Jak zrobić naleśniki - niebanalne przepisy na farsz

Jak zrobić naleśniki, które cała rodzina zje z apetytem? Poznaj pyszne przepisy na farsz, w którym to tkwi cały sekret smaku naleśnika.

Jak zrobić naleśniki - niebanalne przepisy na farsz
Przepisy na pyszny farsz na słono i słodko, czyli jak zrobić naleśniki.

Wszyscy kochają naleśniki. To uniwersalne danie, które można spożywać o każdej porze dnia. Jak zrobić naleśniki, aby mogły być doskonałym obiadem dla całej rodziny, podpowiemy w tym artykule.

Idealne ciasto na naleśniki

Jak zrobić naleśniki? Przepis na ciasto o doskonałym smaku i konsystencji znajduje się w naszym w artykule:  Jak zrobić naleśniki – prosty przepis na ciasto naleśnikowe. To prosta, a przede wszystkim sprawdzona receptura, dzięki której szybko przygotujemy puszyste placki. To nie prawda, że pierwszy naleśnik zawsze należy wyrzucić. Pamiętajmy tylko, żeby wykładać ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię.

Do przygotowanych naleśników wybierzmy swój ulubiony farsz i cieszmy się ich niezwykłym smakiem! Możemy przygotować smaczne obiady domowe bez potrzeby używania książki kucharskiej. Poniżej podajemy kilka wypróbowanych przepisów na farsz do naleśników.

Naleśniki na słono

Dla wielu osób najpopularniejszym rodzajem naleśników są te, przygotowane na słodko. Warto jednak odejść nieco od tradycji i wypróbować ich słoną wersję. Naleśniki wytrawne mogą przecież być świetną alternatywą dla standardowego dania obiadowego, najczęściej składającego się z mięsa i ziemniaków.

Który farsz do naleśników na słono jest godny uwagi? Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych pomysłów.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Na początek polecamy naleśniki w wersji wytrawnej – ze szpinakiem. Są zdrowe, pożywne, a co najważniejsze – smakują wprost wybornie. Jak zrobić naleśniki z takim farszem?

Składniki:

  • 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 200 g sera feta lub sera białego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw musimy roztopić masło na patelni.
  2. Następnie podsmażamy na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę.
  3. Dodajemy szpinak i czekamy, aż odparuje wodę. Doprawiamy do smaku.
  4. Kolejny krok to rozdrobnienie sera. Wkładamy go do miski razem z jeszcze gorącym szpinakiem i dokładnie mieszamy.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki z mięsem

Naleśniki na słono smakują też doskonale z mięsem. Są bardziej odżywcze i syte. A do tego proste w przygotowaniu. Jak zrobić naleśniki z mięsnym farszem? Poniżej prosty przepis.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z łopatki
  •  1 szt. papryki
  • 200 g pieczarek
  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory świeże lub z puszki
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, mielona ostra papryka, tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Podsmażamy na rozgrzanym oleju posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodajemy mięso i smażymy.
  3. Dokładamy pokrojone drobno pieczarki i czekamy, aż odparują wodę.
  4. Zaprawiamy pomidorami i dodajemy przyprawy do smaku.

Dowiedz się więcej: Naleśniki na słono – poznaj najciekawsze przepisy >>

Naleśniki z mięsem i pieczarkami

Naleśniki po meksykańsku

Fanów pikantnej kuchni ucieszą naleśniki na ostro. Główną rolę odegrają tu ostre przyprawy, fasola i papryka.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka pomidorów (krojonych)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka sosu tabasco lub chilli w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • Sól i pieprz – do smaku
  • 2-3 łyżki oleju
  • Starty ser żółty i keczup (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mielone mięso i doprawiamy przyprawami: tabasco (lub chilli), ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, solą i pieprzem.
  3. Dodajemy pomidory z puszki i całość mieszamy.
  4. Kroimy drobno paprykę czerwoną i zieloną, a następnie dodajemy na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut, do momentu aż papryka zmięknie.
  5. Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Całość delikatnie mieszamy i dusimy przez ok. 2-3 minuty.
  6. Na ciasto naleśnikowe nakładać porcję nadzienia, a przed podaniem można je podsmażyć lub zapiec w żółtym serem. Dobrze smakują polane keczupem.

