Jak zrobić naleśniki – prosty przepis na ciasto na naleśniki

Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Spróbuj naleśników! Nie zawsze Ci wychodzi ciasto na naleśniki? Podajemy sprawdzony i prosty przepis na naleśniki.

Jak zrobić naleśniki – prosty przepis na ciasto na naleśniki
Jak zrobić naleśniki? Niezbędny będzie przepis na dobre ciasto na naleśniki

Jak zrobić naleśniki? To bardzo proste, wszak ciasto na naleśniki to jeden z najważniejszych przepisów polskiej kuchni. Warto umieć je przyrządzać, ponieważ dobre naleśniki kochają wszyscy, bez względu na wiek i preferencje kulinarne. Poniżej przedstawiamy najprostsze przepisy na ciasto naleśnikowe, a także garść praktycznych porad, jak je przyrządzać w różnych wariantach i by zawsze było udane.

Jak zrobić naleśniki – podstawowy przepis na ciasto na naleśniki

Jest to najczęściej przytaczany przepis na ciasto naleśnikowe, które doskonale nadaje się do naleśników na słodko i słono. Wykonanie ciasta jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

Składniki na około 15 naleśników:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody,
  • dwa jajka,
  • 2 szklanki mąki (z czubkiem),
  • sól lub cukier (w zależności od tego, czy planujemy naleśniki na słodko, czy na słono).

Wykonanie:

  1. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Podczas ubijania dodajemy szczyptę soli – dzięki czemu białka się szybciej ubiją i na dłużej zachowają puszystą konsystencję.
  3. Jeśli zamierzamy przygotować naleśniki na słodko, wsypujemy także cukier (do smaku).
  4. Następnie do masy dodajemy mąkę, mleko i wodę.
  5. Całość dokładnie mieszamy tak, aby nie pojawiły w cieście grudki.

Kluczem do sukcesu jest idealna konsystencja ciasta. Jak to sprawdzić? Wystarczy podnieść łyżkę wypełnioną ciastem i odwrócić ją tak, by ciasto zaczęło z niej spływać. Nie powinno się rwać, ale też nie może lać się jak woda.

Po wymieszaniu wszystkich składników warto odstawić je na pół godziny – wtedy dodana do ciasta mąka spokojnie nasiąknie sprawiając, że stanie się ono bardziej gęste.

Naleśniki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, która powinna być dokładnie natłuszczona. Wystarczy niewielka ilość tłuszczu – zbyt duża sprawi, że naleśniki zachowają się tak, jakby były smażone w głębokim oleju. Dobrze przygotowane ciasto będzie rozlewać się po dnie patelni dość swobodnie, tworząc cienki naleśnik.

Ciasto smażymy z jednej strony do czasu, aż się zetnie, a na jego powierzchni pojawią się małe pęcherzyki. Placek następnie odwracamy i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu, aby się lekko zarumienił. W przypadku ciasta z dodatkiem cukru placki mogą szybciej się rumienić, dlatego należy uważać, by ich nie spalić.

Dowiedz się więcej: Naleśniki na słono – poznaj najciekawsze przepisy >>

Jak zrobić naleśniki – prosty przepis na ciasto na naleśniki - przepis podstawowy

Ciasto na naleśniki – wersja uproszczona

Jest to z pozoru bardzo podobny przepis do poprzedniego, jednak różni się od niego dużo prostszym i szybszym wykonaniem. Na to proste ciasto na naleśniki potrzebujemy dokładnie takich samych składników, jak w wersji podstawowej, tyle że do środka dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju roślinnego.Dzięki temu podczas smażenia placków nie trzeba się martwić o natłuszczanie patelni.

Jak zrobić naleśniki w ekspresowym tempie? Warunkiem skorzystania z tego przepisu jest posiadanie dobrej jakości patelni z nieprzywieralną powłoką np. z teflonu.

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy ręczną trzepaczką lub mikserem do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto na naleśniki jest gotowe, gdy jest gładkie (nie ma grudek) i lekko gęste, czyli powoli spływa z łyżki.

W przypadku gdy jest zbyt rzadkie, należy dodać odrobinę mąki i ponownie dokładnie ubić na gładką masę. Również i w tym przepisie ciasto warto odstawić na co najmniej 15-20 minut, by odpoczęło. Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu dokładnie taką samą techniką, jak w poprzednim przepisie.

Jak zrobić naleśniki – prosty przepis na ciasto na naleśniki - śniadanie

Ciasto na naleśniki bezglutenowe – naleśniki ryżowe

Naleśników bez mąki pszennej trudno sobie wyobrazić, a jednak istnieje co najmniej kilka przepisów na ich przyrządzenie, które w smaku niewiele różnią się od oryginałów.

