Kasza jaglana - właściwości i smaczne przepisy

Kasza jaglana może zostać przygotowana na wiele różnych sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Zobacz, co sprawia, że jest tak wyjątkowa.

Kasza jaglana - właściwości i smaczne przepisy
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Dobrze przyrządzona, może też świetnie smakować.

Kasza jaglana to jedna z najstarszych znanych nam kasz. Z jej dobrodziejstw korzystano już w czasach neolitu. Przez pewien czas, również w naszym kraju, była kasza zapomnianą. Jednak teraz przeżywa prawdziwe odrodzenie.

Za co cenimy kaszę jaglaną?

Powodów, dla których kasza ta znowu coraz częściej gości na naszych stołach, jest wiele. Na pewno trzeba wspomnieć o wyjątkowym, delikatnym smaku, ale też o niezwykłych właściwościach, które wspomagają nasz organizm na różnych płaszczyznach.

Czym wyróżnia się kasza jaglana?

  • Zawiera bogactwo witamin z grupy B (B1 – tiaminę, B2 – ryboflawinę, B6 – pirydoksynę oraz kwas pantotenowy). Witaminy z tej grupy wspomagają na przykład prawidłowy wzrost dzieci, ale wpływają też korzystnie na zachowanie równowagi psychicznej.
  • Zawiera rzadki w pożywieniu krzem, który ma ogromne znaczenie dla naszego układu kostno-stawowego. Pierwiastek ten ma niebagatelne znaczenie dla zachowania dobrego stanu skóry, włosów i paznokci. Wspiera też organizm w walce z wirusami.
  • Jest zasadotwórcza, co wyjątkowo korzystnie wyróżnia ją na tle innych pokarmów. Dzięki tej właściwości kasza jaglana pomaga skutecznie odkwasić organizm.
  • Jest lekkostrawna, w związku z czym zalecana dla małych dzieci i osób z problemami żołądkowymi.
  • Dostarcza wielu składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo.
  • Zawiera witaminę E i lecytynę, które wspierają pamięć i koncentrację.
  • Usuwa z organizmu nadmiar śluzu, przez co pomaga walczyć z przeziębieniem, katarem czy mokrym kaszlem.
  • Jest bogata w antyoksydanty.
  • Nie zawiera glutenu. Dzięki tej właściwości może być bezpiecznie stosowana przez osoby cierpiące na celiakię.
  • Wskazuje właściwości ocieplające, zalecana jest więc szczególnie w okresach chłodniejszych.

Jak widać, kasza jaglana to produkt, który powinien mieć status niezbędnika każdego domu. Tym bardziej, że jej naturalny smak pasuje w zasadzie do każdej wersji naszych potraw. Możemy z jej wykorzystaniem przygotować pyszny obiad, ale też ciekawe śniadanie czy deser.

Dowiedz się więcej: Rodzaje kasz i ich zastosowanie w kuchni >>

Kasza jaglana – przepisy na śniadanie

Owocowa jaglanka

Kasza jaglana - właściwości i smaczne przepisy - jaglanka

Najbardziej popularnym śniadaniem przyrządzanym z kaszy jaglanej jest tak zwana jaglanka z owocami. W swym zamyśle i sposobie przyrządzania przypomina powszechną owsiankę.

Placuszki jaglane

Kasza jaglana - właściwości i smaczne przepisy - placki jaglane

Równie ciekawym pomysłem będzie przygotowanie placuszków z kaszy jaglanej, które z powodzeniem mogą zastąpić typowe racuchy lub naleśniki. Czego potrzebujemy?

Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana – 1 szklanka,
  • mąka (może być pszenna lub ziemniaczana) – około 2 łyżki,
  • jajko (lub zamiennik, tzw. papka z siemienia lnianego) – 1 sztuka,
  • oliwa (lub stopione masło klarowane) – 1 łyżka,
  • cukier (lub jego zamiennik: ksylitol, miód, syrop klonowy) – do smaku,
  • banan – ½ sztuki,
  • woda (lub mleko) – około ½ szklanki.

Sposób przyrządzenia:

  1. Wystudzoną kaszę jaglaną łączymy z jajkiem, cukrem, oliwą i bananem.
  2. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę i dodajemy wodę (mleko) w takiej ilości, by masa uzyskała konsystencję gęstej śmietany.
  4. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy placuszki z obu stron.
  5. Podajemy je posypane cukrem pudrem, z owocami lub domową konfiturą.

Kasza jaglana – przepisy na obiad

Kasza jaglana może byś świetnym składnikiem różnych zup.