Dowiedz się więcej: Zupa z dyni – najlepsze przepisy >>

Jak zrobić naleśniki - niebanalne przepisy na farsz - naleśniki makesykańskie

Naleśniki na słodko

Jak zrobić naleśniki na słodko? Ciasto na takie placki przygotowuje się tak samo, jak na naleśniki na słono, tylko dodajemy do masy odrobinę cukru. Usmażone ciasto możemy smarować czekoladą, dżemem czy konfiturą. Najlepiej smakują polane płynną czekoladą lub podane z bitą śmietaną.

Naleśniki z serem

Zdrową i sytą przekąskę zagwarantują nam naleśniki z serem.

Składniki:

  • 200 g białego sera
  • 100 g śmietany
  • Rodzynki lub suszona żurawina
  • Pół szklanki cukru
  • Cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

  1. Ser ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Dodajemy śmietanę, aby uzyskać kremową konsystencję.
  3. Na koniec wrzucamy rodzynki lub żurawinę.
  4. Dla jeszcze lepszego smaku gotowe naleśniki z serem możemy usmażyć na rozgrzanym maśle.

Naleśniki z serem

Naleśniki z budyniem

Innym, szybkim sposobem na pyszne naleśniki na słodko jest nadzianie ich gęstym budyniem. Wystarczy przygotować budyń o ulubionym smaku według przepisu na opakowaniu, dodając jedynie trochę mniej wody, niż podano. Do budyniu można dodać pokrojonego banana lub świeże owoce sezonowe.

Naleśniki z budyniem

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z nadzieniem jabłkowym to klasyka polskiej kuchni. Są bardzo proste w wykonaniu i smakują wybornie zarówno latem, jak i zimą.

Składniki:

  • 600-700 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • ¼ szklanki wody
  • Cynamon lub kakao (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce (najlepiej o grubych oczkach). Przekładamy do rondelka.
  2. Dodajemy sok z cytryny (jabłka nie ściemnieją, a jednocześnie zyskamy kwaskowaty smak).
  3. Następnie dodajemy łyżkę cukru i odrobinę soli. Całość mieszamy i dodajemy wodę.
  4. Tak przygotowane jabłka prażymy na małym ogniu.
  5. Gdy jabłka zmiękną, możemy dodać opcjonalnie odrobinę cynamonu lub kakao.
  6. Przygotowanym farszem smarujemy ciasto naleśnikowe.

Jak zrobić naleśniki - niebanalne przepisy na farsz - naleśniki z jabłkami

Naleśniki francuskie

Fani francuskiej kuchni z pewnością wiedzą czym są naleśniki francuskie, czyli crepes. Od polskich naleśników różnią się konsystencją ciasta – jest ono cieniutkie (idealna grubość to ok. 1 mm) i mniej puszyste. Poniżej przedstawiamy przepis na cienkie naleśniki, które można podawać np. z bananami lub z jagodami.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 3-4 łyżeczki masła (roztopionego)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z solą i ekstraktem waniliowym.
  2. W osobnej misce zmiksować jajka z mlekiem.
  3. Do płynnych składników dodawać powoli mieszaninę mąki z solą i ekstraktem waniliowym, a następnie roztopione masło. Miksować na gładką masę.
  4. Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wylewać ciasto naleśnikowe w ten sposób, aby rozlało się najcieniej jak to tylko możliwe. Ciasto naleśnikowe smażyć z obu stron.
  5. Podawać z ulubionym nadzieniem, np. dżemem lub owocami bądź z przedstawionym powyżej farszem jabłkowym.

Jak zrobić naleśniki - niebanalne przepisy na farsz - naleśniki francuskie

Wiele osób zastanawia się jak zrobić naleśniki, aby były po prosu pyszne. Jak widać powyżej, możliwości jest naprawdę dużo. Wszystko zależy od tego, na jaki typ naleśnikami mamy akurat ochotę. Do wyboru mamy naleśniki wytrawne i słodkie.  Życzymy smacznego!

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Hintigo Hintigo [+ info]

HINTIGO to źródło najlepszych rozwiązań, porad i inspiracji, pozwalających szybko i skutecznie rozwiązać problemy życia codziennego. Wierzymy, że podejmowanie decyzji staje się łatwiejsze kiedy dysponujemy kompletnymi i rzetelnymi informacjami. Pragniemy, aby każdy użytkownik odwiedzający nasz portal znalazł dokładnie to, czego w danym momencie poszukuje - odpowiedzi na pytanie, porady, instrukcji, przewodnika.

Zobacz również