Są więc naleśniki jaglane, naleśniki gryczane, a nawet naleśniki z mąki z ciecierzycy. My podajemy przepis na naleśniki ryżowe – jest to zmodyfikowana receptura na placki z ryżu doskonale znane w kuchni wietnamskiej.

Składniki na bezglutenowe naleśniki ryżowe:

  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody),
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 płaskie łyżki oleju roślinnego.

Wykonanie:

  1. Jajka ze szczyptą soli należy zmiksować na puszystą masę.
  2. Miksowanie należy kontynuować, dodając powoli do masy najpierw mąkę, potem pozostałe składniki (na końcu olej).
  3. Podobnie jak normalne ciasto na naleśniki także to z mąki ryżowej należy odstawić na chwilę, by odpoczęło.
  4. Następnie na mocno rozgrzanej i suchej patelni z nieprzywieralnym dnem należy smażyć cieniutkie placki.
  5. Naleśniki ryżowe trzeba smażyć krótko, ponieważ dość szybko wysychają i sztywnieją.

Dowiedz się więcej: Przepis na naleśniki bez jajek, mleka lub glutenu >>

Jak zrobić naleśniki – prosty przepis na ciasto na naleśniki - talerz z naleśnikami

Garść pomysłów na ciasto na naleśniki

  1. Sposoby na puszyste naleśniki – aby placki były bardziej puszyste, do ciasta warto zamiast wody zwykłej dodać wodę gazowaną. Można także dodać trochę sody lub proszku do pieczenia, ale wówczas mogą nam wyjść równie pyszne, jednak nieco grubsze naleśniki amerykańskie, czyli pancakes.
  2. Ciasto na krokiety – żeby placki podczas zawijania i panierowania nie pękały, ciasto warto przygotować z dodatkiem oleju, by nabrało elastyczności. Powinno być ono też nieco rzadsze niż na naleśniki na słodko, a więc wystarczy do przepisu podstawowego dodać trochę więcej mleka lub wody.
  3. Naleśniki bez jajek – ciasto na naleśniki można przygotować nawet wtedy, gdy w lodówce nie ma jajek. Wystarczy na każdą szklankę mąki dać jedną szklankę płynu (najlepiej mleka) oraz trochę oleju i szczyptę soli, następnie wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.
  4. Naleśniki czekoladowe – naleśniki na słodko np. z owocami i bitą śmietaną można urozmaicić, przygotowując ciasto czekoladowe. Aby uzyskać ciemne placki, wystarczy do przepisu podstawowego dodać 1-2 łyżki kakao.
  5. Naleśniki z innymi dodatkami – w zależności czy przygotowujemy naleśniki na słono, czy na słodko, ciasto możemy urozmaicić, dodając do niego różnego rodzaju dodatki np. suszone zioła, herbatę matcha, wanilię, trochę skórki pomarańczowej itp.
  6. Kolorowe naleśniki – aby ciasto na naleśniki nabrało innego koloru, wystarczy dodać do niego np. trochę zblendowanego szpinaku, soku z buraka lub szczyptę kurkumy. Ciasto można również zabarwić wykorzystując do tego specjalne barwniki spożywcze.
  7. Koronkowe naleśniki – naleśniki przypominające babciną serwetkę są niezwykle efektowne, zwłaszcza jeśli nadzieje się je kolorowymi owocami i śnieżnobiałą bitą śmietaną. Ich wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy ciasto przelać do butelki z wąskim otworem lub do dzbanka z wąskim dziubkiem i potem wylewać je z naczynia na rozgrzaną patelnię rysując nim fantazyjne wzory.
  8. Naleśniki razowe – ciasto na naleśniki można zrobić praktycznie z każdej mąki, także z tej razowej, czyli z pełnego przemiału. Należy jednak pamiętać, że mąka razowa chłonie więcej wody, dlatego należy dodać jej odpowiednią ilość, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.

Ciasto na naleśniki robi się łatwo i szybko, jednak smażenie placków wymaga pewnej wprawy. Nie należy się więc przejmować, gdy pierwsze placki się nie udadzą, ponieważ zdarza się to nawet najbardziej doświadczonym kucharzom.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Hintigo Hintigo [+ info]

HINTIGO to źródło najlepszych rozwiązań, porad i inspiracji, pozwalających szybko i skutecznie rozwiązać problemy życia codziennego. Wierzymy, że podejmowanie decyzji staje się łatwiejsze kiedy dysponujemy kompletnymi i rzetelnymi informacjami. Pragniemy, aby każdy użytkownik odwiedzający nasz portal znalazł dokładnie to, czego w danym momencie poszukuje - odpowiedzi na pytanie, porady, instrukcji, przewodnika.

Zobacz również