Krupnik z kaszą jaglaną

Kasza jaglana - właściwości i smaczne przepisy - krupnik

Kasza jaglana bardzo dobrze komponuje się na przykład w krupniku. Jakich produktów potrzebujemy, aby ugotować taki krupnik?

Składniki:

  • golona z indyka – 1 sztuka,
  • marchewki – 2 sztuki,
  • korzeń pietruszki – 1 sztuka,
  • kawałek selera,
  • cebula – 1 sztuka,
  • ziemniaki – 4 sztuki,
  • ziele angielskie – 2 sztuki
  • liść laurowy – 1 listek,
  • kasza jaglana – 100 gram,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Krupnik jaglany przygotowujemy podobnie jak krupnik tradycyjny. Zalewamy więc golonkę indyczą wodą (około 1,5 litra) i gotujemy na niedużym ogniu.
  2. W trakcie gotowania dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól.
  3. W międzyczasie ścieramy na tarce 1 marchew, pietruszkę i kawałek selera.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy do wywaru przygotowane warzywa.
  6. Dodajemy również kaszę jaglaną, którą wcześniej należy przyprażyć na gorącej patelni i przelać wrzątkiem.
  7. Naszą zupę gotujemy jeszcze około 20-30 minut, doprawiamy do smaku i dodajemy świeżą pietruszkę.
  8. Mięso z golonki możemy obrać i dodać do zupy w małych kawałkach.

Kotlety z kaszy jaglanej

Kasza jaglana - właściwości i smaczne przepisy - kotlety

Takie kotlety śmiało zastąpią nam tradycyjne mielone. Co musimy mieć, by je przygotować?

Składniki:

  • kasza jaglana – 2 szklanki,
  • jajko – 1 sztuka,
  • mąka – 1 łyżka,
  • cebula – ½ sztuki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • papryka czerwona – ½ sztuki,
  • natka pietruszki – do smaku,
  • sól, pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek.
  2. Do wystudzonej kaszy dodajemy zeszkloną cebulkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę, natkę pietruszki, jajko i mąkę.
  3. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Formujemy z masy kotleciki i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.

Kasza jaglana – przepisy na słodkości

W przygotowywaniu deserów, możemy wykorzystać tak zwany pooping, czyli preparowaną kaszę jaglaną. Popping zachowuje właściwości kaszy, a jest bardzo wdzięcznym produktem do tworzenia zdrowych słodkości dla dzieci. Możemy na przykład przyrządzić „pralinki”.

„Pralinki” z kaszy jaglanej

Kasza jaglana - właściwości i smaczne przepisy - pralinki z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 40 gram poppingu,
  • 75 gram daktyli,
  • 2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego klarowanego masła,
  • wiórka kokosowe – 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Daktyle blendujemy z oliwą. Jeśli są zbyt twarde, możemy je wcześniej zalać gorącą wodą lub nawet lekko podgotować. Do masy dodajemy popping jaglany i wiórka kokosowe. Formujemy zgrabne kuleczki, wkładamy do papierowych foremek i wstawiamy do lodówki celem schłodzenia.

Szyszki z kaszy jaglanej

Kasza jaglana - właściwości i smaczne przepisy - kasza

Popping możemy też wykorzystać, zamiast ryżu preparowanego, do przyrządzenia tak zwanych szyszek.

Składniki:

  • 80 gram poppingu,
  • 300 gram krówek,
  • 100 gram masła.

Sposób przyrządzenia:

  1. Rozpuszczamy krówki z masłem, uważając, aby się nie przypaliły.
  2. Dodajemy popping, dokładnie mieszamy.
  3. Zostawiamy masę na chwilę, aby trochę wystygła.
  4. Jeszcze ciepłą masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy w kształt szyszek.
  5. Odstawiamy do ostygnięcia i stwardnienia.

Kasza jaglana to bardzo wartościowy produkt. Wspomaga nasz organizm, dostarcza wielu cennych składników odżywczych, a przy tym doskonale smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na słono.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Jolanta Brzozowska Jolanta Brzozowska [+ info]

Ekonomistka, którą zagadki natury człowieka, pasjonują bardziej niż cyfry. Autorka tekstów blogowych i opowiadań dla dzieci. Mama dwójki alergików, dzięki którym poznała tajniki różnych diet i zdrowego odżywiania. Podróżując pociągiem, wciąż odkrywa piękno polskiej przyrody i zabytków. Dba o dom i najbliższych, skutecznie optymalizując codzienne koszty.

Zobacz również