitol to zdrowa alternatywa dla wszechobecnego cukru. Jest naturalnym słodzikiem o prozdrowotnych właściwościach. Śmiało mogą go używać cukrzycy, osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami czy po prostu wszyscy miłośnicy zdrowego stylu życia. Nadaje się nie tylko do zimnych deserów, może być również stosowany do wypieków różnego rodzaju ciast i ciasteczek.

Ksylitol na osłodę życia

Ksylitol (xylitol, cukier brzozowy) wytwarzany jest z kory brzozowej. Wyglądem i smakiem przypomina biały cukier – na tym kończy się podobieństwo tych dwóch substancji słodzących.

Ksylitol - cukier brzozowy

Czym charakteryzuje się ksylitol?

Cukier cukrowi nierówny

Cukier brzozowy to substancja o niskim indeksie glikemicznym, a insulina nie odgrywa większej roli w jego metabolizowaniu. Po spożyciu produktów zawierających ksylitol poziom glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie. Ponadto ten naturalny słodzik zawiera znacznie mniej kalorii niż zwykły cukier.

Te właściwości sprawiają, że ksylitol jest polecany osobom dbającym o linię, diabetykom i osobom cierpiącym na insulinooporność.

Stop próchnicy zębów

Inną bardzo ważną właściwością ksylitolu jest jego pozytywny wpływ na zdrowie zębów. Nie dość, że nie przyczynia się do powstawania próchnicy to dodatkowo posiada właściwości bakteriobójcze. Dzięki temu zapobiega rozwojowi bakterii w jamie ustnej i zmniejsza występowanie stanów zapalnych dziąseł.

Cukier brzozowy pozytywnie wpływa również na układ immunologiczny naszego organizmu. Przyczynia się do lepszego wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego, dbając tym samym o prawidłową mineralizację zębów i kości.

Co z najmłodszymi pociechami?

Jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, jednak jego spożycie w dużych ilościach może być przyczyną wystąpienia biegunek. Najlepiej, aby osoba dorosła nie przekraczała w swoim menu 40 g ksylitolu dziennie (czyli ok. 10 łyżeczek/dzień).

Cukier brzozowy w diecie dziecka najlepiej wprowadzić w bardzo niewielkich ilościach od 3 roku życia, nie wcześniej. System trawienny młodszych dzieci jest w trakcie ciągłego rozwoju, potrzebuje więc więcej czasu na odpowiednie wykształcenie dojrzałości enzymatycznej.

Dla kogo ksylitol?

Prozdrowotne właściwości cukru brzozowego sprawiają, że jest zdrową alternatywą dla wszechobecnego cukru. Nie dość, że nie szkodzi, to nawet pozytywnie wpływa na organizm. Jest więc idealną substancją słodzącą dla każdego kto zwraca uwagę na swoje zdrowie, a nie chce całkowicie rezygnować ze słodkiego smaku w swoim codziennym menu.

Jak i do czego stosować cukier brzozowy?

Ksylitol ze względu na swoją stabilność może być wykorzystywany zarówno do ciepłych, jaki zimnych posiłków. Śmiało można go używać do bezpośredniego słodzenia napojów, np. kawy czy herbaty, do pieczenia, deserów czy gotowania.

Dowiedz się więcej: Czym zastąpić cukier?

Trzeba jedynie uważać podczas pieczenia ciast drożdżowych i wtedy zastąpić ksylitol inną substancją słodzącą – cukier brzozowy nie jest dobrą pożywką dla drożdży.

Ksylitol - zamiennik cukru

Ksylitol – śmiertelnie niebezpieczny dla psa

UWAGA! Ksylitol choć całkowicie nieszkodliwy dla organizmu ludzkiego, jest jednak śmiertelnie trujący dla psów.

Zjedzenie nawet niewielkiej ilości produktu zawierającego ksylitol przez czworonożnego przyjaciela grozi jego śmiercią. Po jego zjedzeniu psia trzustka wytwarza ogromne ilości insuliny co z kolei prowadzi do hipoglikemii (spadku poziomu cukru we krwi) i bardzo szybkiej śmierci pupila.

Należy mieć się na baczności i nie częstować czworonoga smakołykami zawierającymi tę substancję słodzącą. W przypadku podejrzenia spożycia ksylitolu przez psa należy jak najszybciej udać się do weterynarza.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Wezgraj da Silva Anna Wezgraj da Silva [+ info]

Wierzy, że na zdrowie pracujemy przez całe swoje życie poprzez nawyki dnia codziennego. W żywności fascynuje ją to, że może ona być naszym naturalnym lekarstwem, źródłem dobrego samopoczucia, ale też i nieodłącznym elementem podróży do innych kultur, krajów i obyczajów. Z wykształcenia dietetyk, prywatnie uwielbia góry (szczególnie Bieszczady), fotografię oraz aktywne spędzanie czasu ze swoim czworonogiem.

Zobacz również